Η πορεία της διαπραγμάτευσης: Επί της αρχής συμφωνία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό των «κόκκινων» δανείων

Η πορεία της διαπραγμάτευσης: Επί της αρχής συμφωνία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό των «κόκκινων» δανείων
Nikos Libertas / SOOC

Ενώπιος ενωπίω βρίσκονται κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, που βρίσκονται στην Αθήνα στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Βασικό είναι το θέμα των εργασιακών σχέσεων. Διερευνητική χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε σήμερα, Κυριακή, με τους επικεφαλής των θεσμών ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν ανοίγουν θέματα τα οποία έχουν λήξει με αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων.

Πρόοδος στα κόκκινα δάνεια

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των δανειστών με αντικείμενο την εξέταση του σχεδίου της εξωδικαστικής διευθέτησης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομίας, υπήρξε επί της αρχής συμφωνία επί του σχεδίου. Παραμένουν σε εκκρεμότητα κάποια τεχνικά ζητήματα, τα οποία θα συζητηθούν εκ νέου στο ραντεβού της ερχόμενης Τετάρτης.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας επιχειρήσεων για να ενταχθούν στο μηχανισμό και η χρονική ισχύς του νέου νομοθετικού πλαισίου είναι θέματα υπό συζήτηση με τους θεσμούς όπως ανέφερε μετά την συνάντηση ο υπουργός Οικονομίας ενώ σημείωσε ότι επί της αρχής, υπάρχει συμφωνία για εξαίρεση από το νέο πλαίσιο όλων των φόρων υπέρ τρίτων ενώ αν και τα κριτήρια επιλεξιμότητας δεν έχουν οριστικοποιηθεί, το υπουργείο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ένταξης όσο το δυνατόν περισσότερων ενδιαφερομένων που θα πληρούν όμως κάποια ελάχιστα προαπαιτούμενα.

Ακόμη, σύμφωνα με την θέση του υπουργείου που γνωστοποιήθηκε πρόσφατα και στις εργοδοτικές οργανώσεις, μεταξύ των διαθέσιμων λύσεων περιλαμβάνεται η επιμήκυνση της αποπληρωμής οφειλών και το «πάγωμά» τους, ενώ το «κούρεμα» της οφειλής αποτελεί ύστατη λύση.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου θα προσέρχονται πιστωτές και επιχειρηματίες με συγκεκριμένα κριτήρια και εργαλεία στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Συζητήθηκαν επίσης η απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων, η επικείμενη νομοθέτηση του θεσμού των one-stop shops, τα οποία θα διευκολύνουν τις διαδικασίες έναρξης λειτουργίας επιχειρήσεων, καθώς και η προώθηση της εθνικής στρατηγικής για την εφοδιαστική αλυσίδα.

Έως τις 31 του μήνα οι αλλαγές στις διοικήσεις των Τραπεζών

Συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών είχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε να γίνουν οι αλλαγές στις διοικήσεις των Τραπεζών έως τις 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της ΤτΕ, το οποίο επικαλέστηκε η ΕΡΤ, έγινε συζήτηση και για τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς το δεύτερο εξάμηνο του 2016 παρατηρήθηκε ανάσχεση στην ανοδική πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Διαφωνία για το ακατάσχετο

Στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γ. Γ. Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλή με τους επικεφαλής των θεσμών εξετάστηκε η φορολογική διοίκηση και ειδικότερα:

• Η πρόοδος στην πορεία της σύστασης και προαπαιτούμενες δράσεις της ΑΑΔΕ.

• Οι ηλεκτρονικές πληρωμές, το σχέδιο δράσης και τα επόμενα βήματα.

• Οι τρόποι βελτίωσης εισπραξιμότητας φόρων.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν μετά τη συνάντηση ότι εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων με τους θεσμούς στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού για τους επαγγελματίες τον οποίο επιδιώκει η ελληνική πλευρά ως κίνητρο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν και τα άλλα κίνητρα που θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση των συναλλαγών με κάρτες. Σε ότι αφορά τον ακατάσχετο λογαριασμό στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι ένα μέρος του να είναι προστατευμένο από το ενδεχόμενο κατάσχεσης για ληξιπρόθεσμες οφειλές από τις φορολογικές αρχές.

Τα δημοσιονομικά μεγέθη τη Δευτέρα στη διαπραγμάτευση

Τα δημοσιονομικά μεγέθη θα βρεθούν αύριο στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Η συνάντηση θα αρχίσει στις 10.00 και από ελληνικής πλευρά θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Στη συνέχεια (12.00- 13.00) θα συζητηθούν θέματα της κοινωνικής πρόνοιας με τη συμμετοχή του κ. Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου.

Δημοφιλή