ΔΙΕΘΝΕΣ
24/10/2016 10:47 EEST | Updated 24/10/2016 10:49 EEST

Ενήλικοι και ανήλικοι πρόσφυγες θύματα εκμετάλλευσης σε εργοστάσια γνωστών αλυσίδων ρούχων στην Τουρκία

OZAN KOSE via Getty Images
A Syrian child sits at a refugee camp in the Kilis district of Gaziantep, southeastern Turkey, on October 23, 2016.France's foreign minister urged the international community to 'do everything' to end the 'massacre' in the Syrian city of Aleppo after fighting resumed following a 72-hour truce declared by Damascus ally Russia. / AFP / OZAN KOSE (Photo credit should read OZAN KOSE/AFP/Getty Images)

Ενήλικοι και ανήλικοι πρόσφυγες από τη Συρία έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης σε εργοστάσια παραγωγής ρούχων για εταιρείες όπως η Marks and Spencer, η ASOS, η Mango και η Inditex στην Τουρκία, σύμφωνα με έρευνα του BBC που πρόκειται να προβληθεί και σε μορφή ντοκιμαντέρ σήμερα, Δευτέρα, στο κανάλι BBC One. Σε πολλές περιπτώσεις, σε άθλιες συνθήκες εργασίας εντοπίστηκαν να εργάζονται και παιδιά τουρκικής υπηκοότητας.

Ο νεαρότερος Σύριος εργαζόμενος που συνάντησαν οι δημοσιογράφοι του BBC ήταν 15 ετών, ενώ ο νεαρότερος Τούρκος μόλις 10 ετών. Τα ωράρια εργασίας είναι εξαντλητικά, ξεπερνώντας αρκετές φορές τις 12 ώρες, ενώ οι εργαζόμενοι πληρώνονται λιγότερο από ένα ευρώ τη μέρα. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας γύρω από τον χειρισμό επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία ουσιών, με τους εργάτες να στερούνται ακόμα και προστατευτικές μάσκες όταν χρησιμοποιούν χημικά και χρώματα για να βάψουν ή να ξεβάψουν τα προϊόντα.

Οι πρόσφυγες γνωρίζουν στις περισσότερες περιπτώσεις ότι λαμβάνουν ποσό σχεδόν μισό από τον προβλεπόμενο κατώτατο μισθό για τους Τούρκους πολίτες, όμως εξηγούν ότι δεν έχουν άλλη εναλλακτική εάν θέλουν να επιβιώσουν. Οι εταιρείες ρούχων που συνεργάζονται με τα συγκεκριμένα εργοστάσια δήλωσαν ότι είναι κατά της εκμετάλλευσης των προσφύγων και των παιδιών, όμως πρόσθεσαν ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πάντοτε τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων αυτών, καθώς δεν προχωρούν οι ίδιοι στις προσλήψεις.

Ωστόσο, οργανώσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των προσφύγων και των παιδιών τονίζουν την υποχρέωση των εταιρειών να ελέγχουν κάθε βαθμίδα της αλυσίδας παραγωγής τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι έρευνες των εταιρειών είχαν εντοπίσει ορισμένες ελλείψεις στον τομέα της ασφάλειας και είχαν δώσει προθεσμία στα εργοστάσια να τα διορθώσουν ως τον Δεκέμβριο, χωρίς ωστόσο να γίνει αναφορά στην εκμετάλλευση των παιδιών και των προσφύγων.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ερωτηματικά προκαλεί η φερόμενη άγνοια των εταιρειών για την παρουσία προσφύγων στα εργοστάσια της εκμετάλλευσης, καθώς, μετά την άφιξη σχεδόν τριών εκατομμυρίων προσφύγων στην Τουρκία, παρουσιάστηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συνεργασίες με παραγωγικές μονάδες της χώρας. Η Τουρκία βρίσκεται επίσης πολύ πιο κοντά στην Ευρώπη σε σχέση με χώρες όπως η Ταϊβάν και η Ινδονησία και τα προϊόντα φτάνουν πολύ πιο γρήγορα στα σημεία διανομής. Αναμένουμε να δούμε εάν η συγκεκριμένη εξέλιξη θα επηρεάσει την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για επανεγκαταστάσεις προσφύγων και μεταναστών.