Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ παραμένουν ουσιαστικός σύμμαχος των Φιλιππίνων

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ παραμένουν ουσιαστικός σύμμαχος των Φιλιππίνων
Ο πρόεδρος Ντουτέρτε
Ο πρόεδρος Ντουτέρτε
AFP via Getty Images

Ο Αμερικανός βοηθός ΥΠΕΞ, για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, Ντάνιελ Ράσελ δήλωσε ότι: «οι ΗΠΑ παραμένουν ένας ουσιαστικός σύμμαχος για τις Φιλιππίνες, ενώ βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».

«Είναι λάθος να σκεφτόμαστε ότι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Μανίλα και του Πεκίνου, δρομολογείται εις βάρος των ΗΠΑ» πρόσθεσε. Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις Ντουτέρτε προκάλεσαν κλίμα αστάθειας και πανικού σχετικά με τις προθέσεις των Φιλιππίνων, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στη εκστρατεία των Φιλιππίνων κατά των ναρκωτικών, προειδοποίησε πως ο αυξανόμενος προβληματισμός σχετικά με τους θανάτους είναι «bad for business». Σημειώνεται ότι η εν λόγω εκστρατεία έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, λόγω της μεγάλης βίας που ασκείται από τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας. Όπως είπε, οι ΗΠΑ στηρίζουν την εκστρατεία της Μανίλα κατά των ναρκωτικών, αλλά δεν πρέπει να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Ράσελ κατέφθασε στις Φιλιππίνες, όπου και θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, σχετικά με τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί για το καθεστώς των διμερών σχέσεων, σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ, στη Μανίλα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος θα επισκεφτεί επίσης, την Ταϊλάνδη και την Καμπότζη, σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Ο Ράσελ έφτασε στις Φιλιππίνες, μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε στο διμερές πλαίσιο των σχέσεων με τις ΗΠΑ, από τις δηλώσεις του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε που χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ως «το στενότερο φίλο» των Φιλιππίνων, το Σάββατο.

Νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων είχε αναγγείλει το «χωρισμό» της χώρας του από τις ΗΠΑ και την προσπάθεια ενίσχυσης των διμερών σχέσεων μεταξύ των Φιλιππίνων και της Κίνας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή