Αθώος ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ για την υπόθεση του σούπερ μάρκετ στη Βέροια

Αθώος ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ για την υπόθεση του σούπερ μάρκετ στη Βέροια
EUROKINISSI

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου.

Πρόκειται για την υπόθεση της εντολής του, τον Οκτώβριο του 2013, για άρση της κατάσχεσης λογαριασμών που είχε επιβάλει το γραφείο του ΙΚΑ σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Βέροια, για μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.

Ο κ. Σπυρόπουλος, με αντίστοιχη εισαγγελική πρόταση, κηρύχθηκε από το δικαστήριο ομόφωνα αθώος από την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία που του είχε αποδοθεί με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Η κατηγορία σε βάρος του κ. Σπυρόπουλου, απαγγέλθηκε μετά από εισαγγελική έρευνα που διαπίστωνε ζημία του ΙΚΑ λόγω της απόφασης του να άρει το καθεστώς κατάσχεσης στην εταιρία Αρβανιτίδης ΑΕ, η οποία φέρεται να χρωστούσε στο ΙΚΑ, κυρίως από ασφαλιστικές εισφορές, ποσό περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την δικογραφία που είχε σχηματιστεί σε βάρος του κ. Σπυρόπουλου, τα χρέη της ανώνυμης εταιρείας Αρβανιτίδης ΑΒΕΕ με έδρα την Πατρίδα Ημαθίας, στις 25 Σεπτεμβρίου 2013, έφθαναν τα 18,25 εκατομμύρια ευρώ - και έτσι το γραφείο του ΙΚΑ Βέροιας προχώρησε τότε σε πράξεις επίδοσης εισφορών προς τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας, παρέχοντας 15ήμερη προθεσμία να υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καταβάλλοντας ταυτόχρονα ένα ποσό. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, το ΙΚΑ Βέροιας επέβαλε χωρίς να ενημερώσει την εταιρία, κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών Alpha, Eurobank και ETE, όλων των ποσών που καταβάλλονται από την εταιρεία προς προμηθευτές της, πελάτες κλπ. Ο τότε διοικητής του ΙΚΑ κ. Σπυρόπουλος, με εντολή του προς το γραφείο της Βέροιας, ζήτησε να άρει την κατάσχεση «προσωρινά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, προκειμένου να προχωρήσει η εταιρεία σε πληρωμή προσωπικού, ρύθμιση οφειλών κλπ και εν συνεχεία, εάν δεν ανταποκριθεί, να προβεί σε εκ νέου κατάσχεση».

Το δικαστήριο έκανε δεκτούς του ισχυρισμούς που από την αρχή προέβαλε ο κ. Σπυρόπουλος, πως η επίμαχη απόφασή του αφορούσε την ανάγκη επιβίωσης της εταιρίας, ώστε να πληρωθούν δεδουλευμένα και να μην χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, αν οδηγούνταν σε οικονομική ασφυξία. Επιπλέον, ο κ. Σπυρόπουλος υποστήριξε ότι οι ενέργειες του ήταν απολύτως νόμιμες, και τόνισε πως με την άρση της κατάσχεσης, η εταιρία θα είχε δυνατότητα να τακτοποιήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές της και να κάνει ρύθμιση των χρεών της.

Δημοφιλή