ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24/10/2016 07:01 EEST | Updated 24/10/2016 07:10 EEST

Τσίπρας: Ώρα οι πιστωτές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για να καταλήξουμε σε μέτρα ελάφρυνσης χρέους

Sooc

«Η ίδια απόφαση του Eurogroup προσδιορίζει όχι μόνο τις υποχρεώσεις της Ελλάδας αλλά και τις υποχρέωση των πιστωτών απέναντι στην Ελλάδα» δήλωσε, στον χαιρετισμό του στην ετήσια Ευρωμεσογειακή Σύνοδο στη Βραυρώνα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως «τώρα, που μπαίνουμε με σταθερά βήματα στο στάδιο της ανάπτυξης, οι πιστωτές μας οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το το χρέος» για να καταλήξουμε σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έως το τέλος της χρονιάς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα ελληνικό, αλλά με ένα θέμα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη στο σύνολό της έχει ισχυρό κίνητρο να ξεκαθαρίσει άμεσα τον ορίζοντα για το ελληνικό χρέος. «Τα δύο προηγούμενα προγράμματα απέτυχαν, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αποτύχει και το τρίτο» συνέχισε, τονίζοντας πως εν μέσω μιας περιόδου κρίσιμων προκλήσεων κανείς δεν θα ήθελε να μετατραπεί η συζήτηση για το ελληνικό χρέος και την κρίση σε «βασικό επιχείρημα και όπλο της ακροδεξιάς», εν όψει εκλογών για σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί αν η ρύθμιση αυτής της εκκρεμότητας της Συμφωνίας, αναβληθεί για το β' εξάμηνο του 2017, προειδοποίησε.

«Έχουμε κοινό ενδιαφέρον και συμφέρον να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτήν την περίοδο δε κρίνεται απλά η έκβαση μιας κρίσης -είτε της οικονομικής είτε της προσφυγικής- αλλά η ίδια η συνοχή της Ευρώπης», τόνισε.

«Και κρίνεται από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει με αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα όλες τις παράλληλες κρίσεις της. Την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας. Την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η χώρα μας δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της μόνο στο προσφυγικό. Τηρούμε και τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει από τον Ιούλιο του 2015» συμπλήρωσε, ενώ στη συνέχεια είπε, μεταξύ άλλων, πως «σταθεροποιήσαμε την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, αποκλιμακώνουμε την ανεργία, αντιμετωπίζουμε τη διαφθορά και τη διαπλοκή, δίνουμε τη μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή».

Sponsored Post