ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/10/2016 14:42 EEST | Updated 24/10/2016 15:13 EEST

Αποπέμφθηκε ο Καπάκος από τα καθήκοντά του στην ΕΡΤ. «Ήρθα στην ΕΡΤ για δουλειά και όχι δουλειές»

Alkis Konstantinidis / Reuters
The logo of the reopened state broadcaster ERT is seen inside a studio in Athens June 11, 2015. Employees at Greece's state television ERT hugged each other and cried on Thursday as the channel aired its first broadcast in two years, after it was shut down under one of the previous government's most drastic austerity measures. Leftist Prime Minister Alexis Tsipras, who is racing to reach a cash-for-reforms deal with the European Union and IMF, had called ERT's closure

«Η δημοσιογραφία δεν είναι τάγμα νεοσυλλέκτων», τονίζει σε επιστολή του προς τους εργαζομένους της ΕΡΤ ο πρώην Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης, Σταύρος Καπάκος, που αποπέμφθηκε από τον σταθμό με απόφαση του ΔΣ. «Ήρθα στην ΕΡΤ για δουλειά και όχι δουλειές. Kαταλαβαινόμαστε τώρα», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η διεύθυνση της ΕΡΤ απέλυσε τον κ. Καπάκο με δικαστικό κλητήρα, κατηγορώντας τον μάλιστα για «άρνηση συμμόρφωσης».

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ Α.Ε. αποφάσισε να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον μέχρι σήμερα Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης κ. Σταύρο Καπάκο. Το Δ.Σ. τον ευχαριστεί για τις μέχρι σήμερα προσφερθείσες υπηρεσίες του» , ανέφερε σε λιτή του ανακοίνωση ο σταθμός.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, αναμένεται να θέσει το θέμα στην πολιτική γραμματεία του κόμματος. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι η απομάκρυνση του Καπάκου είναι «μελανό σημάδι» για τον σταθμό. Η βουλευτής Αννέτα Καβαδία δημοσίευσε επίσης tweet, στο οποίο κάνει λόγο για «όρους τάγματος».

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Καπάκου με τίτλο «Διότι δεν Συννεμορφώθην»:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Επί 17 μήνες δώσαμε μαζί έναν δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα.

Πήραμε την ΕΡΤ από τα συντρίμμια και την κρατήσαμε όρθια.

Κερδίσαμε όλοι μαζί τη μάχη της ενημέρωσης σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της πολυτάραχης περιόδου ( εκλογές – δημοψήφισμα, επίσκεψη Πάπα , επίσκεψη Πούτιν, διαπραγμάτευση, τρομοκρατικά χτυπήματα , προσφυγικό , Ολυμπιακοί Αγώνες, Σύνοδοι κορυφής, ΒΡΕΧΙΤ και άλλα πολλά).

Όλοι μαζί αποδείξαμε ότι η ΕΡΤ μπορεί να πρωταγωνιστήσει στα μεγάλα γεγονότα και να δώσει με αξιώσεις τη μάχη για πραγματικές ειδήσεις , αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση.

Ελπίζω να αισθανθήκατε όλοι πιο ελεύθεροι από ποτέ αυτή την περίοδο. Γνωρίζετε καλά ότι ήμουν ένας από σας ,σας εκτιμούσα και με εκτιμούσατε. Τα γνωρίζουμε αυτά και τα σεβόμαστε όλοι.

Κρατήστε ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγαλύτερο ευχαριστώ, για ότι πετύχαμε όλοι μαζί κάτω από αντίξοες συνθήκες. Είμαι βέβαιος ότι θα συναντιόμαστε καθημερινά στην μάχη για την αυτονομία και την αξιοπιστία της ενημέρωσης, που ευτελίζεται από εξουσιαστικές συμπεριφορές και αντιλήψεις τύπου στρατιωτικού καραβανά . Είναι αυτή η αντίληψη που οδήγησε στην επίδοση της αποπομπής μου με δικαστικό κλητήρα και μάλιστα με την πρωτοφανή κατηγορία της «άρνησης συμμόρφωσης προς τις οδηγίες» !

Η δημοσιογραφία δεν είναι τάγμα νεοσυλλέκτων…

Όπως είπε ένας μεγάλος του Ευρωπαικού Πολιτισμού «η συνείδησή μας παραμένει αδιάψευστος κριτής , αρκεί να μην την έχουμε δολοφονήσει» και θέλω να πιστεύω ότι μόνο λίγες γρατσουνιές έχω στη συνείδησή μου.

Άλλοι όμως αποδεικνύονται μικροί έως και μοιραίοι.

Ήρθα στην ΕΡΤ για δουλειά και όχι δουλειές . Kαταλαβαινόμαστε τώρα…

Σας χαιρετώ , δεν σας αποχαιρετώ

Σταύρος Καπάκος»