Ο ΟΗΕ διόρισε μια ηρωίδα κόμικ ως πρέσβειρα για τα δικαιώματα των γυναικών

Ο ΟΗΕ διόρισε μια ηρωίδα κόμικ ως πρέσβειρα για τα δικαιώματα των γυναικών
Wonder Woman

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΟΗΕ διόρισε στη θέση της επίτιμης πρέσβειρας για τη χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών παγκοσμίως, τη Wonder Woman. Όχι την ηθοποιό που την υποδύεται. Την ίδια τη Wonder Woman, τον φανταστικό χαρακτήρα κόμικ, η οποία μάλιστα φέτος γιορτάζει τα 75 της χρόνια.

Η απόφαση αυτή σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, με αρκετούς να τη βρίσκουν πρωτότυπη και έξυπνη, καθώς ένας τόσο δημοφιλής χαρακτήρας της ποπ κουλτούρας θα τραβήξει την προσοχή του κόσμου και θα βοηθήσει στο να έρθει στο προσκήνιο ένα τόσο σημαντικό θέμα, αλλά και πολλούς να ασκούν έντονη κριτική στον ΟΗΕ επειδή ανέθεσε μια τόσο σημαντική θέση σε μια γυναίκα που, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει.

Για την ακρίβεια, η μεγαλύτερη αντίδραση σε αυτό το τιμητικό διορισμό ήρθε μέσα από τον ΟΗΕ, με περισσότερα από 600 μέλη του οργανισμού να έχουν ξεκινήσει μια διαδικτυακή καμπάνια για να καταδικάσουν τη θέση της ηρωίδας ως πρέσβειρα. Στην καμπάνια, τα δυσαρεστημένα μέλη του ΟΗΕ προτρέπουν το Γενικό Γραμματέα Ban Ki-Moon να αναθεωρήσει την απόφαση, γράφοντας πως, μεταξύ άλλων, η «έκδηλα σεξουαλική εικόνα» της Wonder Woman δεν καλύπτει τις διάφορες πολιτισμικές ταυτότητες. «Σε τελική ανάλυση, φαίνεται πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν ήταν ικανά να βρουν μια πραγματική γυναίκα που θα μπορούσε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα όλων των γυναικών σχετικά με το θέμα της φυλετικής ισότητας και να παλέψει για τη χειραφέτησή τους», αναφέρουν στη δήλωση που συνοδεύει την καμπάνια.

«Η Wonder Woman δημιουργήθηκε πριν από 75 χρόνια. Παρότι οι αρχικοί σχεδιαστές της μπορεί να ήθελαν να την παρουσιάσουν ως μια δυνατή, ανεξάρτητη γυναίκα “πολεμίστρια” με ένα φεμινιστικό μήνυμα, στην πραγματικότητα η τρέχουσα μορφή του χαρακτήρα είναι αυτή μιας λευκής γυναίκας με μεγάλο στήθος και καθόλου ρεαλιστικές αναλογίες, ντυμένης με ένα γυαλιστερό, αποκαλυπτικό κοστούμι, σχεδόν μισόγυμνης, με το μοτίβο της αμερικανικής σημαίας και μπότες μέχρι το γόνατο -η επιτομή του “pin-up” κοριτσιού».

Τη Παρασκευή, τα μέλη του ΟΗΕ πήγαν το όλο θέμα ένα βήμα παραπέρα, κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής διορισμού της Wonder Woman στη Νέα Υόρκη, όπου παρευρίσκονταν και οι δύο ηθοποιοί που έχουν υποδυθεί τη Wonder Woman, η Gal Gadot (τώρα) και η Lynda Carter (στο παρελθόν). Στην αρχή της εκδήλωσης, σχεδόν 100 διαδηλωτές-μέλη του ΟΗΕ στάθηκαν όρθιοι με τις πλάτες τους γυρισμένες στη σκηνή και τις γροθιές τους υψωμένες στον αέρα, και περίπου στα μισά της εκδήλωσης αποχώρησαν από την αίθουσα και συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του κτιρίου, κρατώντας διάφορα πλακάτ διαμαρτυρίας. «Για κάτι τόσο σημαντικό, χρειάζεσαι μια αληθινή γυναίκα που να μπορεί να μιλά», είπε ένας από τους διαδηλωτές στο Guardian. «Κάποια που να μπορεί να ταξιδεύει, κάποια που να μπορεί να υπερασπιστεί αυτά τα κορίτσια, κάποια που μπορεί να έχει άποψη, κάποια που μπορεί να δίνει συνεντεύξεις, κάποια που μπορεί να σταθεί μπροστά σε 192 μέλη και να πει “αυτό θέλουμε να κάνετε”».