ΔΙΕΘΝΕΣ
26/10/2016 08:17 EEST | Updated 26/10/2016 08:17 EEST

Ενδείξεις «fair trade» σύντομα στο σουηδικό πορνό. Στόχος η εξάλειψη της βίαιης, μισογυνιστικής πορνογραφίας

scyther5 via Getty Images
Sex on laptop computer. Pornography

Το υπουργείο Υγείας της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι η χώρα στοχεύει από δω και στο εξής να χειρίζεται την πορνογραφία όπως οποιοδήποτε άλλο καταναλωτικό αγαθό. Το υλικό θα μπορεί πλέον να συνοδεύεται από την αναγραφή «fair trade» όταν προωθεί το συναινετικό σεξ.

Ο υπουργός Gabriel Wikström εξήγησε πως στόχος είναι να περιοριστεί το μισογυνιστικό πορνό που προωθεί την βία κατά των γυναικών, θέλοντας παράλληλα να συνεχιστούν οι έρευνες για τις συνέπειες της πορνογραφίας στις ανθρώπινες σχέσεις.

«Νομίζω ότι πρέπει να δούμε το θέμα με όρους fairtrade. Για παράδειγμα με ποιον τρόπο παρήχθη το υλικό και υπάρχει συναίνεση; Έπειτα, μπορεί κανείς να κάνει το επόμενο βήμα και να περιορίσει το πορνό που είναι μισογυνιστικό και παράγεται σε κακές συνθήκες. Είναι καλό που το συγκεκριμένο ζήτημα συζητείται και βγαίνει προς τα έξω», είπε.

Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την δημιουργία ενός φιλικότερου προς τις γυναίκες πορνό. Μια νέα Σχολή Ερωτικών Ταινιών για νέους κινηματογραφιστές προσπαθεί να αλλάξει τα δεδομένα, δίνοντας έμφαση στην ισότητα των φύλων, την πατριαρχία, τον ρατσισμό, τον καπιταλισμό και άλλα ζητήματα.