Η διάσημη Ελληνίδα μεσόφωνος Αλεξάνδρα Γκράβας ξεκινά νέα σειρά συναυλιών στο εξωτερικό

Η διάσημη Ελληνίδα μεσόφωνος Αλεξάνδρα Γκράβας ξεκινά νέα σειρά συναυλιών στο εξωτερικό

Η Αλεξάνδρα Γκράβας, η Ελληνίδα μεσόφωνος (mezzo soprano) με τη διεθνή φήμη, έχει καταφέρει μέσα στα χρόνια να γίνει αγαπητή στο παγκόσμιο κοινό χάρη στο μεγάλο βάθος και τη λυρικότητα της φωνής της, αλλά και το ιδιαίτερο κλίμα που δημιουργεί στις συναυλίες της. Η Γκράβας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία από γονείς Έλληνες μετανάστες, ενώ στην πορεία σπούδασε Μουσικολογία, Φιλοσοφία και Γερμανική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης και Τραγούδι με δύο από τις μεγαλύτερες δασκάλες που υπαρχουν στο Λονδίνο την Κινέζα Λο Σιουτ Ουάν , την Ουγγαρέζα Dame Βέρα Ρόζα αλλά και την Sarah Walker. Μέχρι σήμερα έχει εμφανισθεί σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Ισπανία, Σουηδία, Ολλανδία, Αυστρια, Ουγγαρια, Ελλάδα, Κύπρο, Μαλαισία, Η.Π.Α., Καναδά, Ιαπωνία, Λιβύη, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ισραήλ.

Φέτος επιστρέφει στο εξωτερικό για μια νέα σειρά συναυλιών. Αυτή τη φορά η Γκράβας ταξιδεύει για εμφανίσεις στην Ατλάντα της Αμερικής, στο Λίβανο και στη Φρανκφούρτη. Πάντα η κορυφαία μέτζο-σοπράνο δίνει έμφαση στα προγράμματα της στην παρουσίαση και διάδοση της ποιοτικής ελληνικής μουσικής στις διαφορετικές της εκφάνσεις και στην προβολή του παγκόσμιου, όπως λέει η ίδια, ελληνικού πνεύματος.

Πρώτος σταθμός η Ατλάντα

Συγκεκριμένα, αυτή τη φορά η Αλεξάνδρα Γκράβας εμφανίζεται στις 27 Οκτωβρίου στην Ατλάντα της Αμερικής, μετά από πρόσκληση του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γεωργίας, προκειμένου να δώσει το επιτυχημένο ρεσιτάλ της “Winged Words”- Greek Poetry in Music and Song. Η συναυλία πραγματοποιείται στην γνωστή αίθουσα Florence Kopleff Recital Hall. Το μουσικό αφιέρωμα στην ελληνική ψυχή περιέχει μελοποιήσεις τραγουδιών πάνω σε ποίηση Νίκου Γκάτσου, Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, αλλά και του Κωνσταντίνου Καβάφη. Στο πιάνο την συνοδεύει ο διακεκριμένος πιανίστας Πέτρος Μπούρας.

Το ρεσιτάλ της Αλεξάνδρας Γκράβα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας έκδοσης του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια, "Subterranean Histories: Constantine Cavafy and the Poetics of Memory".

Η έκδοση περιλαμβάνει και αποσπάσματα του Νομπελίστα Ορχάν Παμούκ, της μυθιστοριογράφου Jane Alison, και αρκετών σημαντικών μελετητών των Κλασικών, Βυζαντινών και Νέων ελληνικών Σπουδών, συμπεριλαμβανομένων των Gregory Jusdanis, Michael Lippman, Anne McClanan και Gonda Van Steen. Αντίτυπα της έκδοσης θα είναι διαθέσιμα στη συναυλία.

Η Αλεξάνδρα Γκράβας που είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την ποίηση του Καβάφη σχεδίασε το πρόγραμμα ειδικά γι αυτή τη βραδιά, η οποία θα είναι μια αληθινή γιορτή για τον Αλεξανδρινό ποιητή, δίνοντας έμφαση σε μελοποιήσεις της ποίησης του.

Στο Λίβανο το Νοέμβριο

Στις 19 Νοεμβρίου η Αλεξάνδρα Γκράβας εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Λίβανο, ως προσκεκλημένη του Ιδρύματος Cherfan. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην συναυλιακή αίθουσα του πολύ δημοφιλούς καζίνο της Βηρυτού. Θα την συνοδεύσει η 130μελής Χορωδία Saint Rafqa και πολύ γνωστοί μουσικοί του Λιβάνου, όπως ο Charbel Rouhana και πολλοί άλλοι. Τη μουσική διεύθυνση έχει η καταξιωμένη μαέστρος από το Λίβανο S. Marana Saad.

Στην Φρανκφούρτη το Δεκέμβριο

Τέλος στις 2 Δεκεμβρίου η Αλεξάνδρα Γκράβας θα εμφανισθεί γι άλλη μια φορά στην παλιά όπερα της Φρανκφούρτης της Γερμανίας, όπου θα δώσει την μεγάλη, καθιερωμένη, φιλανθρωπική της συναυλία. Φέτος θα παρουσιάσει το «Καφέ Αμάν» που φέρει την υπογραφή του Κώστα Φέρρη και της Θέσιας Παναγιώτου, σε μια μοναδική βραδιά όπου το ρεμπέτικο τραγούδι θα έχει τον πρώτο λόγο. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στο Σύλλογο Γονέων Καρκινοπαθών Παιδιών «Λάμψη» που δρα στη Βόρειο Ελλάδα.

Πολύ συχνά οι συναυλίες της Γκράβας έχουν κοινωνικό, φιλανθρωπικό υπόβαθρό. Από συναυλία που έδωσε στη Φραγκφούρτη συγκεντρώθηκαν 25.000 ευρώ τα οποία παρέδωσε τον προηγούμενο Μάιο στους Έλληνες Γιατρούς χωρίς σύνορα. Τραγούδησε επίσης στη Λιέγη στο κονσέρτο "12 ώρες για την Ελλάδα" τον Μάιο του 2015. Εμφανίστηκε επίσης στο Μεξικό την ίδια χρονιά με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Το τελευταίο της CD «On the wings of love – Songbook 1» κυκλοφορεί και στην Ελλάδα.

Η ίδια η Αλεξάνδρα Γκράβας δηλώνει χαρακτηριστικά ότι αισθάνεται Ευρωπαία με ελληνική καρδιά. Τα προγράμματα που παρουσιάζει αποπνέουν πολύ συχνά και τον τρόπο που μεγάλωσε, ανάμεσα σε δύο κουλτούρες, όπως λέει συγκεκριμένα: «στο σχολείο με γερμανική κλασσική μουσική και στο σπίτι με ελληνικά τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, κ. ά. "Αν με ρωτάτε για την ταυτότητα μου παραδέχομαι πως νοιώθω μια Ευρωπαία, με ελληνική καρδιά. Θεωρώ τη μουσική το πιο δυνατό μέσο επικοινωνίας και έχω αποφασίσει να επικοινωνώ μέσω του τραγουδιού. Έχω την αίσθηση ότι η μουσική έρχεται για να φέρει στον κόσμο ένα άλλο μήνυμα. Αρκεί να είμαστε έτοιμοι να το δεχτούμε…» .