Το SolidarityNow παρουσίασε το έργο του στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το SolidarityNow παρουσίασε το έργο του στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, το SolidarityNow οργάνωσε με επιτυχία την εκδήλωση με τίτλο «Προσφυγικές Ροές & Δράσεις του SolidarityNow», στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Η εκδήλωση δόθηκε στο Μουσείο με αφορμή την έκθεση του Κινέζου καλλιτέχνη Ai WeiWei, που φιλοξενείται μέχρι τέλος Οκτωβρίου και η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του SolidarityNow, ως κοινωνικός εταίρος.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση του έργου της οργάνωσης, τόσο αναφορικά με την προσφυγική κρίση όσο και με την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, συνολικά. Εξέχοντες καλεσμένοι προσκλήθηκαν από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του SolidarityNow με βασικούς ομιλητές τον Πρόεδρο και μέλη του οργανισμού, Στέλιο Ζαββό και τους καθηγητές Χρήστο Ροζάκη και Νίκο Αλιβιζάτο, Αρίστο Δοξιάδη και Τζένη Καβουνίδη.

Ο Πρόεδρος του SolidarityNow, Στέλιος Ζαββός παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση του προσφυγικού ζητήματος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη αναπτύσσοντας παράλληλα το έργο που έχει επιτευχθεί από τ0 2013 μέχρι σήμερα από το SolidarityNow. Οι υπόλοιποι ομιλητές ανέπτυξαν θέματα που αφορούν στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα σε σχέση με την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τη νομική προστασία, την οικονομία και την εκπαίδευση.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν Πρέσβεις πολλών χωρών και εκπρόσωποι, πολιτικοί, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Open Society Foundation Initiative for Europe, ειδικοί από τον οικονομικό χώρο, επικεφαλής Μη Κυβερνητικών ανθρωπιστικών οργανώσεων, δημοσιογράφοι.

«Το ΑΕΠ της χώρας παρουσιάζει μείωση 26% από το 2009 έως το 2016, γεγονός που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά σε δυτική οικονομία, ενώ κάτι τέτοιο θα προκαλούσε κοινωνική κατάρρευση και επανάσταση. Οι Έλληνες όμως όχι μόνο έχουν αντέξει, αλλά έχουν επιδείξει αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς. Η μετανάστευση θα συνεχιστεί και θα αποτελεί μια από τις κύριες προκλήσεις του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι», τόνισε ο Στέλιος Ζαββός.

Συμπληρωματικά, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος αναφερόμενος στον ιστορικό Μ. Μazower, τόνισε «τον ιδιαίτερης σημασίας ρόλο της Ελλάδας στην ιστορία σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή ήπειρο», ενώ υπογράμμισε «την ανάγκη για διακρατική συνεργασία και αλληλεγγύη». Ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης ανέλυσε τις δυνατότητες προσφυγής σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς μηχανισμούς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Αρίστος Δοξιάδης τον θετικό αντίκτυπο της ενσωμάτωσης των προσφύγων/μεταναστών στην εθνική οικονομία βάσει δεικτών ανάπτυξης, ενώ η Τζένη Καβουνίδη κατέδειξε τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης στα παιδιά προσφύγων, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τις εκπαιδευτικές ενέργειες που πραγματοποιούνται στις δομές φιλοξενίας προσφύγων του SolidarityNow.

Τέλος, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση του Ai Wei Wei όχι μόνο από το καταρτισμένο προσωπικό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης αλλά και να παρακολουθήσουν μία διαφορετική ξενάγηση και «προσωπική μαρτυρία» από τον Άντελ, τον 20χρονο Σύρο πρόσφυγα, ωφελούμενο του προγράμματος φιλοξενίας Home for Hope του SolidarityNow, ο οποίος σήμερα εργάζεται ως διαπολιτισμικός μεσολαβητής της οργάνωσης.

Δημοφιλή