ΔΙΕΘΝΕΣ
27/10/2016 18:06 EEST | Updated 27/10/2016 18:14 EEST

Ισραηλινοί γιόρταζαν σε γάμο τη στυγερή δολοφονία ενός παλαιστίνιου μωρού. Τώρα διώκονται για υποκίνηση βίας ή τρομοκρατίας

Ο μόλις 18μηνών Ali Dawabsheh, άφησε την τελευταία του πνοή στους γονείς του όταν το σπίτι τους στη Δυτική Όχθη και συγκεκριμένα στο χωριό Ντούμα έγινε στόχος εμπρηστικής επίθεσης από ισραηλινούς εποίκους. Από όλα τα μέλη της οικογένειας, ζωντανός κατάφερε να βγει μόνο ο 4χρονος αδελφός του Ali, Ahmed αν και υπέστη εκτεταμένα εγκαύματα.

Το περιστατικό αυτό, που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2015 προκάλεσε κύματα οργής και διαδηλώσεων τόσο στο Ισραήλ όσο και στις κατεχόμενες περιοχές της Παλαιστίνης. Οι δράστες τελικά συνελήφθησαν.

Λίγους μήνες αργότερα όμως διέρρευσε ένα βίντεο που ανέδειξε μια από τις πιο αρρωστημένες ειδήσεις της εποχής μας, για τις οποίες οι λέξεις οργή και ντροπή είναι φτωχές για να περιγράψουν τα αισθήματα που προκάλεσε.

Στο βίντεο εμφανίζονται ένας γαμπρός και 12 καλεσμένοι στη δεξίωση που ακολούθησε τη γαμήλια τελετή- η οποία έλαβε χώρα στην Ιερουσαλήμ. Όλοι οι Ισραηλινοί και προφανώς δηλητηριασμένοι από μίσος άνδρες, εμφανίζονται να «γιορτάζουν» τον φρικτό θάνατο του μικρού Αli.

Οι εικόνες προβλήθηκαν στην ισαηλινή τηλεόραση και όπως επισημάνθηκε, πρόκειται για ακροδεξιούς Ισραηλινούς. Όλοι χόρευαν, κρατώντας στα χέρια τους όπλα και βόμβες μολότοφ ενώ φώναζαν αντί-παλαιστινιακά συνθήματα. Σύμφωνα δε με το Channel 10, το ζευγάρι στη γαμήλια δεξίωση του οποίου έγιναν τα «πανηγύρια» για τη δολοφονία του βρέφους, είναι «ευρέως γνωστοί στον χώρο της άκρας δεξιάς» και έχουν γνωστούς που γνωρίζουν τους συλληφθέντες για την εμπρηστική επίθεση.

Τώρα, σχεδόν ένα χρόνο μετά, όπως αναφέρει ο Independent, από την αποκάλυψη του βίντεο και την καταδίκη ακόμη και από τον πρόεδρο του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, οι διωκτικές αρχές της χώρας απήγγειλαν κατηγορίες στους 13 πρωταγωνιστές, οι οποίες αφορούν την πιθανή υποκίνηση βίας ή τρομοκρατίας. Η ανώτατα ποινή φυλάκισης για ένα τέτοιο αδίκημα είναι τα 5 έτη.

O 4χρονος και επέζησε της επίθεσης μαζί με τη γιαγιά του, στο νοσοκομείου όπου νοσηλεύτηκε για αρκετούς μήνες

Σημειώνεται πως οι εμπρηστικές επιθέσεις ή και παρενοχλήσεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη από ομάδες αρκοδεξιών εποίκων είναι συχνές και οι καταγγελίες των Παλαιστινίων πολλές.

Η τελευταία πιο σοβαρή υπόθεση που «έκλεισε» για τις διωκτικές αρχές απαλλάσσοντας τους ισραηλινούς δράστες, ήταν αυτή με δράστες δύο άνδρες ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας που πυροβόλησαν δύο αδέρφια σε ένα σημείο διέλευσης από την Ιερουσαλήμ στη Δυτική Όχθη. Οι αρχές αποφάνθηκαν πως η πράξη των δραστών ήταν δικαιολογημένη αφού υπερασπίστηκαν τους εαυτούς τους (αυτοάμυνα) καθώς το ένα θύμα, η 23χρονη Maram Abu Ismail είχε στην κατοχή της ένα μαχαίρι και προτίθετο να το χρησιμοποιήσεις εναντίον της. Μάρτυρες ωστόσο ανέφεραν πως η κοπέλα και μητέρα δύο παιδιών, όπως και ο 16χροος αδελφός της που τη συνόδευε πανικοβλήθηκαν όταν πήραν λάθος κατεύθυνση και βρέθηκαν μπροστά στους πάνοπλους φρουρούς.