Yoleni's: 6 όροφοι γαστρονομικών ελληνικών εμπειριών στην οδό Σόλωνος

Yoleni's: 6 όροφοι γαστρονομικών ελληνικών εμπειριών στην οδό Σόλωνος
huffpost greece

Έχουμε συνηθίσει τα πράγματα να γίνονται αντίστροφα. Πρώτα ανοίγει ένα κατάστημα και το e-shop ακολουθεί ως επιταγή των «τεχνολογικών» καιρών που ζούμε. Στην περίπτωση της Yoleni's τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Με μία ήδη επιτυχημένη πορεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στον τομέα του e-commerce, από τον Δεκέμβριο του 2013, αποφάσισαν να ανοίξουν και ένα κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας.

Στην αριθμό 9 της οδού Σόλωνος θα βρίσκεται το νέο flagship store της Yoleni's που πρόκειται να φιλοξενεί πλέον και σε πραγματικό χώρο όλα τα ελληνικά προϊόντα μικρών και μεγαλύτερων παραγωγών που μπορούσε να βρει κανείς μόνο μέσα από το e-shop. Λίγο πριν ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό, στις αρχές Νοεμβρίου, ο Γιάννης Γεωργιάδης, μέλος της ομάδας της Yoleni's, μας ξενάγησε σε αυτόν τον πολυχώρο γεύσεων και εμπειριών που ετοιμάζεται να υποδεχτεί Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Αν και ακόμα γίνονταν εργασίες μέσα σε όλους τους χώρους, είναι ξεκάθαρο ότι αν και ο πολυχώρος θα αποτελείται από 6 ορόφους, η ατμόσφαιρα είναι ζεστή και ο σχεδιασμός ευψηλής αισθητικής.

Από την εμπειρία που έχουμε από το ηλεκτρονικό κατάστημα στην Αμερική είδαμε ότι το ελληνικό προϊόν δεν έχει την δυναμική εκείνη που θα μπορούσε να το εξελίξει το παραδοσιακό τρόφιμο πάντα μόνο με το e-commerce. Σαφώς μπορεί να γίνει, αλλά δαπανώντας τεράστιο χρόνο και χρήματα. Αυτή τη στιγμή ένα κατάστημα είναι σίγουρα ένας τρόπος να εξέλιχτεί το δικού μας μοντέλο.

Ήδη είμαστε σε συζητήσεις για τη δημιουργία franchise καταστημάτων», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης, σχετικά με τον λόγο που αποφάσισαν να κάνουν ένα τέτοιο άνοιγμα στην ελληνική αγορά.

Η ξενάγησή μας ξεκίνησε από πάνω προς τα κάτω. Στον πέμπτο όροφο έχουν μετακομίσει όλα τα γραφεία της εταιρείας, η ψυχή τόσο του νέου καταστήματος, όσο και του eshop.

Ο τέταρτος όροφος είναι ένας πολυμορφικός χώρος για event που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως συνεδριακός χώρος, είτε για οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση, όπως και να τον χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι οι παραγωγοί δωρεάν για να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους.

Στον τρίτο όροφο πρόκειται να γίνει ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου θα γίνονται μαθήματα μαγειρικής από την σεφ Ντίνα Νικολάου, διάρκειας από 30 με 40 λεπτά, μέχρι κανονικά μαθήματα.

«Υπάρχει και εδώ ελληνικότητα, αφενός με τα ελληνικά προϊόντα και με τις συνταγές και τις τεχνικές ή τεχνικές από άλλες κουζίνες με ελληνικά προϊόντα». Τον όροφο συμπληρώνει το olive oil bar, το οποίο θα είναι σε συνεργασία με την εταιρεία Gaea.

Και αν αναρωτιέστε τι είναι ένα olive oil bar, ο κ. Γεωργιάδης δίνει την απάντηση.

«Θα είναι ένας χώρος όπου ουσιαστικά θα γίνονται μαθήματα για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, είτε μέσα από γευσιγνωσία ελαιολάδου, είτε δοκιμάζοντας ελληνικές συνταγές, ώστε να δεις το άρωμα, την γεύση κλπ.»

Έναν όροφο παρακάτω, στον δεύτερο όροφο θα υπάρχει παιδότοπος. Εκεί, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μπορούν να απασχοληθούν με δημιουργικό παιχνίδι και αυτός θα λειτουργεί και ως χώρος φύλαξης των παιδιών. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι οι γονείς θα μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους εκεί, όσο κάνουν μαθήματα μαγειρικής, γευσιγνωσία ελαιολάδου ή ακόμα και όταν θέλουν να κάνουν τα ψώνια τους στην γύρω περιοχή.

Ο πρώτος όροφος κρύβει κάτι πραγματικά ξεχωριστό- κάτι αντίστοιχο του δεν έχουμε ξανασυναντήσει στην Ελλάδα. Η Yoleni's σε συνεργασία με την Φάρμα Μπράλου, που είναι γνωστή για το εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό κρέας της, έχουν δημιουργήσει ένα εστιατόριο και κρεοπωλείο. Το φοβερό με αυτό το εστιατόριο, πέρα από την ρουστίκ αισθητική του που θυμίζει steak bar, είναι ότι μπορεί κανείς να επιλέξει το κρέας του από το ειδικά διαμορφωμένο κρεοπωλείο, και είτε να το πάρει στο σπίτι του, είτε να πει στο εστιατόριο να του το ψήσουν και να το απολαύσει εκεί και μάλιστα σε τιμές κρεοπωλείου!

To μενού και όλη τη γαστρονομική επιμέλεια είναι του σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου, ο οποίος έχει συνδυάσει το παραδοσιακό με το σύγχρονο.

Το ισόγειο μυρίζει παραδοσιακή θρακιώτικη πίτα, η οποία θα φτιάχνεται και θα ψήνεται σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο και θα σερβίρεται μαζί με καφέ, σοκολάτα και άλλες γεύσεις, όπως σάντουιτς και σαλάτες, όλα με ελληνικά προϊόντα.

Δίπλα ακριβώς η κάβα, που έχει γίνει σε συνεργασία με το botilia.gr, και το αίθριο που μπορεί κανείς να πιει έναν φυσικό χυμό.

Ο τελευταίος όροφος που επισκεφτήκαμε, το ισόγειο που καταλήγει στην Σόλωνος, είναι μία σύνθεση από χρώματα και γεύσεις από όλη την Ελλάδα. Πολλά από τα ράφια είναι ήδη γεμάτα με ελληνικά προϊόντα, ενώ υπάρχει ήδη και η προθήκη όπου θα μπουν τα τυριά και τα αλλαντικά κοπής. Όπως αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης θα υπάρχουν συνολικά 2.500 προϊόντα. Από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χειροποίητα ζυμαρικά και αλείμματα, μέχρι ελληνικά καλλυντικά και πολλά διαφορετικά είδη ψωμιών, το εδωδιμοπωλείο προσφέρει αγνά ελληνικά προϊόντα από κάθε άκρη της Ελλάδας.

Όλα αυτά είναι στην διάθεση των καταναλωτών για να τα αγοράσουν εκείνη την στιγμή, να τα κάνουν παραγγελία για το σπίτι ή να φτιάξουν ένα καλάθι με ελληνικά προϊόντα και να το στείλουν σε όποιο σημείο του κόσμου θέλουν.

«Είναι μία νέα πρόκληση για εμάς. Θεωρούμε ότι έχουμε κάνει μία πολύ καλή δουλειά. Δεν σταματάμε εδώ. Θέλουμε να το συνεχίσουμε και να το εξελίξουμε», τονίζει ο κ. Γεωργιάδης λίγο πριν τελειώσει η ξενάγησή μας.

Το κατάστημα της Yoleni's, που θα ανοίξει στις αρχές του Νοεμβρίου, θα είναι ανοιχτό κάθε μέρα από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ και θέλει να προσφέρει σε κάθε επισκέπτη, όχι μόνο μία γεύση από ελληνικά προϊόντα και Έλληνες παραγωγούς, αλλά μία συνολική εμπειρία.

*Φωτογραφίες: Francesca Giaitzoglou Watkinson για τη HuffPost Greece