Φεύγουν οι εκπρόσωποι των δανειστών αφήνοντας πίσω τους ανοιχτά θέματα και εκκρεμότητες

Φεύγουν οι εκπρόσωποι των δανειστών αφήνοντας πίσω τους ανοιχτά θέματα και εκκρεμότητες
Eurokinissi

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου επαφών για τη δεύτερη αξιολόγηση το προγράμματος μπαίνουν σήμερα κυβέρνηση και δανειστές. Το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να βρει λύσεις για θέματα που θα πρέπει άμεσα να νομοθετηθούν, όπως είναι το πλαστικό χρήμα και ο ακατάσχετος λογαριασμός, αλλά και ο επαναπατρισμός των αδήλωτων καταθέσεων.

Ταυτόχρονα, θα προσπαθήσει να καταγράψει πρόοδο στα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν την ατζέντα της αξιολόγησης όπως είναι τα δημοσιονομικά, εργασιακά και φορολογικά, προκειμένου να μην δημιουργηθεί από τον πρώτο γύρο επαφών με τους δανειστές.

Όπως έχει προγραμματιστεί οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν απόψε και για αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει διπλές συναντήσεις για όλα τα μεγάλα θέματα. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

10.00-11.30 Αγορά εργασίας (follow-up)

11.30 -12.00 Πορεία συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

13.00-15.30 Χρηματοπιστωτικά (follow-up)

15.30-17.30 Δημοσιονομικά

17.30-19.30 Ανασκόπηση και κλείσιμο

Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών θα φύγουν από την Ελλάδα, αφήνοντας πολλά ανοιχτά θέματα και μια μεγάλη λίστα από εκκρεμότητες που θα πρέπει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση πριν από την επιστροφή τους μετά τα μέσα Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, τα μεγαλύτερα αγκάθια όπως αυτά αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων επαφών κυβέρνησης και δανειστών αφορούν:

-Τα εργασιακά καθώς το κλίμα στις συναντήσεις των δύο πλευρών ήταν ιδιαίτερα βαρύ με το ΔΝΤ να δημιουργεί την αίσθηση ότι δεν έχει καμία διάθεση να υπαναχωρήσει από τις γνωστές του θέσεις. Η Ελληνική πλευρά από τις πρώτες επαφές διαπίστωσε ότι την χωρίζει χάος σχετικά με τις απαιτήσεις των θεσμών (ειδικά του ΔΝΤ).

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση αναζητώντας τομείς που θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, δεν πρέπει να δημιουργηθεί η αίσθηση στους δανειστές ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες γιατί τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος το Ταμείο να προκαλέσει μεγάλη καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις.

Όπως λένε χαρακτηριστικά «εάν δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να διαπραγματευτεί τότε θα δοθεί άλλοθι στο ΔΝΤ να μην επιστρέψει στην Αθήνα, μέχρι να γίνουν πλήρως αποδεχτές οι θέσεις του».

-Τα δημοσιονομικά αφορούν το άλλο μεγάλο ζήτημα της διαπραγματεύσεις, χωρίς όμως να υπάρξουν μεγάλες εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Παράγοντες που μετέχουν στη διαπραγμάτευση αναφέρουν ότι οι δανειστές ζητούν απαντήσεις σχετικά με τα «θολά σημεία» τόσο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2016, όσο και στο προσχέδιο του 2017.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι σε επόμενη φάση οι δανειστές θα επαναφέρουν στο τραπέζι θέσεις που εκφράζουν εδώ και καιρό, σχετικά με την περαιτέρω μείωση των συντάξεων, αλλά και το μεγαλύτερο «ψαλίδισμα» του αφορολόγητου ορίου.

- Τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, καθώς για ακόμα μια φορά οι θεσμοί βάζουν αυστηρές προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθεί κάποιος σε μια ρύθμιση. Επί της αρχής συμφωνία έχει επιτευχθεί, ωστόσο τα κριτήρια για την ένταξη των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στις δυνατότητες του Δημοσίου να διαγράφει χρέη σε ιδιώτες, θα κρίνουν και αν η ρύθμιση θα δώσει λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα.

-Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, καθώς η προσπάθεια εξεύρεσης κονδυλίων για την εφαρμογή του έχει δημιουργήσει νέες εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Από τον προϋπολογισμό του 2017 λείπουν 300εκατ ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, γεγονός που κάνει τους δανειστές να ζητούν περικοπές στην Κοινωνική ασφάλιση ή μείωση του αφορολόγητού για να βρεθούν τα κονδύλια.

Ο κατάλογος των ζητημάτων που άνοιξαν σε αυτόν τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων δεν κλείνει μόνο με τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται και τα ενεργειακά, η υγεία, οι αποκρατικοποιήσεις, οι διοικήσεις των τραπεζών, η λειτουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, τα «κόκκινα» δάνεια, οι αλλαγές στο Δημόσιο, τα κλειστά επαγγέλματα και πολλά ακόμα.

Δημοφιλή