Στην Ανταρκτική θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο στον κόσμο

Στην Ανταρκτική θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο στον κόσμο
Penguins in the Antarctic Peninsula
Penguins in the Antarctic Peninsula
Axel Fassio via Getty Images

Η Ευρώπη και εικοσιτέσσερις χώρες υπέγραψαν την πολυαναμενόμενη συμφωνία για την προστασία 1,1 τετραγωνικών χιλιομέτρων του Νότιου Ωκεανού, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τη προστασία των ψαριών.

Έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν στον Ωκεανό της Ανταρκτικής το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο του κόσμου.

Η Επιτροπή για την Διατήρηση των Έμβιων Θαλάσσιων Πόρων της Ανταρκτικής, που συναντήθηκε στο Χόμπαρτ της Αυστραλίας , είπε ότι το θαλάσσιο πάρκο της Θάλασσας Ρος θα προστατεύεται από την αλιεία για 35 χρόνια.

Η Θάλασσα Ρος, προέκταση του Ειρηνικού Ωκεανού, θεωρείται ως ένας από τους οικολογικά πιο σημαντικούς ωκεανούς του κόσμου.

Το καταφύγιο θα καλύπτει πάνω από 12% του Νότιου Ωκεανού, που φιλοξενεί πάνω από 10.000 είδη ζώων, συμπεριλαμβανόμενων των περισσότερων πιγκουίνων του κόσμου, φαλαινών, γλάρων, τεράστιων σουπιών και ενός είδους μπακαλιάρου της Ανταρκτικής (Dissostichus mawsoni).

Η Ρωσία συμφώνησε με την πρόταση, αφού είχε προβάλλει ενστάσεις σε προτάσεις προστασίας της φύσης πέντε φορές στο παρελθόν.

Ο Έβαν Μπλουμ που ήταν επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην επιτροπή, μιλώντας στον Guardian, δήλωσε ενθουσιασμένος.

«Πιστεύω ότι είναι μια πολύ σημαντική στιγμή», είπε. «Δουλεύαμε πάνω σε αυτή τη συμφωνία εδώ και πολλά χρόνια. Μας πήρε πολύ καιρό να εξασφαλίσουμε τη συναίνεση, αλλά πλέον είμαι σε θέση να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο στον κόσμο».

Δημοφιλή