Ο χαρακτήρας της Evan Rachel Wood στο Westworld είναι εμπνευσμένος από αυτόν τον ιστορικό πίνακα

Ο χαρακτήρας της Evan Rachel Wood στο Westworld είναι εμπνευσμένος από αυτόν τον ιστορικό πίνακα
HBO

Προσοχή: Όπως καταλαβαίνετε, ακολουθούν κάποια spoiler για τη σειρά Westworld.

Μία από τις κορυφαίες ερμηνείες στη νέα sci-fi σειρά του HBO «Westworld» μέχρι τώρα, δεν είναι άλλη από αυτή της Evan Rachel Wood που υποδύεται τη Dolores.

Αυτό όμως που οι φαν της σειράς ίσως δε γνωρίζουν, είναι πως όταν η ομάδα του Westworld έγραφε το χαρακτήρα της Wood, άντλησε έμπνευση από ένα θρυλικό πίνακα. Σε συνέντευξή του στο Entertainment Weekly, ο υπεύθυνος της σειράς, Jonathan Nolan, αποκάλυψε πως ο διάσημος πίνακας "Christina's world" του Andrew Wyeth του 1948 χρησιμοποιήθηκε ως αφετηρία για τη δημιουργία της Dolores, ενός cyborg που παίζει την κόρη ενός αγρότη στο πάρκο ψυχαγωγίας με θέμα Άγρια Δύση. Με την πάροδο των επεισοδίων, τη βλέπουμε να ανακτά σταδιακά μια αντίληψη πέρα από το βασικό προγραμματισμό της.

«Ήταν ένα νεύμα προς όλες τις διαφορετικές ιστορίες που μας ενέπνευσαν. Μια κλασική πρωταγωνίστρια που βρίσκεται σε ένα ηρωικό ταξίδι με ένα σκοτεινό twist», είπε ο Nolan, ο οποίος ανάφερε και την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων ως άλλη μια έμπνευση για το χαρακτήρα της Dolores. «Ξεκινά από μια υποτιθέμενη ευτυχισμένη αγροικία, αλλά τα πράγματα τελικά δεν είναι έτσι και τότε ξεκινά ένα ταξίδι για να ανακαλύψει τον εαυτό της».

Στον πίνακα «Christina's World» απεικονίζεται μια νεαρή γυναίκα με ροζ φόρεμα και τα καστανά μαλλιά της να ανεμίζουν, ξαπλωμένη σε ένα λιβάδι και κοιτάζοντας προς ένα σπίτι στον ορίζοντα. Το ένα της χέρι είναι τεντωμένο μπροστά, υποδεικνύοντας κάποιου είδους λαχτάρα.

Μάλιστα, η Christina υπήρξε και στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με το About, η Anna Christina Olson ζούσε στη φάρμα στο Maine που απεικονίζεται στον πίνακα και έπασχε από εκφυλιστική μυϊκή διαταραχή, που πιστεύεται πως ήταν πολιομυελίτιδα. Κάποια μέλη του σώματος στον πίνακα ανήκουν στη γυναίκα του Wyeth, η οποία ήταν 26 ετών εκείνη την περίοδο και ανέλαβε χρέη μοντέλου για το σύζυγό της.

«Η πρόκληση για εμένα ήταν να αποδώσω δικαιοσύνη στο συναρπαστικό ταξίδι ζωής της, το οποίο πολλοί θεωρούσαν απέλπιδο», είχε πει ο Wyeth για τον πίνακά του, σύμφωνα με το Museum of Modern Art, στο οποίο και φιλοξενείται.

Αν το σκεφτείτε λίγο, η ιστορία της Christina ακούγεται αρκετά παρόμοια με αυτή της Dolores, που αναγκάζεται να ζει σε επανάληψη την κάθε ημέρα που περνά στο θεματικό πάρκο που αποκαλεί σπίτι της.