Τα πρωτότυπα emoji θα ανήκουν πλέον στη μόνιμη συλλογή του MoMA

Τα πρωτότυπα emoji θα ανήκουν πλέον στη μόνιμη συλλογή του MoMA

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA) ανακοίνωσε την Πέμπτη, 27/10, πως 176 από τα πρώτα emoji που δημιουργήθηκαν ποτέ θα αποτελούν πλέον κομμάτι της μόνιμης συλλογής του. Κοινώς, από εδώ και στο εξής δίπλα στον Picasso, τον Pollock, τον Warhol και τον Van Gogh, θα βρίσκεται η γνωστή κόκκινη καρδούλα, η μπουνιά και η φάτσα που κλαίει.

Δεν μιλάμε, βέβαια, για τα δημοφιλή emoji που χρησιμοποιούμε σήμερα αλλά για τα απλά εικονίδια από ευδιάκριτα pixel που δημιούργησε η ιαπωνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας NTT DOCOMO το 1999. Αυτοί οι σχεδόν πρωτόγονοι πλέον χαρακτήρες, οι οποίοι στην πορεία πήραν το όνομα «emoji», έγιναν αμέσως διάσημοι στην Ιαπωνία αλλά χρειάστηκε περίπου 12 χρόνια και αρκετές αλλαγές για να βρουν το δρόμο τους προς το iMessage και το Gchat και να κατακτήσουν τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα πρώιμα emoji της NTT DOCOMO, τα οποία σχεδιάστηκαν από τον Shigetaka Kurita, όχι μόνο δεν έχουν καμία ομοιότητα με τα σημερινά αλλά σχεδόν κανένα από αυτά δεν κινείται (emote). Τα περισσότερα από αυτά μοιάζουν με σήματα που θα συναντούσαμε σε χάρτες ή στις οδηγίες έκτακτης ανάγκης που υπάρχουν στα καθίσματα των αεροπλάνων. Κάθε ένα αποδόθηκε πάνω σε ένα πλέγμα 12x12 pixels, σε μόνο ένα από τα έξι διαθέσιμα χρώματα: μαύρο, κόκκινο, πορτοκαλί, λιλά, ανοιχτό πράσινο και βαθύ μπλε.

Η Paola Antonelli, κύρια επιμελήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτονικής και Design του MoMA αλλά και μεγάλη λάτρης των emoji, τα οποία και η ίδια χρησιμοποιεί καθημερινά, είπε στο Hyperallergic: «Το Μουσείο ιδρύθηκε πάνω στην ιδέα του Bauhaus πως όλες οι τέχνες συνεργούν στο να καλυτερεύσουν τη ζωή των ανθρώπων. Οπότε η συλλογή (διάφορων ειδών) design ήταν μέρος της εντολής μας από την αρχή -συμπεριλαμβανομένου του design σκηνής, κοστουμιών και αρχιτεκτονικής- αλλά κυρίως του design που γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Ταπεινών αριστουργημάτων από τα χαρτάκια σημειώσεων Post-It μέχρι τους συνδετήρες, ανεκτίμητα καθημερινά αντικείμενα χωρίς τα οποία οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν. Και σίγουρα πλέον δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τα emoji».

Τα emoji του Kurita από το 1999 δίπλα στα αντίστοιχα σημερινά

Το νέο αυτό απόκτημα του MoMA θα πάρει σύντομα τη θέση του στο μουσείο μέσω μιας εγκατάστασης στην είσοδό του, η οποία θα κάνει εγκαίνια μέσα στο Δεκέμβριο. Η ομάδα του μουσείου δεν έχει αποφασίσει ακόμα με ποιο τρόπο θα εκθέσει τα emoji, αν και δημοφιλέστερη μέχρι στιγμής είναι η πρόταση της Antonelli για μια έκθεση που θα συνδυάζει το αναλογικό με το ψηφιακό στοιχείο, για παράδειγμα μεταξοτυπίες των emoji δίπλα σε απεικονίσεις τους σε οθόνες.

Δημοφιλή