Ο Νοέμβριος που «κρίνει» την αξιολόγηση. Οι νέες - δύσκολες - διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και ο εφιάλτης των εργασιακών

Ο Νοέμβριος των εργασιακών (αλλαγών). Τα τελευταία «αγκάθια» στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης
SOOC

Τα δύσκολα με τους δανειστές δεν έχουν αρχίσει ακόμη. Πρόκειται όμως το γαϊτανάκι των πιέσεων να ξεκινήσει σύντομα και για να είμαστε ακριβείς το περιμένουμε εντός του Νοεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν φύγει από την Αθήνα αλλά θα επιστρέψουν στις 14 Νοεμβρίου. Φυσικά, οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά θα συνεχιστούν από απόσταση. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Τα θέματα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι πολλά και παραμένουν ανοιχτά. Όσο βρίσκονταν στην ελληνική πρωτεύουσα οι εκπρόσωποι των εταίρων έδειξαν τις διαθέσεις τους και στο τραπέζι των συζητήσεων πολλά νέα θέματα προέκυπταν στις συνομιλίες με την ελληνική πλευρά πέρα από τα 50 προαπαιτούμενα τα οποία βρίσκονται ήδη στο τραπέζι της β' αξιολόγησης. Η Αθήνα βιάζεται να προλάβει η δεύτερη αυτή αξιολόγηση να κλείσει και να οδηγηθεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ώστε να καταφέρει στο Eurogroup να εγκριθεί η συμφωνία και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος να σημειώσει επιτέλους κάποια πρόοοδο. Σε αυτό το σχέδιο ελπίζει αλλά μοιάζει δύσκολο αφού η ταμειακή κατάσταση της χώρας πιέζει και κοινός τόπος ανάμεσα στις δύο πλευρές πρέπει να επιτευχθεί.

Είναι γεγονός ότι το κουαρτέτο βλέπει με δυσπιστία τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 και του 2017. Αντίθετα η ελληνική πλευρά θεωρεί οτι οι στόχοι καλύπτονται. Αυτή η απόσταση των δύο πλευρών ανησυχεί καθώς εάν η πλευρά των δανειστών επιμείνει νέα μέτρα θα έρθουν στο τραπέζι. Το δυσκολότερο όλων από τα θέματα της ατζέντας είναι τα εργασιακά. Σε αυτό το μέτωπο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι παραδοσιακά σκληρό. Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων παγώνει και η πρόταση της ελληνικής πλευράς θα συζητηθεί μετά την άφιξη των πιστωτών στις 14.11.

Επιπλέον, ακόμη δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί με τα ειδικά μισθολόγια αφού οι θεσμοί θέλουν να καταργηθούν και να ενσωματωθούν στο ενιαί μισθολόγιο του Δημοσίου. Για ζήτημα που αφορά στις ομαδικές απολύσεις - για το οποίο αναμένεται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου - έρχεται ως πρόταση η εργασία του μειωμένου ωραρίου. Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει μάλιστα το ενδεχόμενο επιδότησης μερικώς της μειωμένου ωραρίου εφόσον συμφωνεί και το συνδικάτο της επιχείρησης. Και σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο Εργασίας είναι πιεσμένο. Μαζί με το ποσοστό -πλαφόν που ζητούν οι εργοδότες η εργασία μειωμένου ωραρίου είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια.

Αλλαγές θα έρθουν στο συνδικαλιστικό νόμο. Ενδεικτικά μεταξύ αυτων, το δικαίωμα των εργοδοτών να μην πληρώνουν τους μη απεργούς (!) εφόσον δεν μπορούν να δουλεύουν λόγω της απεργίας ή και αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων για την προκήρυξη απεργίας ζητώντας να συμμετέχει στη γενική συνέλευση το 50% συν ένας των εργαζομένων. Παράλληλα, οι δανειστές σκέφτονται θετικά την πρόταση για υποκατώτατο μισθό ο οποίος θα διαμορφώνεται συμφωνα με το 90% του κατώτατου μισθού για τον πρώτο χρόνο και του 95% για το δεύτερο χρόνο εργασίας.

Την ίδια στιγμή, το θέμα διαιτησίας επίσης συζητείται ενώ οι πιέσεις για την υλοποίηση του ασφαλιστικού νόμου αυξάνουν.

(Με πληροφορίες από το Έθνος και την Καθημερινή)

Δημοφιλή