Tzekos Organic Herbs: Η οικογενειακή επιχείρηση που «ταξιδεύει» ελληνικά βότανα σε Ευρώπη και Αμερική

Tzekos Organic Herbs: Η οικογενειακή επιχείρηση που «ταξιδεύει» ελληνικά βότανα σε Ευρώπη και Αμερική
Αναστάσης Στρατάκης

Από τον κήπο του σπιτιού τους, η οικογένεια Τζέκου ξεκίνησε να καλλιεργεί αρωματικά φυτά και βότανα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η οικογενειακή τους επιχείρηση, Tzekos Organic Herbs, που αποτελείται από την Χριστίνα, τον αδερφό της, Γιάννη, και τους γονείς τους, έχουν καταφέρει να εξάγουν τα ελληνικά βότανα σε Ευρώπη και Αμερική. Η HuffPost Greece μίλησε με την Χριστίνα Τζέκου για τον λόγο που αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα βότανα, τις εξαγωγές αλλά και τον λόγο που τα ελληνικά βότανα είναι πολύτιμα για την υγεία μας.

Πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τα βότανα;

Γνωρίσαμε τα αρωματικά φυτά ψάχνοντας φυσικούς τρόπους να προστατέψουμε τον λαχανόκηπο μας. Φυτέψαμε λοιπόν περιμετρικά του κήπου βότανα τα οποία λειτούργησαν εξαιρετικά αποτελεσματικά. Η περιέργεια για αυτά τα φυτά πριν από 4 χρόνια οδήγησε τον αδερφό μου Γιάννη σε κύκλο σεμιναρίων για τα αρωματικά φυτά διοργανωμένο από το ΑΠΘ. Στη συνέχεια άρχισε μια μεγάλη αναζήτηση για την κατάλληλη γη όπου θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε όσο πιο φυσικά γίνεται βότανα και έτσι ξεκίνησε μια περιπέτεια που παρέσυρε όλη την οικογένεια.

Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση. Από ποιους αποτελείται;

Είμαστε μια καθαρά οικογενειακή επιχείρηση, ο βασικό κορμός αποτελείται εμένα (Χριστίνα) και τον αδερφό μου Γιάννη καθώς και τους γονείς μας, Μαίρη και Λάζαρο. Δουλεύουμε οι ίδιοι στο κτήμα, συλλέγουμε και αποξηραίνουμε με φυσικό τρόπο και συσκευάζουμε με φροντίδα σε μια συσκευασία με καθαρή σχεδιαστική γλώσσα, ανάλογη των φαρμακευτικών προϊόντων, ώστε να τονιστεί η θεραπευτική φύση των βοτάνων. Τη γραφιστική καθώς και τη φωτογράφηση των προϊόντων μας έχει αναλάβει ο Αναστάσης Στρατάκης.

Γιατί επιλέξατε τα βότανα;

Αυτό που πάντα μας ενδιέφερε ήταν το πώς μπορεί κάτι που μας προσφέρει η φύση να συμβάλλει στην υγεία μας. Η ενασχόληση μας ξεκίνησε, λοιπόν, περισσότερο ως προσωπική ανάγκη αλλά έχουμε παρατηρήσει πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα φυσικά προϊόντα και πιο συγκεκριμένα για τα βότανα, το οποίο ελπίζουμε πως θα έχει διάρκεια και δεν είναι απλά μια τάση.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα πιο πολύτιμα ελληνικά βότανα;

Ένας πολύ γενικός ορισμός των βοτάνων είναι ότι είναι φυτά χρήσιμα σε μας και δεν ξέρω πραγματικά ποια να ξεχωρίσω γιατί το καθένα έχει τις ιδιότητες του και κάτι διαφορετικό να μας προσφέρει. Πολλές φορές συνδυάζουμε και περισσότερα από ένα βότανα ώστε να ενισχύσουμε μια κοινή δράση τους. Για αυτό το λόγο αποφασίσαμε φέτος να δημιουργήσουμε μείγματα βοτάνων - πάντα σε ελεύθερη μορφή (φύλλα και άνθη που κινούνται ελεύθερα στο νερό) για καλύτερη γεύση.

Κάτι ακόμη που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι πολλές φορές μερικά βότανα τα έχουμε στο μυαλό μας μόνο ως καρυκεύματα που νοστιμίζουν το φαγητό, όπως το θυμάρι(προσωπικό αγαπημένο), το οποίο όμως μπορεί να το πιει κανείς ως ρόφημα και είναι ότι πιο κατάλληλο όταν μας ταλαιπωρεί ο λαιμός. Επίσης, αντίστροφα, το φασκόμηλο ίσως το ξέρουμε περισσότερο ως ρόφημα αλλά είναι εξαιρετικό και στο φαγητό, ειδικά σε σάλτσες.

Έχετε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια να υπάρχει ενασχόληση με την ελληνική γη; Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η «στροφή»;

Δεν γνωρίζουμε πραγματικά αν αυτή η στροφή που αναφέρεται συχνά είναι κάτι που συμβαίνει στον βαθμό που παρουσιάζεται. Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι περισσότερο στρέφονται στην τυποποίηση και προώθηση ελληνικών προϊόντων και όχι τόσο στην παραγωγή, κάτι που είναι επίσης αρκετά ενδιαφέρον σαν φαινόμενο. Σε προσωπικό επίπεδο πάντως ήταν μια καλή συγκυρία καθώς υπήρχε όρεξη για δουλειά και μεγάλο ενδιαφέρον για το αντικείμενο. Ας σημειωθεί όμως πως οι συνθήκες δεν θα λέγαμε πως ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές

Δραστηριοποιήστε και εκτός Ελλάδας;

Μετά από πολλή δουλειά έχουμε καταφέρει να εξάγουμε τα προϊόντα μας σε Ευρώπη και Αμερική. Φροντίζοντας πάντα για την υψηλή ποιότητα τους αλλά και την ανάλογη παρουσίαση τους ελπίζουμε να ταξιδέψουν σε ακόμη περισσότερα νέα μέρη.

Πού μπορεί να βρει κανείς τα προϊόντα σας;

Τα προϊόντα μας στην Ελλάδα τα βρίσκετε σε επιλεγμένα παντοπωλεία όπως το Οπωροπωλείο Η Μαργαρίτα στη Ν. Μάκρη, το Γαλακτοπωλείο Λακαφώση στην Σταμάτα και το κατάστημα Καρπός στην Π.Π.Γερμανού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Επίσης σε διάφορα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα τοποθετούμαστε μέσω της μη κερδοσκοπικής κίνησης Wise Greece. Πρόσφατα επίσης, συμμετείχαμε στην ελληνική εβδομάδα των καταστημάτων Lidl.

Στο εξωτερικό μερικά από τα καταστήματα που διαθέτουν τα βότανά μας είναι το KILIKIO στο Παρίσι, το Fenwick στο Newcastle, το e-shop www.kaloudia.de, στο Βερολίνο και στην Κύπρο μέσω της Gourmet Grocery βρισκόμαστε σε καταστήματα της αλυσίδας φούρνων Ζορπά.

Δίνουμε πάντα στα καταστήματα δείγματα από τα βότανα ώστε να μπορεί κανείς να δει το χρώμα και να μυρίσει το έντονο άρωμα τους. Σε πολλά από αυτά θα βρείτε και μια κανάτα με ζεστό ρόφημα έτοιμο να το δοκιμάσετε!