Η συγκρότηση ΕΣΡ και το εκρηκτικό κλίμα: Τη Δευτέρα στη Βουλή και τη Διάσκεψη των Προέδρων η υποψηφιότητα Πολύδωρα

Η συγκρότηση ΕΣΡ και το εκρηκτικό κλίμα: Τη Δευτέρα στη Βουλή και τη Διάσκεψη των Προέδρων η υποψηφιότητα Πολύδωρα
SOOC

Το ντέρμπι της συγκρότησης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου ανανέωσε το ραντεβού του για τη, Δευτέρα, στη Βουλή και συγκεκριμένα στη Διάσκεψη των Προέδρων. Γιατί «ντέρμπι»; Πέρα από το γεγονός ότι η διαδικασία προκύπτει έπειτα από την απόφαση ΣτΕ αρκεί, επιπλέον, κανείς να παρακολουθήσει τις δηλώσεις, τις αντιρρήσεις και τις αντιδράσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου μετά την απόφαση της κυβέρνησης να πετάξει το γάντι και προτείνει τον Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ. Στη διάσκεψη είναι πολύ πιθανό να απορριφθεί ο υποψήφιος πρόεδρος αφού τα περισσότερα κόμματα - πλην των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που συνθέτουν το κυβερνητικό σχήμα - έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήταν λίγοι εκείνοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι δεν αντέδρασαν θετικά στο άκουσμα της πρότασης Πολύδωρα. Παραδείγματος χάριν ο κ. Καραγιαννίδης από τους «53+» έκανε λόγο για ξεφτίλα...

Επομένως, το πότε το θα επιτευχθεί η συγκρότηση του ΕΣΡ παραμένει άγνωστο. Όπως άγνωστο παραμένει εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες σε περίπτωση που αποτύχει η συγκρότησή του.

Ο ίδιος ο Βύρωνας Πολύδωρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ εξέφρασε τη στενοχώρια και την πικρία του για την απόρριψη της ΝΔ. Χειμαρρώδης ο πρώην υπουργός της ΝΔ, δήλωσε έτοιμος να παραιτηθεί λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι έτοιμος ανά πάσα ώρα να διευκολύνω εκείνον που με τίμησε με την πρόταση. Είμαι και σαμουράι ώστε να μη φεύγω από τη μάχη, αλλά ούτε και φοβάμαι την ήττα...». Πρόσθεσε δε, ότι νιώθει «σαν να έπεσε πάνω μου σεισμός χειρότερος από της Ιταλίας» (...).

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας τη συνέντευξη Πολύδωρα τόνισε: «Μετά τη σημερινή παρουσία του κ. Πολύδωρα στην Ε.Ρ.Τ. όλοι κατάλαβαν γιατί τον πρότεινε ο κ. Τσίπρας και ποια ακριβώς είναι τα προσόντα του...». Την ίδια στιγμή ο κ. Λαζαρίδης, δ/ντης του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, άσκησε κριτική κατά της ΕΡΤ και αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο έγινε η συνέντευξη έκανε λόγο για «ντροπή». Αργότερα σε ανακοίνωσή της η ΕΡΤ απάντησε επισημαίνοντας πως δεν θα απολογηθεί για τους καλεσμένους.

Αποστάσεις πήρε και η πλευρά Καραμανλή με πηγές από το γραφείο του να κάνουν λόγο ότι οι δύο άνδρες έχουν να μιλήσουν τέσσερα χρόνια.

Η αξιωματική αντιπολίτευση - πέρα από τη διαφωνία της για το πρόσωπο του πρώην υπουργού της ΝΔ - έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι προϋποθέση για να συναινέσει στη συγκρότηση ΕΣΡ είναι η κατάργηση του νόμου Παππά. Βέβαια ο υπουργός Επικρατείας, κάλεσε εκ νέου τη Νέα Δημοκρατία να συμβάλει στη συγκρότησή του ΕΣΡ ενώ παράλληλα έκανε με την ανακοίνωσή του σαφές ότι η κυβέρνηση πράγματι ρίχνει τους τόνους για την απόφαση του ΣτΕ. Ειδικότερα, τόνισε ότι κάθε αρμοδιότητα για το νέο διαγωνισμό ανήκει στο ΕΣΡ. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας, Λευτέρης Κρέτσος, επανέλαβε τη ρύθμιση της κυβέρνησης για την προσωρινή αδειοδότηση λειτουργίας καναλιών με προσωρινές πιστοποιήσεις λειτουργίας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εξέφρασε την ελπίδα το Σάββατο να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και πρότεινε για τη θέση του αντιπροέδρου το Ροδόλφο Μορώνη. Την ίδια στιγμή, εντός του ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση Πολύδωρα δεν έχει γίνει δεκτή ενώ - μεταξύ άλλων - ο Καραγιαννίδης των «53+» έκανε λόγο για ξεφτίλα.

Δημοφιλή