«Σαν ταινία τρόμου». Οι NYT για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα

«Σαν ταινία τρόμου». Οι NYT για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα
Sooc

Άρθρο αφιερωμένο στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας στην χώρα μας δημοσίευσαν οι New York Times, συμπεριλαμβάνοντας την μαρτυρία ενός συνταξιούχου που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του ονόματι Μιχάλη Χάνη. Το κείμενο υπογράφει η δημοσιογράφος Νίκη Κιτσαντώνη και περιγράφει τις «εφιαλτικές στιγμές» που περνούν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων μετά το άνοιγμα των πλειστηριασμών.

«Είναι σαν ταινία τρόμου. Δεν μπορείς να ηρεμήσεις. Θέλω απλώς να προστατέψω το σπίτι μου», εξηγεί ο 63χρονος κ. Χάνης που λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του άγχους.

Οι NYT κάνουν αναφορά στις πιέσεις που είχε δεχτεί η κυβέρνηση από τους δανειστές να ανοίξουν οι πλειστηριασμοί για τα «κόκκινα δάνεια» για να σωθούν οι τράπεζες που επιβαρύνονται με 108 δισ. ευρώ. Σχεδόν το 41% των «κόκκινων δανείων» είναι στεγαστικά.

Το κείμενο εξηγεί ότι σε πολλές περιπτώσεις το χρέος των δανειοληπτών μεγαλώνει παράλληλα με το χρέος της Ελλάδας, λόγω των περικοπών των συντάξεων, της ανεργίας και άλλων παραγόντων. Ο κ. Χάνης έχει δει την σύνταξή του να μειώνεται κατά 35%, με αποτέλεσμα να μπει στην «ομάδα» των χιλιάδων ακόμα Ελλήνων που παλεύουν να κρατήσουν τις περιουσίες τους.

Αναφορά γίνεται και στις αντιδράσεις πολιτών που συγκεντρώνονται έξω από δικαστικές αίθουσες για να παρεμποδίσουν πλειστηριασμούς. «Οι Έλληνες είναι θυμωμένοι και νιώθουν προδομένοι», αναφέρει το κείμενο.

Ακόμα, το άρθρο εξηγεί και το πως οι οφειλέτες έχουν βρεθεί σε έναν κύκλο δανειοδοτήσεων που δύσκολα θα κλείσει. Ο κ. Χάνης είχε λάβει ένα δάνειο το 2001, όμως, όταν κόπηκε η σύνταξή του το 2012, απευθύνθηκε στις τράπεζες για βοήθεια. Και εκείνες του πρότειναν να πάρει νέο δάνειο για να αποπληρώσει το προηγούμενο.

«Είναι σαν την Ελλάδα που παίρνει περισσότερα δάνεια από τους δανειστές. Περισσότερο χρέος για να πληρώσω το παλιό χρέος. Όμως τι άλλο να κάνω;».

Δημοφιλή