ΔΙΕΘΝΕΣ
31/10/2016 16:50 EET | Updated 31/10/2016 16:50 EET

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά πίσω 340.000 ευρώ από τη Μαρίν Λεπέν

Francois Pauletto via Getty Images
Marine LePen delivers a speech during a meeting called 'Assises du Produire en France' , Reims , 09/09/2016 (Photo by Francois Pauletto /Corbis via Getty Images)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά περίπου 340.000 ευρώ από την ευρωβουλευτίνα Μαρίν Λεπέν, θεωρώντας ότι η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς εισέπραξε το ποσό αυτό για να καταβάλει τους μισθούς δύο βοηθών της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίοι όμως στην πραγματικότητα εργάζονταν αποκλειστικά για το κόμμα της, το Εθνικό Μέτωπο.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ζήτησε στις 2 Αυγούστου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ξεκινήσει τη διαδικασία ανάκτησης του ποσού των 339.946 ευρώ που αντιστοιχεί στους μισθούς που καταβλήθηκαν σε δύο κοινοβουλευτικούς βοηθούς της Μαρίν Λεπέν, τον Τιερί Λεζιέ και την Κατρίν Γκριζέ, σύμφωνα με μια κοινοβουλευτική πηγή και μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Οι δύο αυτές πηγές επιβεβαίωσαν την πληροφορία που είχε δημοσιευτεί σε δύο γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τον ιστότοπο Mediapart και το περιοδικό Marianne.

Ο Τιερί Λεζιέ πληρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2011 ενώ η Γκριζέ λάμβανε μισθούς απο το 2010 μέχρι και φέτος.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά να πληρώνει δύο βοηθούς οι οποίοι "όφειλαν να εργάζονται στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δραστηριότητάς της και όχι σε κάτι άλλο, στην έδρα του Εθνικού Μετώπου" ανέφερε η κοινοβουλευτική πηγή.

Στις 30 Σεπτεμβρίου το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε διορία τεσσάρων εβδομάδων στη Λεπέν για να απαντήσει, κάτι που δεν έχει πράξει μέχρι τώρα.

"Δεν έχουμε απαντήσει στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Κοινοβουλίου διότι ακόμη δεν μας έχουν αποστείλει την έκθεση από την έρευνα της OLAF", είπε ο δικηγόρος της Λεπέν, ο Μαρσέλ Σεκαλντί, προσθέτοντας ότι θα προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να λάβει αυτήν την έκθεση. "Πώς μπορούμε να διαχωρίσουμε τη δουλειά του βοηθούν ενός ευρωβουλευτή με τη δραστηριότητά του ως προέδρου ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος; Τα ευρωπαϊκά ζητήματα και τα γαλλικά κοινωνικά θέματα, όπως οι μεταναστευτικές ροές ή ο χώρος Σένγκεν αλληλοσυνδέονται", συνέχισε, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να παρεμποδιστεί το έργο της Λεπέν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να εμφανιστεί ένοχη ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Η OLAF επιβεβαίωσε μόνο ότι ολοκλήρωσε τη διοικητική έρευνά της τον Ιούλιο.

Μια παρόμοια υπόθεση βαρύνει και τον πατέρα της Μαρίν, τον Ζαν-Μαρί Λεπέν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του ζητά να επιστρέψει το ποσό των 320.026 ευρώ, δηλαδή των μισθών που "κακώς" καταβλήθηκαν στον κοινοβουλευτικό βοηθό του, τον Ζαν-Φρανσουά Ζαλκ, από το 2009 μέχρι το 2014.