ΔΙΕΘΝΕΣ
31/10/2016 03:47 EET | Updated 31/10/2016 13:33 EET

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ»

Osman Orsal / Reuters
Turkish riot police secure the scene of blast in Istanbul, Turkey, October 6, 2016. REUTERS/Osman Orsal

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα τον αρχισυντάκτη της κοσμικής εφημερίδας “Τζουμχουριέτ” η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση έγιναν αστυνομικές έρευνες στα σπίτια των στελεχών της διεύθυνσης, αλλά και των δημοσιογράφων της εφημερίδας, σύμφωνα με το CNN Turk.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα το πρωί τουλάχιστον δώδεκα δημοσιογράφους της εφημερίδας, μεταξύ των οποίων τον Σαμπουντζού, τον γελοιογράφο Μούσα Καρτ, τον νομικό εκπρόσωπό της και πολλούς αρθρογράφους, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγει για "τρομοκρατική δράση" που σχετίζεται με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου αλλά και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Yπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν επίσης τις δημάρχους της πόλης Ντιγιάρμπακιρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία, σύμφωνα με πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας. Η Γκουλτάν Κισανάκ, πρώην μέλος του κοινοβουλίου πριν την εκλογή της ως δήμαρχος της πόλης και η Φιράτ Ανλί τέθηκαν υπό κράτηση ως μέρος εισαγγελικής έρευνας για σχέσεις τους με την τρομοκρατία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η εφημερίδα η οποία πουλά περίπου 52.000 φύλα καθημερινά, θεωρείται υποστηρικτής του κοσμικού κράτους και του διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων της εκκλησίας στην Τουρκία, όπως έχει διαμορφωθεί από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Όπως διαβάζουμε σε σχετικό δημοσίευμα της Γαλλικής Le Monde, ο προηγούμενος αρχισυντάκτης του τουρκικού εντύπου είχε καταδικαστεί σε έξι χρόνια φυλάκιση, μετά τη δημοσίευση απορρήτων πληροφοριών αναφορικά με τις δραστηριότητες της Άγκυρας στον πόλεμο στη Συρία. Η καταδίκη του είχε προκαλέσει τότε την έντονη αντίδραση κοινωνικών ομάδων και οργανώσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

«Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για τη Δημοκρατία» η ανακοίνωση της εφημερίδας

Εν τω μεταξύ η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα διαμήνυσε σήμερα ότι «θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για τη δημοκρατία και την ελευθερία».

«Μολονότι τα στελέχη και οι δημοσιογράφοι της Τζουμχουριέτ έχουν τεθεί υπό κράτηση, η εφημερίδα μας θα συνεχίσει μέχρι τέλους τον αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία" αναφέρεται σε κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της, υπό τον τίτλο «Δεν θα παραδοθούμε».

«Η Τζουμχουριέτ είναι εφημερίδα και η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα. Καταδικάζουμε με τον εντονότερο τρόπο τις ενέργειες που στοχεύουν να βάλουν τέλος στην έκδοση της εφημερίδας μας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η εφημερίδα, η οποία επικρίνει σφοδρά τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πολλαπλασίασε τα τελευταία χρόνια τις έρευνές της που «ενοχλούν» την εξουσία, όπως για παράδειγμα εκείνη που αποκάλυψε ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες εφοδίασαν με όπλα τους ισλαμιστές αντάρτες της Συρίας.

Στο πλαίσιο των πρωτοφανών εκκαθαρίσεων που ξεκίνησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου έχουν συλληφθεί 105 δημοσιογράφοι, ενώ 170 μέσα ενημέρωσης έκλεισαν, σύμφωνα με την Ένωση Δημοσιογράφων της Τουρκίας (TGC).

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post