Επώνυμοι στο στόχαστρο διαρρηκτών. Ποιοι έχουν πέσει θύματα

Επώνυμοι στο στόχαστρο διαρρηκτών. Ποιοι έχουν πέσει θύματα
intrusion of a burglar in a house inhabited
intrusion of a burglar in a house inhabited
LuckyBusiness via Getty Images

Συμμορίες από «επαγγελματίες» διαρρήκτες που «χτυπούν» οργανωμένα και μεθοδικά οικίες, πολλές εκ των οποίων ανήκουν σε επωνύμους, προκαλούν πονοκέφαλο στην ΕΛ.ΑΣ.

Τελευταίο κρούσμα η εισβολή στην οικία του γνωστού ζωγράφου Αλέκου Φασιανού στου Παπάγου. Στο μικροσκόπιο των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας που ασχολούνται με το κυνήγι διαρρηκτών έχει μπει σπείρα που μελετά καλά το στόχο της, παρακολουθεί για καιρό την επιλεγμένη οικία και εισβάλλει «αθόρυβα» έχοντας συνήθως πληροφόρηση για το που βρίσκεται το χρηματοκιβώτιο. Η Αστυνομία έχει καταγράψει μέσα σε διάστημα ενός μήνα τέσσερις επιθέσεις –τρεις διαρρήξεις και μία ληστεία- σε σπίτια επωνύμων, στις οποίες οι δράστες στόχευαν –μεταξύ άλλων- το χρηματοκιβώτιο.

Θύματα η τραγουδίστρια Άννα Βίσση, ο μουσικός παραγωγός Τόνυ Μαυρίδης, μία δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ και ο γνωστός ζωγράφος Αλέκος Φασιανός.

Την ίδια περίοδο στο στόχαστρο κακοποιών μπήκε και το σπίτι του πραξικοπηματία Στυλιανού Παττακού, ηλικίας 104 ετών, χωρίς όμως αυτή τη φορά οι δράστες να αναζητήσουν χρηματοκιβώτιο. Ο Παττακός λίγες ημέρες μετά την επίθεση έφυγε από τη ζωή. Οι αστυνομικοί δεν μπορούν να είναι βέβαιοι ότι πίσω από όλες τις επιθέσεις βρίσκεται η ίδια συμμορία. Δεν έχουν αποκλείσει, ωστόσο, το σενάριο σε κάποιες από αυτές οι δράστες να είναι κοινοί, καθώς το «modus operandi» (τρόπος δράσης) σε ορισμένες εξ αυτών παρουσιάζει ομοιότητες.

«Είτε ξέρουν από πριν που βρίσκεται το χρηματοκιβώτιο και προτιμούν να μπουν στο σπίτι όταν ο ιδιοκτήτης απουσιάζει είτε δεν ξέρουν και ζητούν από το θύμα να τους οδηγήσει σε αυτό. Παρατηρούμε ότι δεν πτοούνται από τις κάμερες ποντάροντας ότι έχουν κρύψει τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Σε μεγάλο βαθμό αυτό είναι αλήθεια αλλά μπορούμε να συλλέξουμε στοιχεία από άλλα συνηθισμένα λάθη που κάνουν, τα οποία δεν αναφέρουμε δημόσια για να μην τους κάνουμε πιο αποτελεσματικούς», λέει αστυνομική πηγή.

Αλέκος Φασιανός

Η τελευταία διάρρηξη σε οικία επωνύμου έγινε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής στου Παπάγου και είχε θύμα τον Αλέκο Φασιανό. Οι δράστες διέρρηξαν τη μπαλκονόπορτα και αμέσως αναζήτησαν το χρηματοκιβώτιο που, σύμφωνα με πληροφορίες, περιείχε κοσμήματα. Κατόπιν, το ξήλωσαν και το πήραν μαζί τους χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους γείτονες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διάρρηξη διήρκησε πολύ λίγο χρόνο, καθώς οι δράστες γνώριζαν ότι από στιγμή σε στιγμή μπορεί να επιστρέψει ο ζωγράφος από την έξοδό του. Η Αστυνομία ειδοποιήθηκε από τον ίδιο όταν γύρισε στο σπίτι του και αντιλήφθηκε τι έχει συμβεί.

Τόνυ Μαυρίδης

Ο γνωστός μουσικός παραγωγός Τόνυ Μαυρίδης ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους ληστές που παρακολουθούσαν το σπίτι του στη Γλυφάδα τα ξημερώματα της 28ης Σεπτεμβρίου 2016.

Καθόταν μαζί με τη σύζυγό του και έναν στενό του φίλο στη βεράντα όταν ξαφνικά παρατήρησε ένα όχημα με τρεις επιβάτες να πραγματοποιεί διελεύσεις έξω από την οικία του. Χωρίς να ειδοποιήσει την Αστυνομία κατέβηκε μόνος του στον δρόμο για να διαπιστώσει γιατί κινούνται ύποπτα.

Ο Μαυρίδης συνομίλησε με τους επιβάτες και λίγα δευτερόλεπτα μετά οι τρεις ληστές έβγαλαν όπλα, ακινητοποίησαν τον 45χρονο και τον ανάγκασαν να μπει μαζί τους στο σπίτι. Αρχικά άρπαξαν περίπου 3.500 ευρώ και κοσμήματα και στη συνέχεια οδήγησαν τον Τόνυ Μαυρίδη στο υπόγειο της μονοκατοικίας όπου βρισκόταν το χρηματοκιβώτιο. Τον ανάγκασαν να το ανοίξει αλλά όταν διαπίστωσαν ότι ήταν άδειο, έδεσαν τα χέρια του μουσικού παραγωγού με έναν σπάγκο και διέφυγαν με το αυτοκίνητο που είχε κινήσει την υποψία του Μαυρίδη.

Άννα Βίσση

Στις 10 Οκτωβρίου διαρρήκτες «χτύπησαν» την έπαυλη της Άννας Βίσση στην Εκάλη. Αφού έψαξαν όλους τους χώρους για χρήματα και κοσμήματα εντόπισαν το χώρο όπου βρίσκεται το χρηματοκιβώτιο και κατάφεραν να το ξηλώσουν. Στη συνέχεια, φόρτωσαν το χρηματοκιβώτιο σε αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το χρηματοκιβώτιο περιείχε κοσμήματα μεγάλης αξίας.

Η διάρρηξη έγινε αντιληπτή με πολλές ώρες καθυστέρηση, καθώς στο σπίτι δεν βρισκόταν κανείς για πολλές ώρες. Το σπίτι παρακολουθείται από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης με αποτέλεσμα οι κινήσεις των δραστών να έχουν καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας.

Αστυνομικός συντάκτης

Μόλις ένα 24ωρο μετά άγνωστοι «άνοιξαν» το σπίτι γνωστής δημοσιογράφου στην περιοχή της Πεντέλης. Κάτω από τα «μάτια» των καμερών ασφαλείας εισέβαλλαν στο εσωτερικό του και κατάφεραν και σε αυτή την περίπτωση να αφαιρέσουν το χρηματοκιβώτιο. Οι ιδιοκτήτες απουσίαζαν, ενώ οι διαρρήκτες διέφυγαν ανενόχλητοι με αυτοκίνητο που είχαν σταθμεύσει σε κοντινή απόσταση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το χρηματοκιβώτιο περιείχε χρήματα και κοσμήματα.

Δημοφιλή