ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
31/10/2016 03:02 EET

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Δευτέρα 31 Οκτωβρίου

rio greece

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1) Στη Διάσκεψη των Προέδρων η υποψηφιότητα Πολύδωρα

v

Συνεχίζεται σήμερα, Δευτέρα, η διαδικασία συγκρότησης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου στη Βουλή και συγκεκριμένα στη Διάσκεψη των Προέδρων. Αυτή την φορά είναι πολύ πιθανό να απορριφθεί ο υποψήφιος πρόεδρος, Βύρων Πολύδωρας, αφού τα περισσότερα κόμματα - πλην των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που συνθέτουν το κυβερνητικό σχήμα - έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν. Το πότε λοιπόν θα επιτευχθεί η συγκρότηση του ΕΣΡ παραμένει άγνωστο. 

2) Νέος καταστροφικός σεισμός στην Ιταλία

italy earthquake

Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι στην Ιταλία μετά τον καταστροφικό σεισμό 6,5 Ρίχτερ την Κυριακή στην πόλη Νόρτσα. Πολλά κτίρια έχουν καταστραφεί, όμως το θετικό είναι ότι αυτή την φορά δεν υπήρξαν νεκροί, παρά μόνο ελαφρά τραυματίες. Οι περισσότεροι κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τις πόλεις τους.

3) Υπεγράφη η CETA το Σαββατοκύριακο

ceta

Η περιβόητη συμφωνία ΕΕ-Καναδά υπεγράφη τελικά την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Η CETA, που θα καταργήσει το 99% των τελωνειακών δασμών ανάμεσα στην ΕΕ και στην Οτάβα, θα τεθεί σε προσωρινή και μερική εφαρμογή από τη στιγμή που θα επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το κοινοβούλιο του Καναδά τους επόμενους μήνες. Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο των εθνικών και περιφερειακών κοινοβουλίων της ΕΕ προκειμένου να καταστεί οριστική. Οι όροι της είχαν προκαλέσει αντιδράσεις σε ΕΕ και Καναδά.

4) H νέα διχοτόμηση της Κύπρου: Tο νησί έχει πλέον δύο διαφορετικές ώρες

cyprus divided

Από χθες, Κυριακή, η Κύπρος γίνεται νησί με δύο διαφορετικές ώρες , και η Λευκωσία μια πρωτεύουσα με δύο διαφορετικές ώρες. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υποστηρίζει πως τα κατεχόμενα «για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους» έπρεπε να ακολουθήσουν την ώρα της Τουρκίας, η οποία κατήργησε την αλλαγή της ώρας.

5) Κλείνει η ψαλίδα Κλίντον-Τραμπ μετά τις νέες αναφορές του FBI στα e-mail της

clinton

Eννέα ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και η ψαλίδα δείχνει να κλείνει μεταξύ των δύο υποψηφίων για τον προεδρικό θώκο, την ώρα που οι Δημοκρατικοί δεν κρύβουν την δυσφορία τους για τον διευθυντή του FBI που έβαλε φωτιά στην προεκλογική εκστρατεία ανοίγοντας εκ νέου την υπόθεση των email της Χίλαρι Κλίντον.