ΔΙΕΘΝΕΣ
01/11/2016 14:01 EET | Updated 01/11/2016 14:01 EET

Ο Ολάντ προτείνει να φυλαχθούν οι αρχαιότητες της Συρίας και του Ιράκ στις αποθήκες του Λούβρου

Reuters Photographer / Reuters
French President Francois Hollande speaks during a ceremony marking the 70th anniversary of the registration of French Conseil economique, social et environnemental (CESE - Economic, Social and Environmental Council) as part of the French constitution, at the CESE in Paris, France, October 28, 2016. REUTERS/Stephane de Sakutin/Pool

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ πρότεινε σήμερα, την Τρίτη, ο αποθηκευτικός χώρος του μουσείου του Λούβρου, που πρόκειται να λειτουργήσει από το 2019 στη βόρεια Γαλλία, να φιλοξενήσει επίσης τις απειλούμενες αρχαιότητες του Ιράκ και της Συρίας.

«Η βασική αποστολή του κέντρου του Λιεβέν θα είναι να στεγάσει τις αποθήκες του μουσείου του Λούβρου», που βρίσκεται στο Παρίσι. Θα έχει ωστόσο «και μια άλλη αποστολή που δυστυχώς συνδέεται με τα γεγονότα, το δράμα, τις τραγωδίες που ζούμε στον κόσμο, εκεί όπου τα έργα τέχνης κινδυνεύουν επειδή οι τρομοκράτες, επειδή οι βάρβαροι αποφάσισαν να τα καταστρέψουν» και ιδίως «εκείνα που βρίσκονται στη Συρία και το Ιράκ», δήλωσε ο Ολάντ.

Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να ληφθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, στη Διεθνή Σύνοδο για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκεται σε κίνδυνο. Η σύνοδος αυτή θα διεξαχθεί στο Άμπου Ντάμπι, παρουσία εκπροσώπων από περίπου 40 χώρες.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι η γαλλική αντιπροσωπεία θα ενημερώσει ότι τα έργα αυτά θα μπορούσαν να αποθηκευτούν στο Λιεβέν.

Στις 20 Σεπτεμβρίου ο Ολάντ είχε ανακοινώσει την ίδρυση ενός παγκόσμιου ταμείου για τη διάσωση της απειλούμενης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το ταμείο αυτό, που σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία θα μπορούσε να συγκεντρώσει πόρους ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, θα δημιουργηθεί με την ευκαιρία της συνόδου του Άμπου Ντάμπι, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 2 και 3 Δεκεμβρίου.

Το Λούβρο, το μουσείο που δέχεται ετησίως τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών στον κόσμο, αποφάσισε να κατασκευάσει στο Λιεβέν, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από το Παρίσι, έναν αποθηκευτικό χώρο όπου θα μπορούν να στεγαστούν πολλά έργα ώστε να διαφυλαχθούν κυρίως από μια ενδεχόμενη άνοδο της στάθμης του Σηκουάνα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)