ΔΙΕΘΝΕΣ
01/11/2016 09:39 EET | Updated 01/11/2016 09:39 EET

Γιλντιρίμ: Σκεφτόμαστε επαναφορά θανατικής ποινής. Δεν μας νοιάζει η «κόκκινη γραμμή» της ΕΕ για την ελευθερία του Τύπου

ADEM ALTAN via Getty Images
Turkish Prime Minister and the leader of Turkey's ruling party, the Justice and Development Party (AK Party), Binali Yildirim speaks during the AK Party's group meeting at the Grand National Assembly of Turkey (TBMM) in Ankara, on November 1, 2016. / AFP / ADEM ALTAN (Photo credit should read ADEM ALTAN/AFP/Getty Images)

Η υποστήριξη της τουρκικής εθνικιστικής αντιπολίτευσης είναι σημαντική για την εξασφάλιση της απαραίτητης πλειοψηφίας όσον αφορά τις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σε ομιλία του προς τα μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο κοινοβούλιο, ο Γιλντιρίμ είπε πως το AKP κατέληξε στις αλλαγές που προτείνει –με τις οποίες θα εγκαθιδρυθεί εκτελεστική προεδρία– και είναι έτοιμο να υποβάλει το πακέτο (των συνταγματικών αλλαγών) στο Κοινοβούλιο.

Η Τουρκία μπορεί να νομοθετήσει «περιορισμένη» επαναφορά της θανατικής ποινής, αν επιτευχθεί πολιτικός συμβιβασμός για το θέμα αυτό, είπε εξάλλου ο Γιλντιρίμ.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, πλήθη λαού έχουν επανειλημμένα καλέσει για την επαναφορά της θανατικής ποινής και ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει πει ότι θα την εγκρίνει, αν το κοινοβούλιο την ψηφίσει.

Η Τουρκία κατήργησε επίσημα τη θανατική ποινή το 2002 στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν την έχει εφαρμόσει από το 1984.

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής θα μπορούσε να θέσει τέρμα στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για την ένταξή της στην Ένωση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως η θανατική ποινή είναι ένα θέμα της συνταγματικής αλλαγής και απαιτεί συμβιβασμό. Δεν επεκτάθηκε για το τι είδους συμβιβασμός μπορεί να χρειάζεται. Είπε επίσης πως οποιοδήποτε μέτρο για τη θανατική ποινή δεν θα εφαρμοστεί αναδρομικά.

Ο Γιλντιρίμ είπε ακόμη ότι η Τουρκία δεν έχει σεβασμό για την «κόκκινη γραμμή» της Ευρώπης σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, μετά την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της σύλληψης δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet.

«Αδελφέ, δεν μας νοιάζει η κόκκινη γραμμή σου. Είναι ο λαός που χαράσσει την κόκκινη γραμμή. Τι σημασία έχει η γραμμή σου», είπε ο Γιλντιρίμ σε ομιλία του προς τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος στο Κοινοβούλιο.

«Δεν έχουμε πρόβλημα με την ελευθερία του Τύπου. Αυτό είναι που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους Ευρωπαίους φίλους μας. Αναφέρουν πάντα την ελευθερία του Τύπου στα βήματά μας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Η αστυνομία συνέλαβε τη Δευτέρα τον διευθυντή και στελέχη της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, τους οποίους κατηγορεί ότι υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως οι συλλήψεις σημαδεύουν το πέρασμα «άλλης μιας κόκκινης γραμμής» κατά της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Sponsoed Post