«Κούρσα» για να βρεθούν οι δαπάνες που θα περικοπούν ώστε να αποφευχθούν τα νέα μέτρα

«Κούρσα» για να βρεθούν οι δαπάνες που θα περικοπούν ώστε να αποφευχθούν τα νέα μέτρα
100 euro and scissors, symbolic picture, costs
100 euro and scissors, symbolic picture, costs
Westend61 via Getty Images

Σαφάρι για να βρει τις δαπάνες που θα περικόψει και θα σώσει τον προϋπολογισμό από τα νέα μέτρα έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, έχοντας μόλις μερικές ημέρες για να παρουσιάσει το αποτέλεσμα στους δανειστές.

Το οικονομικό επιτελείο αναζητά εναλλακτικές προκειμένου να καλύψει σε πρώτη φάση το κενό των περίπου 300 εκατ. ευρώ από το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, το οποίο θα εφαρμοστεί από την 1 Ιανουαρίου 2017.

Στόχος είναι να αποφύγει την εφαρμογή των προτάσεων που έχουν ήδη κάνει οι δανειστές και αφορούν την περικοπή άλλων κοινωνικών επιδομάτων (οικογενειακό, γάμου, τέκνων,θέρμανσης κ.α), τον «εξορθολογισμό» των φοροαπαλλαγών ο οποίος θα οδηγήσει στην εξαφάνιση τους, και κυρίως τη νέα μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ, όπως ζητά εδώ και καιρό το ΔΝΤ.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δώσει εντολή να κατατεθούν προτάσεις για την εξοικονόμηση του ποσού από το σκέλος των δαπανών. Λύσεις αναζητούνται και για τα 400 εκατ. ευρώ τα οποία θα έπρεπε μέσα στο 2016 να εξοικονομηθούν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Για αυτό το λόγο χθες (Δευτέρα) είχαν συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, προκειμένου να εξετάσουν τις δυνατότητες του υπουργείου ώστε να εξοικονομηθούν τα 400 εκατ. ευρώ που προβλέπει για φέτος το Μνημόνιο.

Μιλώντας για το θέμα αυτό πάντως, σε συνέντευξή του εχθές στην ΕΡΤ, ο κύριος Βίτσας επικαλέστηκε και λόγους εθνικής ασφάλειας, προκειμένου να αντικρούσει τις πιέσεις των δανειστών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «έχουμε από τη μια πλευρά το ΝΑΤΟ που ζητάει συγκεκριμένο ποσοστό του ΑΕΠ να πηγαίνει στις αμυντικές δαπάνες και από την άλλη τη συμφωνία και τους δανειστές να λένε «κόφτε». Εμείς επιμένουμε στα εξής: Πρώτον, έχουμε απειλή. Δεύτερον, ένας προϋπολογισμός όπως και ένας ισολογισμός, στο τέλος, έχουν πέρα από δαπάνες και τον τομέα των εσόδων. Τρίτον, η ανεκμετάλλευτη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να αξιοποιηθεί. Αν αξιοποιηθεί το 20% της περιουσίας που δεν χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς, με απόδοση 5% ως ενοίκιο το χρόνο, συγκεντρώνεται ετησίως ένα ποσόν ύψους 150-200 εκατομμύρια ευρώ. Είμαστε σε μία συζήτηση για αυτό. Δεν μπορεί να ζητάμε και άλλες μειώσεις από τα στελέχη που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, που αφορά σε 700.000 ανθρώπους, οι οποίοι έχουν υποστεί μειώσεις μισθών πάνω από 30%».

Ο χρόνος που έχει η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα πιεστικός καθώς θα πρέπει να παρουσιάσει τις πρώτες εναλλακτικές προτάσεις τις έως τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, το οποίο θα συνεδριάσει στο τέλος της εβδομάδας πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών για το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου.

Δημοφιλή