Ψάχνουν λύση για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης. Το ασφαλιστικό έχει κλείσει, ξεκαθαρίζει ο Κατρούγκαλος

Ψάχνουν λύση για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης. Το ασφαλιστικό έχει κλείσει, ξεκαθαρίζει ο Κατρούγκαλος
Menelaos Myrillas / SOOC

Τα κοινωνικά επιδόματα που θα μπορούσαν να περικοπούν, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, εξέτασαν σε σύσκεψη διάρκειας δυόμιση ωρών οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Χουλιαράκης και Θεανώ Φωτίου.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις «κόκκινες» γραμμές που θα προτάξουμε στη διαπραγμάτευση για εργασιακά, δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της σύσκεψης, χωρίς ωστόσο να πει ποιες είναι αυτές.

«Τα περί Δανίας ήταν στο αρχικό υπόμνημα των δανειστών, δεν ισχύουν στην Ελλάδα αυτά τα πράγματα γιατί δεν έχουμε τις ίδιες δομές» είπε.

Σημειώνεται ότι την άλλη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς.

Κατά τ΄άλλα η σύσκεψη έγινε μετά τη διαπίστωση των θεσμών για το κενό στη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης στον προϋπολογισμό του 2017 και την ύπαρξη- κατά την εκτίμησή τους την οποία δεν συμμερίζεται η κυβέρνηση- κενού της τάξεως του 0,2% ΑΕΠ ή 400 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος με δηλώσεις του διευκρίνισε ότι όπου υπάρχουν επικαλύψεις κοινωνικών επιδομάτων, με το ΚΕΑ, δεν υπάρχει λόγος αυτά τα επιδόματα να παραμείνουν. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα περικοπής επιδομάτων ειδικών κατηγοριών, όπως για παράδειγμα αναπηρικά επιδόματα ή τα οικογενειακά επιδόματα για τα οποία όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «αν τα πειράξουμε θα είναι για να τα αυξήσουμε».

Σε ερώτηση προς τον Γ. Χουλιαράκη, αν τίθεται ζήτημα περικοπής του επιδόματος θέρμανσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός διευκρινίζοντας ότι το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί κανονικά στον προϋπολογισμό του επομένου έτους.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι « το ασφαλιστικό έχει κλείσει με την πρώτη αξιολόγηση και αυτό που γίνεται τώρα είναι ο έλεγχος της εφαρμογής του νόμου και η λειτουγία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης» καθώς εκκρεμεί η έκδοση σειράς αποφάσεων και εγκυκλίων. Είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, πρόσθεσε ο υπουργός τονίζοντας ότι όλες οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι θα εκδοθούν στην ώρα τους.

Δημοφιλή