ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/11/2016 12:01 EET | Updated 01/11/2016 12:02 EET

Ένεση ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η συμφωνία χρηματοδότησης που υπέγραψε η Εθνική Τράπεζα

ASSOCIATED PRESS
In this photo taken on Monday, Oct. 5, 2015, workers dumping crates of grapes into destemmer and crushing machine at the agricultural winery cooperative in Tirnavos, central Greece. The European Union has given Greece two months to double taxes on tsipouro, arguing it does not have the right to keep a reduced duty that is reserved for some traditionally made products. It also wants Athens to crack down on small independent producers who pay a low tax rate that is aimed at helping small producers but is now widely abused for bulk supply to small restaurants nationally. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Ένεση ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μια εποχή που υπάρχει απόλυτη ανάγκη κεφαλαίων δίνουν οι συμφωνίες που υπογράφονται μεταξύ των εγχώριων τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Πριν μερικές ημέρες ανακοινώθηκε η συμφωνία χρηματοδότησης συνολικού ύψους μέχρι 300 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, που υπέγραψαν η Εθνική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμφωνία χρηματοδότησης βασίζεται στην τιτλοποίηση επιχειρηματικών απαιτήσεων, στην οποία προχώρησε προ διμήνου η Εθνική Τράπεζα, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό σημαντικά μειωμένο κόστος άντλησης κεφαλαίων για χρηματοδότηση. Με βάση τις κινήσεις αυτές και τη συμφωνία που υπογράφηκε, το τελικό κόστος δανεισμού των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μειώνεται σημαντικά.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπεύθυνος της λειτουργίας της Τράπεζας στην Ελλάδα, Τζόναθαν Τέιλορ, τόνισε, κατά την υπογραφή της συμφωνίας, το ζωηρό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις Μεσαίες Επιχειρήσεις, που, όπως είπε, αποτελούν τον κορμό της ελληνικής οικονομίας και τον πυρήνα των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα. Η συναλλαγή, είπε, αποτελεί το πρώτο βήμα βοηθείας προς μια μεγάλη τράπεζα για την επιστροφή της στις αγορές.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, στην κρίσιμη αυτή στιγμή για την οικονομία μας, στο μεταίχμιο μεταξύ ύφεσης και ανάκαμψης, είναι καθήκον όλων μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να φύγουμε από το μεταίχμιο αυτό προς την μεριά της ανάπτυξης.

Η στρατηγική της Εθνικής τόνισε ο κ.Φραγκιαδάκης, αναφορικά με τις επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις -για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών- βασίζεται μεταξύ άλλων στη συνεργασία με υπερεθνικούς οργανισμούς για την αύξηση του μεγέθους και των δυνατοτήτων χρηματοδότησης πέραν στις εγχώριας αγοράς.

Ο κ. Φραγκιαδάκης επισήμανε ότι με τη συμφωνία που υπογράφθηκε η Εθνική Τράπεζα θα προσφέρει νέα χρηματοδοτικά προϊόντα για την ενίσχυση της πρόσβασης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης στην τραπεζική χρηματοδότηση, με ευνοϊκούς όρους, συμβάλλοντας ενεργά στη μείωση του αυξημένου χρηματοοικονομικού κόστους που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και στην τόνωση της ανταγωνιστικότητάς τους. Οι χρηματοδοτήσεις θα είναι τόσο για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων για κεφάλαιο κίνησης όσο και για επενδύσεις. Μέσω του προγράμματος, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περίπου 300 επιχειρήσεις, ενώ σημαντική αναμένεται και η συμβολή στην απασχόληση, καθώς μέσω της Πρωτοβουλίας «Απασχόληση για νέους» εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 200 θέσεις απασχόλησης για νέους κάτω των 25 ετών. Η ενίσχυση της νεανικής εργασίας σε μία χρονική στιγμή όπου η ανεργία των νέων έχει ξεπεράσει το 50%, δεν μπορεί παρά να είναι μέρος της στρατηγικής για την ανάπτυξη του τόπου, αν θέλουμε το οικονομικό μοντέλο που χτίζουμε να είναι βιώσιμο.

Θετική συμβολή στην χρηματοδότηση των μμε θα έχει και η υπογραφή συμφωνιών μεταξύ της Eurobank και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ που βελτιώνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας.

Οι συμφωνίες αυτές, υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), βασικού πυλώνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει επενδυθεί στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Η συμφωνία στο πλαίσιο του προγράμματος εγγυήσεων COSME, θα επιτρέψει στη Eurobank να κατευθύνει κεφάλαια ύψους 130 εκατ. ευρώ σε πάνω από 1.000 μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σε διάστημα τριών ετών. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παράσχει στη Eurobank εγγυήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος COSME, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στην τράπεζα να μειώσει σημαντικά τις απαιτήσεις για παροχή εξασφαλίσεων.

Με τη συμφωνία στο πλαίσιο του προγράμματος InnovFin, η Eurobank θα κατευθύνει δάνεια και μισθώσεις με ευνοϊκούς όρους για καινοτόμες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για τα επόμενα δύο χρόνια. Η εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων παρέχεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «EUInnovFin finance for Innovators» με την οικονομική υποστήριξη του Ορίζοντας 2020, του προγράμματος της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η στήριξη της ΕΕ για τις καινοτόμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναμένεται να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας την υπογραφή των συμφωνιών, ο Pier Luigi Gilibert, διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, τόνισε ότι μεταξύ άλλων ότι οι συμφωνίες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) με τη Eurobank επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή μας στους Έλληνες επιχειρηματίες. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τους μικρούς επιχειρηματίες θα διευκολυνθεί με την εγγύηση του προγράμματος COSME και Easi και η συμφωνία με την InnovFin θα βοηθήσει τις καινοτόμες επιχειρήσεις να αναπτύξουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες, επισήμανε, εκφράζοντας την ικανοποίηση του που οι συμφωνίες αυτές θα δώσουν στις τοπικές επιχειρήσεις , νέα χρηματοδότηση ύψους 230 εκατ. Ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, από την πλευρά του, τόνισε ότι η χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Ελλάδας είναι κρίσιμη πρόκληση για την ελληνική οικονομία και την προσπάθεια να ανακάμψει.

Συμπερασματικά σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, η δυνατότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και τω νεανικών καινοτόμων επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά κεφάλαια με χαμηλό κόστος θα αποτελέσει καθοριστικό βήμα για τη επιστροφή της οικονομίας σε βιώσιμους αναπτυξιακούς ρυθμούς μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης. Στο πλαίσιο αυτό καλούν τις επιχειρήσεις να προσέλθουν στα τραπεζικά καταστήματα για να ενημερωθούν για τα σχετικά προγράμματα χρηματοδότησης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post