Η Κου Κλουξ Κλαν κάνει τα πάντα για να κερδίσει ο Τραμπ τις εκλογές

Η Κου Κλουξ Κλαν κάνει τα πάντα για να κερδίσει ο Τραμπ τις εκλογές
Supporters dressed as members of the Ku Klux Klan, using the occasion of Halloween to mask their faces from the police, express anti-Semitic views in Lviv October 31, 2009, REUTERS/Vasily Fedosenko (UKRAINE CONFLICT)
Supporters dressed as members of the Ku Klux Klan, using the occasion of Halloween to mask their faces from the police, express anti-Semitic views in Lviv October 31, 2009, REUTERS/Vasily Fedosenko (UKRAINE CONFLICT)
Vasily Fedosenko / Reuters

Έχει απομείνει μόλις μία εβδομάδα μέχρι την ημέρα των αμερικανικών εκλογών και η Ku Klux Klan φαίνεται να εντείνει τις προσπάθειές της για να φέρει τον υποψήφιο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Κάτοικοι από την Αλαμπάμα, την Τζώρτζια, το Κάνσας και την Λουιζιάνα έχουν αναφέρει ότι έχουν βρει φυλλάδια της Κου Κλουξ Κλαν έξω από τα σπίτια τους τις τελευταίες ημέρες. Αυτά καλούν τους πολίτες να ψηφίσουν και να συμμετάσχουν στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει «καυτά» κοινωνικά ζητήματα με τον τρόπο που θα περίμενε κανείς από μια ρατσιστική οργάνωση.

«Σας παρακαλούμε να γίνετε μέλη και να μας βοηθήσετε να πάρουμε πίσω την χώρα μας», γράφει ένα φυλλάδιο που διαμοιράστηκε πρόσφατα στην πόλη Μάντισον στην Αλαμπάμα. «Το κίνημα Black Lives Matter και η οργάνωση Black Panthers προτρέπουν τους πολίτες τους να σκοτώνουν λευκούς πολίτες και αστυνομικούς στο όνομα της δικαιοσύνης για τους θανάτους νέγρων από αστυνομικούς που έκαναν το καθήκον τους. Αυτοί οι νέγροι δεν ήταν αθώοι. Ήταν αλήτες που παραβίασαν τον νόμο και δεν υπάκουσαν στις αρχές».

Οι κάτοικοι εξέφρασαν πόσο αηδιασμένοι ένιωσαν την τελευταία εβδομάδα όταν βρήκαν παρόμοια κείμενα στην πόλη Γουιτσίτα του Κάνσας και την Τάουνι Λέικ της Τζώρτζια, με την ΚΚΚ να αποκαλεί τους διεμφυλκούς «απεχθή» άτομα που θα πρέπει να αναλογιστούν την αυτοκτονία.

«Εάν είστε (γραμμένο με ορθογραφικά λάθη) μπερδεμένοι και δεν ξέρετε τι φύλο είστε, χρησιμοποιήστε κάποιο δέντρο στην πίσω αυλή σας...», ανέφερε το κείμενο.

Η ορθογραφία δεν είναι μάλλον το δυνατό σημείο της ΚΚΚ.

Στην πόλη Μένι της Λουιζιάνα, φυλλάδια της οργάνωσης προτρέπουν τους νέους να πάνε στα εκλογικά κέντρα και να ψηφίσουν, γιατί η ψήφος τους «θα αποφασίσει εάν έχουν πια ένα κράτος ή όχι».

Τα φυλλάδια αναφέρουν ότι εκδόθηκαν από την οργάνωση Loyal White Knights, ένα παρακλάδι της ΚΚΚ που είναι γνωστό για την συγκεκριμένη μορφή διαφήμισης. Ο Γουίλ Γουίγκ, ένας από τους δράκους ή μάγους ή δαίμονας ή κάτι τέτοιο της ομάδας, είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να πείσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι θα ψηφίσει την Χίλαρι Κλίντον, όμως ο ίδιος φάνηκε να αυτοδιαψεύστηκε.

Παρόλο που τα φυλλάδια δεν αναφέρουν τον Τραμπ, χρησιμοποιούν λέξεις και φράσεις που παραπέμπουν στον μεγιστάνα. Η ελαφρώς κεκαλυμμένη ρητορική του Τραμπ για φυλετικό διαχωρισμό και η αυστηρή στάση του στο θέμα της μετανάστευσης έχει δώσει ώθηση και πάλι στους λευκούς εθνικιστές και την αποκαλούμενη ακροδεξιά. Και ο Τραμπ, με την σειρά του, προσπάθησε πολύ να αποστασιοποιηθεί από τους λευκούς εθνικιστές.

Ίσως γι' αυτό μια εφημερίδα της ΚΚΚ δήλωσε και επισήμως τον προηγούμενο μήνα ότι στηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ, με μια στήλη να παίρνει το όνομά της από ένα γνωστό σλόγκαν του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Σε άλλες πόλεις, οι λευκοί εθνικιστές προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την δημοτικότητα του Τραμπ για τα δικά τους πολιτικά οφέλη.

Ο υποψήφιος Γερουσιαστής για την Λουιζιάνα, Ντέιβιντ Ντιουκ, πρώην μέλος των ΚΚΚ που φέρεται να έχει «αγκαλιάσει» την ρητορική του Τραμπ, δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα μια διαφήμιση με την οποία καλούσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τον Τραμπ.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα λευκών εθνικιστών που χρησιμοποιούν το κίνημα υπέρ του Τραμπ για να γίνουν πιο γνωστοί, αναφέρει ο Μαρκ Ποτό από την ΜΚΟ Southern Poverty Law Center.

Και παρόλο που αυτές οι ομάδες λαμβάνουν μεγαλύτερη προσοχή, συνεχίζουν να βρίσκονται στο περιθώριο, σε αντίθεση με τον Τραμπ που φαίνεται να έχει την στήριξη του 40% του αμερικανικού πληθυσμού.

Η εκστρατεία του Τραμπ απάντησε στην στήριξη που έλαβε από την ΚΚΚ, λέγοντας την Τρίτη ότι οι απόψεις τους δεν αντιπροσωπεύουν τους εκατομμύρια Αμερικανούς που στηρίζουν την καμπάνια.

*Το κείμενο αρχικά δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post.

Δημοφιλή