ΔΙΕΘΝΕΣ
02/11/2016 15:30 EET | Updated 02/11/2016 15:30 EET

Γιατί οι υποστηρικτές της Κλίντον δεν πρέπει να ανησυχούν μετά την δημοσκόπηση που δίνει προβάδισμα στον Τραμπ

NurPhoto via Getty Images
Visitors look near to the sand sculpture creating by sand artist Sudarsan Pattnaik of USA presidential candidate Hillary Clinton and Donald Trump with message "A Historic Fight" at the Bay of Bengal Seas eastern coast beach at Puri, 65 km away from the eastern Indian city Bhubaneswar, Wednesday, 02 November 2016. (Photo by STR/NurPhoto via Getty Images)

Την Τρίτη, μια δημοσκόπηση της Washington Post σε συνεργασία με το ABC News έδειξε για πρώτη φορά τον Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται στην πρόθεση ψήφου έναντι της Χίλαρι Κλίντον. Η διαφορά των υποψηφίων ήταν μηδαμινή, μόλις μιας μονάδας, ωστόσο προκάλεσε ανησυχία στους υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος. Εξάλλου ήταν η πρώτη φορά που ο μεγιστάνας είχε προβάδισμα σε δημοσκόπηση, η οποία μάλιστα προερχόταν από μέσα ενημέρωσης που έχουν γνωστοποιήσει ότι στηρίζουν την αντίπαλό του.

Σύμφωνα όμως με την αμερικανική έκδοση της Huffington Post, οι ψηφοφόροι δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Η πτώση της δημοτικότητας της υποψήφιας ήρθε σε μια στιγμή που το FBI ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις έρευνες σχετικά με την χρήση του προσωπικού της e-mail, γεγονός που πιθανότατα να επηρέασε αρνητικά την εικόνα της. Επίσης, αν και η δημοσκόπηση των δύο αυτών μέσων θεωρείται αξιόπιστη, δεν παύει να είναι η μοναδική που δίνει προβάδισμα στον Τραμπ. Όλες οι υπόλοιπες δείχνουν την Κλίντον να προηγείται κατά 1 με 8 μονάδες.

Τα προγνωστικά της HuffPost δίνουν στην Κλίντον 98% πιθανότητες να νικήσει. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με άλλες εκτιμήσεις που της δίνουν ποσοστό 71%, όπως στην περίπτωση του μοντέλου FiveThirtyEight. Και αυτό γιατί το μοντέλο της HuffPost βασίζεται κυρίως στα στοιχεία των δημοσκοπήσεων κάθε Πολιτείεας, τα οποία δείχνουν ότι ο Τραμπ έχει μεγάλες απώλειες στο Εκλεκτορικό Κολέγιο, σε αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις που γίνονται σε εθνικό επίπεδο.

Οι δημοσκοπήσεις σε επίπεδο Πολιτείας δείχνουν ότι η Κλίντον διατηρεί το προβάδισμά της σε Πολιτείες-κλειδιά που πρέπει να κερδίσει: Κολοράντο (+5 πόντοι), Νιου Χάμσαϊρ (+5 πόντοι), Γουισκόνσιν (+6 πόντοι), Πενσυλβάνια (+6 πόντοι) και Μίσιγκαν (+7 πόντοι). Όλες αυτές οι πέντε Πολιτείες συν όλες εκείνες που στηρίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα της δίνουν 273 εκλεκτορικές θέσεις. Ο Τραμπ από την άλλη συγκεντρώνει μόλις 197. Αν κάποιος πρέπει να ανησυχεί είναι οι υποστηρικτές του Τραμπ.