«Καλώς ήρθατε στο σπίτι των Χάρτμαν». Η προσφυγική κρίση σε γερμανική κωμωδία

«Καλώς ήρθατε στο σπίτι των Χάρτμαν». Η προσφυγική κρίση σε γερμανική κωμωδία
YouTube/trailer

Ανάμεικτα συναισθήματα έχει προκαλέσει στους κριτικούς μια νέα γερμανική κωμωδία με τίτλο «Willkommen bei den Hartmanns» (Καλώς ήρθατε στο σπίτι των Χάρτμαν) που εμπνεύστηκε από την προσφυγική κρίση.

Η ταινία εκτυλίσσεται σε ένα ήσυχο και προάστιο του Μονάχου, όπου ζει η ευκατάστατη οικογένεια των Χάρτμαν. Η ζωή τους ανατρέπεται όταν υποδέχονται στο σπίτι τους έναν αιτούντα άσυλο ονόματι Ντιάλλο. Ο νεαρός Νιγηριανός γίνεται η αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια τα κρυμμένα προβλήματα των μελών της οικογένειας.

Ο Ρίτσαρντ, ο πατέρας, περνάει κρίση μέσης ηλικίας, η Σόφι, η κόρη του, έχει προβλήματα στην ερωτική της ζωή και ο γιος του, Φίλιπ, πάσχει από σύνδρομο burnout από την πολύ δουλειά. Στο τέλος της ταινίας, η οποία κορυφώνεται με μια σύγκρουση ανάμεσα σε υποστηρικτές του Pegida και αριστερών, έρχεται η κάθαρση για όλους τους πρωταγωνιστές που βρίσκουν τελικά τον δρόμο τους.

Είναι η πρώτη φορά που η προσφυγική κρίση παρουσιάζεται σε κωμωδία. Σύμφωνα με τον Guardian, οι περισσότεροι κριτικοί αντέδρασαν θετικά στο άκουσμα της συγκεκριμένης παραγωγής, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που τονίζουν ότι ο ρόλος του πρόσφυγα χρησιμοποιείται ως μέσο για την ανάδειξη των προβλημάτων των Γερμανών, παρά των προσφύγων.

Δημοφιλή