ΔΙΕΘΝΕΣ
02/11/2016 15:55 EET | Updated 02/11/2016 18:28 EET

«Όχι» στη ρωσική πρόταση για κατάπαυση πυρός από τους Σύριους αντάρτες. Δεν αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Χαλέπι

ASSOCIATED PRESS
This frame grab from video provided by Thiqa news agency, a Syrian opposition media outlet that is consistent with independent AP reporting, shows smoke rises from an explosive vehicle bomb that attacked a Syrian government position, in southwest of Aleppo, Syria, Friday, Oct, 28, 2016. Rebels detonating three vehicle-borne explosives against government positions to the city's southwest and attacking with hundreds of rockets, the Britain-based Syrian Observatory for Human Rights said. It said at least one of the vehicles was driven by a suicide bomber for the al-Qaida-linked Fatah al-Sham Front, which also announced the offensive. (Thiqa News Agency, via AP)

Οι Σύριοι αντάρτες απέρριψαν σήμερα, Τετάρτη, την πρόσκληση της Ρωσίας να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Χαλέπι έως την Παρασκευή το βράδυ, με αρκετούς εκπροσώπους των αντάρτικων δυνάμεων να χαρακτηρίζουν την τελευταία πρωτοβουλία της Μόσχας ένα τέχνασμα «δημόσιας κατανάλωσης» για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Νωρίς το πρωί ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα τεθεί σε ισχύ μια νέα «ανθρωπιστική παύση» στο Χαλέπι, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου για δέκα ώρες, από τις 09:00 ως τις 19:00, έπειτα από αίτημα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αυτό αποκλείεται εντελώς. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την πόλη του Χαλεπιού και να την παραδώσουμε στους Ρώσους. Δεν θα παραδοθούμε», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Ζακάρια Μαλαχίφτζι από την οργάνωση των ανταρτών Φαστακίμ.

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Ρωσίας Βαλέρι Γκερασίμοφ δήλωσε νωρίτερα πως θα επιτραπεί στους αντάρτες και στους αμάχους να αποχωρήσουν από τον ανατολικό τομέα της πόλης που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί. Σημείωσε πως για τον σκοπό αυτό έχουν δημιουργηθεί δύο διάδρομοι από τους οποίους έχουν αποσυρθεί τα συριακά και τα ρωσικά στρατεύματα.

Ο Μαλαχίφζι τόνισε πως δεν υπάρχουν ασφαλείς διάδρομοι εξόδου από τον τομέα της πόλης, όπως υποστηρίζει η Μόσχα.

«Ο άμαχος πληθυσμός και οι μαχητές δεν θα φύγουν. Οι άμαχοι φοβούνται το καθεστώς, δεν το εμπιστεύονται. Και οι μαχητές δεν θα εγκαταλείψουν», επισήμανε.

«Οι βομβαρδισμοί και τα εγκλήματα των ρωσικών δυνάμεων συνεχίζονται και τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας δεν έχουν φύγει από τον ουρανό του Χαλεπιού» τόνισε ο υπαρχηγός της Φαστακίμ, Μολέμ Εκαίντι.

Ο Γιάσερ αλ Γιούσεφ, εκπρόσωπος της οργάνωσης Νουρ ελ Ντιν ελ Ζίνκι τόνισε πως οι ρώσικες πρωτοβουλίες «δεν μας αφορούν».

Από την Αθήνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως άλλες χώρες «υπονομεύουν» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Συρία, υποστηρίζοντας ένοπλες οργανώσεις που στοχεύουν να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.