ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
02/11/2016 13:53 EET | Updated 02/11/2016 14:04 EET

Μυτιληναίος στο Bloomberg: Τρία προαπαιτούμενα για να απογειωθεί η ελληνική οικονομία

EUROKINISSI

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε στο Bloomberg ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και μίλησε για την ελληνική οικονομία, τη δύτερη αξιολόγηση και το χρέος καθώς για τον τομέα της ενέργειας, το ρόλο της Κίνας στις διεθνείς αγορές και τον ανασχηματισμό του Μυτιληναίος Group.

Για την ελληνική οικονομία ο πρόεδρος του Ομίλου εξήγησε ότι η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν καλύτερη από την πρώτη στην οποία μετείχε ως υπουργός Οικονομικών, ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης. Παραδεχόμενος ότι ναι υπήρχε «ελληνικό δράμα» εκείνη τη χρονική περιόδο σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά να διεξήγαγε μία «κακή διαπραγμάτευση με τους εταίρους». Όπως ο ίδιος εξήγησε ότι «μετά το δημοψήφισμα και τις εκλογές το Σεπτέμβρίο του 2015, είχαμε μια νέα καλύτερη κυβέρνηση,η οποία εν συγκρίσε με την προηγούμενη, προσπαθεί περισσότερο να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα». Συμπλήρωσε δε ότι πρόκειται «για εκείνο που αποκαλώ κυβέρνηση ρεαλισμού» αφού όπως επεσήμανε (σσ τα μέλη της νέας κυβέρνησης) «προσπαθούν να συμμορφωθούν με τους νέους νόμους, του κανονισμούς και τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές».

«Μπροστά μας» συνέχισε «έχουμε, πρώτον, τη 2η αξιολόγηση η οποία πρόκειται να δύσκολη, καθώς περιλαμβάνει τα θέματα εργατικής νομοθεσίας και ασφάλισης. Δεύτερον έχουμε την επίλυση του ζητήματος του χρέους, την οποία υποσχέθηκε η πλευρά των δανειστών και, τρίτον, την αγορά ελληνικών ομολόγων». «Όταν ολοκληρωθούν αυτά, τότε η ελληνική οικονομία θα απογειωθεί».

Σε ό,τι αφορά στον τραπεζικό τομέα ο κ. Μυτιληναίος είπε πως «οι κεφαλαιακοι έλεγχοι ισχυουν ακομη. Αν και κάπως πιο χαλαροι είναι ακόμη σε ισχύ. Επομένως, η παροχή ρευστότητας στην οικονομία είναι περιορισμένη, οι καταθέσεις ακόμα δεν έχουν επιστρέψει στις τράπεζες και η εξωτερική χρηματοδότηση είναι ακόμα δύσκολη. Γι αυτό δεν μπορούμε να αναμένουμε μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, αν δεν επιλυθεί το ζήτημα της ρευστότητας». Τόνισε επίσης ότι το ζήτημα της ρευστότητας σημαίνει θέμα αξιοπιστίας και στο εξωτερικό.

«Για να κερδίσουμε εμπιστοσύνη από το εξωτερικό, χρειαζόμαστε την επίλυση του ζητήματος του χρέους και την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης. Όταν εξασφαλιστούν αυτά τα δύο, τότε όπως αναφέρει και το ΔΝΤ, θα μπορέσουμε να πάμε στο 2,8% - αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για την αγορά πετρελαίου ο πρόεδρος του Μυτιληναίος Group αναφέρει: « η πιθανή συμφωνία του ΟΠΕΚ θα είναι σίγουρα κάτι θετικό για τις τιμές του πετρελαίου, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε έναν ρυθμιστικό παράγοντα, το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο. Αν οι τιμές του πετρελαίου φτάσουν στα επίπεδα 60–70 εξαιτίας της συμφωνίας του ΟΠΕΚ ή για άλλους λόγους, τότε υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου προς διάθεση». Και προσθέτει: «Ήδη, οι πιο ανταγωνιστικοί Αμερικανοί παραγωγοί έχουν ξεκινήσει να παράγουν στα επίπεδα των 50, που μαζί με το δικαίωμα μεταφοράς (contango) δίνει περιθώριο για 2-3 χρόνια».

«Επομένως, δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για τις τιμές του πετρελαίου στο άμεσο μέλλον», καταλήγει.

Σε ό,τι αφορά στην αγορά της Κίνας και τη μείωση των τιμών είπε πως «για πρώτη φορά φέτος η Κίνα έκανε μια κίνηση που εξέπληξε τις αγορές κι άλλαξε το σκηνικό».

«Πρέπει να υπογραμμίσουμε για μία ακόμα φορά της σημασία των κινεζικών αγορών: μείωσαν την παραγωγή άνθρακα κατά ένα τρίτο και αυτό οδήγησε στην αύξηση των τιμών του άνθρακα διεθνώς κατά ένα τρίτο», επεσήμανε και συνέχισε εξηγώντας πως «ως συνέπεια, οι τιμές του χάλυβα αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο και η πίεση στο κόστος άλλων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου, ήταν τεράστια. Είδαμε έτσι τις τιμές του αλουμινίου να ανεβαίνουν κατά 300 δολάρια».

«Επομένως, αυτό δείχνει πως η Κίνα καθοδηγεί τις αγορές. Όλοι λοιπόν είναι με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα και τη FED».

Τέλος για το θέμα του ανασχηματισμού του group είπε ότι ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, που κατά 85% έχει εξαγωγική δραστηριότητα, δεν επηρεάστηκε από τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

«Η χρονιά που διανύουμε θα είναι μια καλή χρονιά και ο σχεδιασμός μας για το 2017, δείχνει πως θα είναι μια χρονιά ρεκόρ που θα συνοδευθεί από ένα ριζικό ανασχηματισμό (μια ριζική αναδιάρθρωση) του Ομίλου, όπως ανακοινώσαμε πριν δύο εβδομάδες και που είναι αυτή τη στιγμή έτοιμη να υλοποιηθεί».