ΕΙΔΗΣΕΙΣ
02/11/2016 03:25 EET | Updated 02/11/2016 05:18 EET

Η ατζέντα της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα: Διμερείς σχέσεις, Κυπριακό και περιφερειακά ζητήματα

Russian Foreign Minister Sergey Lavrov speaks to his Cyprus' counterpart Ioannis Kasoulides, left, during their meeting in Moscow, Russia, on Monday, Oct. 31, 2016. (AP Photo/Ivan Sekretarev)
ASSOCIATED PRESS
Russian Foreign Minister Sergey Lavrov speaks to his Cyprus' counterpart Ioannis Kasoulides, left, during their meeting in Moscow, Russia, on Monday, Oct. 31, 2016. (AP Photo/Ivan Sekretarev)

Η πορεία των διμερών σχέσεων στους τομείς της πολιτικής συνεργασίας, της οικονομίας, της ενέργειας και των επενδύσεων, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει σήμερα (Τετάρτη) στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

 

Τον κ.Λαβρόφ θα δεχθεί το πρωί στις 10 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος ενώ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 10.45.

 

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα παραστεί μαζί με τον κ. Λαβρόφ στις 11.45 στην έναρξη των εργασιών του 4ου Ελληνο-ρωσικού Κοινωνικού Φόρουμ, που διεξάγεται στο Ζάππειο Μέγαρο.

Οι δύο υπουργοί θα μεταβούν επίσης στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για τα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ. Πύλη στην Ιστορία», ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει, βάσει του προγράμματος, η κατ' ιδίαν συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

Λίγο πριν τις 12.30 το μεσημέρι οι δύο υπουργοί αναμένεται ότι θα βρίσκονται στο υπουργείο Εξωτερικών όπου μετά τις κατ' ιδίαν συνομιλίες θα συνυπογράψουν το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας- Ρωσίας για την τριετία 2017-2019 και θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Η επίσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί το απόγευμα, με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Η επίσκεψη του κ. Λαβρόφ στην Αθήνα κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα στη σημερινή εύθραυστη διεθνή συγκυρία και αναμένεται ότι θα διεξαχθεί σε πολύ καλό κλίμα και θα επιβεβαιώσει και θα εμβαθύνει τις καλές σχέσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα, όπως έχει τονίσει ο κ. Κοτζιάς, πιστεύει στην ανάγκη ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη Ρωσία.

Κατά τη συνάντηση Κοτζιά-Λαβρόφ ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται ότι θα δοθεί στις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα αναπτύξει τις θέσεις της Ελλάδας σε σχέση με την ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων και απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Ένα από τα μηνύματα που επιθυμεί να εκπέμψει η ελληνική πλευρά, με αφορμή την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, είναι η αναγκαιότητα να διατηρούνται ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία εκτιμώντας ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τις διεθνείς πολιτικές ισορροπίες να παγιωθεί μία νέα, ψυχροπολεμικού τύπου, αντιπαράθεση Δύσης- Ρωσίας.

Η ελληνική θέση είναι ότι η Ρωσία αποτελεί εγγενές μέλος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και δεν πρέπει να αποκλείεται με οιονδήποτε τρόπο από αυτήν, αλλά να προτάσσεται ο διάλογος και να αναπτύσσονται δίαυλοι επικοινωνίας δια μέσου όλων των πιθανών σχημάτων συνεργασίας. Βασική αρχή πάνω στη οποία βασίζονται οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, όπως έχει τονιστεί, είναι ο διάλογος και ο αμοιβαίος σεβασμός.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)