ΕΙΔΗΣΕΙΣ
02/11/2016 07:06 EET | Updated 02/11/2016 07:18 EET

Λαβρόφ σε Παυλόπουλο: Κάποιοι δεν θέλουν την επίλυση του Κυπριακού. Διαφωνούμε με τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα

Nikos Libertas / SOOC

Τη δέσμευση ότι η Ρωσία θα συμβάλλει στις προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Λαβρόφ υποστήριξε ότι η κύρια αιτία που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία είναι ότι «κάποιοι δεν θέλουν την επίλυση του Κυπριακού» και πρόσθεσε: «Δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες άσκησης πιέσεων έξωθεν ή τις προσπάθειες να οριστούν προθεσμίες». Όπως είπε η Ρωσική Ομοσπονδία δεν δέχεται τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και τις προθεσμίες που έχουν τεθεί, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να συμφωνήσουν οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι και το Σ.Α. του ΟΗΕ να καθορίζει το πλαίσιο της συμφωνίας που πρέπει να επιτευχθεί.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Λαβρόφ για τη στήριξή του στο Κυπριακό.

Τόνισε ακόμη ότι η λύση που προτείνει η Ελλάδα είναι μία λύση επιβεβλημένη από το ευρωπαϊκό δίκαιο. «Είναι αδύνατο να δεχθούμε μειώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία ή να δεχθούμε εγγυήσεις ή παραμονή του στρατού κατοχής», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε λύση που δεν σέβεται τα παραπάνω θα δημιουργήσει ένα «καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας έκανε και εκτενή αναφορά στο Συριακό. «Κάποιοι σαμποτάρουν τις προσπάθειες για πολιτική διευθέτηση στη Συρία» δήλωσε, ενώ για το Χαλέπι ανάφερε ότι αν κάποιοι τηρήσουν τις αποφάσεις του ΣΑ το θέμα θα αντιμετωπιστεί. Εμείς, σημείωσε, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μαζί με τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και τις άλλες δυνάμεις που συμμετέχουν στη συμμαχία.

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Λαβρόφ. Τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υποδέχθηκαν στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Sponsored Post