Ιερώνυμος: Προβληματικός και ασυνεπής ο κ. Φίλης

Ιερώνυμος: Προβληματικός και ασυνεπής ο κ. Φίλης
SOOC

«Δεν πιστεύω στις συγκρούσεις αλλά εμμένω στις θέσεις μου η ιστορία έχει αντιφάσεις ανθρώπων που έχουν ταλέντα και τα εκδηλώνουν με διαφορετικό τρόπο. Σέβομαι το έργο του μακαριστού Χριστοδούλου» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Δεν είναι του χαρακτήρα μου να κατεβάζω το κόσμο στους δρόμους».

Δεν αρνήθηκα ποτέ το διάλογο με όλους τους πρωθυπουργούς, γιατί εκτιμώ τα πρόσωπα και τις προσπάθειές τους και βλέπω τα λάθη τους, προτείνω λύσεις και περιμένω, είπε και αναφερόμενος στις σχέσεις με τον κ. Τσίπρα και τις δυσκολίες που έχουν εμφανιστεί στις σχέσεις της εκκλησίας με την πολιτεία.

«Μέσα μου υπερισχύει του ειρηνικό πνεύμα παρά το πολεμικό» είπε και άσκησε κριτική στον πολιτικό κόσμο λέγοντας: «Δεν είδα ποτέ υπευθύνους να καθίσουν σε ένα μεγάλο τραπέζι να μιλήσουν για ουσιαστικά θέματα. Όταν τους βλέπω να βρίζονται μέσα στη Βουλή λέω τι μάθημα παίρνει ο κόσμος. Δεν μπόρεσαν τα κόμματα να κάνουν ένα τοίχος και να πάνε όλοι μαζί στις Βρυξέλλες και να πούνε δεν θα περάσει το μνημόνιο...» τόνισε ο κ. Ιερώνυμος.

Σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τον κ. Φίλη είπε είναι ένας προβληματικός άνθρωπος. Άλλα λέει το βράδυ, άλλα λέει το πρωί. Είναι ασυνεπής. Και το λέω αυτό ως Αρχιεπίσκοπος. Είναι ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του. Ο κ. Φίλης είπε ότι δεν θα κάνουμε τίποτα εάν πρώτα δεν συζητήσουμε και στη συνάντηση που είχαμε με τον πρωθυπουργό και συμφωνήσαμε σε μια επιτροπή που θα εξέταζε τις αλλαγές οι οποίες θα εφαρμόζονταν από τον επόμενο χρόνο, ρώτησαν τον κ. Φίλη, επειδή γνωρίζω το χαρακτήρα του, να μας πει τη γνώμη του και απάντησε: “ότι πει ο πρωθυπουργός θα το εφαρμόσω”. Όμως όταν βγήκε έξω είπε άλλα.

Για το περουσιακό είπε πως το ΚΚΕ το είπε καλύτερα απ΄όλους. «Ο Κουτσούμπας είπε: “Ένα κομμουνιστικό κόμμα τι δουλειά έχει στο παγκάρι της εκκλησίας” ήταν το πιο εύστοχο».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης το θέμα επανήλθε στον κ. Φίλη και ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως ο κ. Φίλης έχει το δικαίωμα να πει τι θα διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία αλλά η εκκλησία να μην έχει λόγο να πει πως γίνονται τα θρησκευτικά;

Συνέχισε λέγοντας: «Έχετε αυτές τις απόψεις, τις σεβόμαστε. Ακούστε και τις απόψεις της Εκκλησίας, να κάνουμε επιτροπές, να υπάρξει συμφωνία να δημιουργηθεί ένα νέο βιβλίο. Η άποψή μου είναι να γίνει μία επιτροπή της Εκκλησίας και μία επιτροπή του Πρωθυπουργού, που θα συνεργαστούν. Συμφωνήσαμε σε αυτό».

Ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πως δεν έχει καμία αντίρρηση να διδάσκονται και άλλες θρησκείες στα βιβλία των θρησκευτικών, αλλά όπως επεσήμανε «όχι να αλλοιώσουμε και τη δική μας», ενώ διαμήνυσε πως εάν χρειαστεί «Η εκκλησία δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια».

Μάλιστα επιβεβαίωσε πως ο κ. Καμμένος του είπε, στη συνάντηση που είχε μαζί του τις ημέρες που είχε κορυφωθεί η κόντρα εκκλησίας με τον κ. Φίλη, ότι είναι έτοιμος να ρίξει την κυβέρνηση εάν ο Αρχιεπίσκοπος του το ζητούσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ακραίες φωνές στην Εκκλησία, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ότι «δεν έχουμε ούτε ακραίους, ούτε Ταλιμπάν» και πρόσθεσε ότι «δεν κάνει λάθος ο Αμβρόσιος», απλά σημείωσε, «είναι λάθος ο τρόπος που τα λέει».

Ακόμη ο κ. Ιερώνυμος έκανε λόγο για μητρική σχέση της Εκκλησίας και του λαού και διερωτήθηκε: «Ποιος θα μας χωρίσει;». Σημείωσε δε πως ο τόπος προχωράει πως τον αφελληνισμός και τον αποχριστιανισμό και όσοι δεν το βλέπουνε αυτό είναι μακρυά νυχτωμένοι.

Ο Αρχιεπίσκοπος: υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει στην Αποστολή την ποιμαντική της Εκκλησίας, η λέξη χωρισμός. Χωρίζω ποιον; Το παιδί μου; Στην Ελλάδα οι πολίτες δημιουργούν το Κράτος. Υπάρχει μία σχέση. Η Εκκλησία γεννάει τους πολίτες». Συνέχισε λέγοντας ότι «για εμάς, δεν υπάρχει η λέξη χωρισμός. Όποιος όμως θέλει από το Κράτος, από τους πολίτες, να πάει στο καλό. Δεν μας πειράζει. Τον περιμένουμε να ξαναγυρίσει». Μιλώντας για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής «όλες οι προτάσεις για την εκκλησιαστική περιουσία πάσχουν».

«Έχουμε 10.000 οικογένειες ιερέων. Θα τους αφήσουμε χωρίς μισθό;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Ας μας δώσει το κράτος όλη την περιουσία που μας έχει πάρει αντί να μας δίνει το μισθό».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε ότι ρώτησε τον κ. Φίλη μπροστά στον πρωθυπουργό «αν έχει να μας πει κάτι δικό του» και εκείνος του απάντησε: «Έχουμε μπροστά μας τον πρωθυπουργό, ό,τι πει ο πρωθυπουργός». Ο κ. Ιερώνυμος συνέχισε: «Φύγαμε ειρηνικά και όμορφα, είπαμε τις απόψεις μας στους δημοσιογράφους, ε, δεν προλάβαμε να φύγουμε και ο κ. Φίλης τα άλλαξε όλα. Τόσο, που αισθάνθηκα άσχημα κι εγώ και τα μέλη της Επιτροπής άσχημα όταν πήγαμε στη Σύνοδο, να τους έχουμε πει άλλα πράγματα και να ακούγονται άλλα. Στη διαμαρτυρία μας απάντησε το γραφείο του Πρωθυπουργού και μας λέει «μην ακούτε, αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός, αυτά θα γίνουν. Οι απόψεις του κ. Φίλη είναι προσωπικές απόψεις».

Για το αν βλέπει πραγματικό κίνδυνο ισλαμοποίησης της χώρας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι κίνδυνος ισλαμοποίησης όταν πιστεύουμε ότι αυτοί ήρθανε και θα πάνε στις πατρίδες τους. Αλλά δεν είναι ότι το καλύτερο. Είναι μια απόπειρα αλλοίωσης από κέντρα. Να μην είναι μόνο η γλώσσα ελληνική, να μην είναι μόνο θρησκεία η ελληνική, να μην είναι μόνο η συνείδηση ελληνική. Ο τόπος μας προχωράει από στιγμή σε στιγμή στον ανθελληνισμό και στον αποχριστιανισμό. Εκείνοι που δεν το βλέπουν είναι μακριά νυχτωμένοι. Και εκείνοι που το βλέπουν χαίρονται γιατί βλέπουν και το καμαρώνουν ότι το πρόγραμμα τους και το όνειρο τους πραγματοποιείται».

Ο κ. Ιερώνυμος αποκάλυψε ότι ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος του είπε πως «αν δεν συμφωνείτε Μακαριότατε, ρίχνω την κυβέρνηση αύριο το πρωί». Χαρακτήρισε ωστόσο δημιουργικές τις συζητήσεις του με τον πρωθυπουργό, ενώ καταλόγισε στα κόμματα ότι «δεν μπόρεσαν να κάνουν μαζί ένα τείχος», για να έχουν πιο ισχυρή φωνή στις Βρυξέλλες. Ο Αρχιεπίσκοπος παραδέχθηκε ότι δεν έχει αρμοδιότητα για να αλλάξει ο κ. Φίλης και έδειξε θετικός στο να εμπλουτιστεί η διδασκαλία για άλλες θρησκείες, «όχι όμως να αλλοιώσουμε τη δική μας» όπως είπε. Προειδοποίησε επίσης ότι, αν διαφανεί αδιέξοδο, η Εκκλησία «δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια».

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανέγερσης τζαμιού στην Αθήνα, ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «θα μπορούσε να αναβληθεί, έως ότου ξεκαθαρίσει το θέμα των μουσουλμάνων. Θα μείνουν εδώ, δικαιούνται. Αν όμως είναι περαστικοί τι χρειάζεται; Τίποτα δε θα κάνουμε». Διερωτήθηκε: «Ποιος θα το διοικήσει; Θα είναι ένας τόπος προσευχής ή θα είναι ένας χώρος διδασκαλίας; Ποιος θα διδάξει τον μουσουλμανισμό; Είναι ένα πρόβλημα αυτό. Και ο άλλος ο κίνδυνος ότι θα γίνει αφορμή πολέμου μεταξύ των μουσουλμάνων. Στο τζαμί ποιοι θα πάνε; Θα πάνε οι Σιίτες, θα πάνε οι Σουνίτες; Θα αρχίσει ένας άλλος καυγάς εσωτερικός».

Διαβάστε επίσης:

Δημοφιλή