Ο Bono θα βραβευτεί ως Γυναίκα της Χρονιάς, γιατί προφανώς ξεμείναμε από γυναίκες για τη θέση

Ο Bono θα βραβευτεί ως Γυναίκα της Χρονιάς, γιατί προφανώς ξεμείναμε από γυναίκες για τη θέση
Irish singer Bono speaks to guests before the unveiling of a tapestry honoring John Lennon at Ellis Island in New York July 29, 2015. REUTERS/Eduardo Munoz
Eduardo Munoz / Reuters
Irish singer Bono speaks to guests before the unveiling of a tapestry honoring John Lennon at Ellis Island in New York July 29, 2015. REUTERS/Eduardo Munoz

Σταματήστε και κοιτάξτε λίγο τον κόσμο γύρω σας. Θα δείτε έναν κόσμο όπου οι γυναίκες δίνουν καθημερινά αγώνες, με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους και χρησιμοποιώντας όποιο μέσο μπορούν, ώστε να πατάξουν την ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα. Θα δείτε γυναίκες από κάθε άκρη της γης, κάθε εθνικότητας και κοινωνικής θέσης, διάσημες και μη, να οργανώνουν καμπάνιες και κινητοποιήσεις, να δημοσιεύουν δυναμικά μανιφέστα, να προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία επιστρατεύοντας τόσο το χιούμορ και τη σάτιρα όσο και την πολιτική δράση και τη φιλανθρωπία. Θα δείτε τις γυναίκες να πατάνε στα πόδια τους πιο γερά από κάθε άλλη περίοδο στην ιστορία της ανθρωπότητας και να μάχονται για δικαιώματα που θα έπρεπε να τους είχαν αναγνωριστεί τουλάχιστον 30 χρόνια πριν, αν όχι από πάντα.

Εσείς θα δείτε όλα αυτά. Το Glamour, είδε τον Bono.

Το αμερικάνικο γυναικείο περιοδικό ανακοίνωσε την Τρίτη πως ο διάσημος frontman των U2 και γνωστός φιλάνθρωπος θα είναι ο πρώτος άντρας στην 36χρονη ιστορία του Glamour που θα τιμηθεί στην ετήσια απονομή βραβείων του περιοδικού, Women of The Year (Γυναίκες της Χρονιάς). Ναι, τα ίδια βραβεία που έχουν δημιουργηθεί για να τιμούν το έργο των γυναικών παγκοσμίως.

«Συζητούσαμε εδώ και χρόνια για το αν θα έπρεπε να τιμήσουμε κάποιον άνδρα στα βραβεία Women of the Year αλλά ποτέ δεν προχωρήσαμε στη πράξη», είπε η διευθύντρια του αμερικάνικου Glamour, Cindi Leive, σχολιάζοντας την απόφαση που πήρε το περιοδικό. «Οι άντρες παίρνουν πολλά βραβεία και δεν είναι ούτε κατά διάνοια ριγμένοι στο τομέα των εορτασμών και της απονομής τιμών. Αλλά στην πορεία άρχισε να μας φαίνεται πως αυτός είναι ένας ξεπερασμένος τρόπος για να βλέπεις τα πράγματα και υπάρχουν τόσοι άντρες που κάνουν πραγματικά υπέροχα πράγματα για τις γυναίκες αυτές τις μέρες. Κάποιοι άντρες καταλαβαίνουν ακριβώς την κατάσταση και ο Bono είναι ένας από αυτούς», πρόσθεσε.

Τι έκανε ο Bono, αναρωτιέστε, και το Glamour αποφάσισε πως αξίζει αυτή την τιμή; Δημιούργησε το 2015 το «Poverty is Sexist», μια καμπάνια που έχει ως στόχο να βοηθήσει τις πιο φτωχές γυναίκες στον κόσμο παρέχοντάς τους πρόσβαση στην εκπαίδευση, στις υπηρεσίες υγείας καθώς και ευκαιρίες καριέρας. Η καμπάνια αυτή είναι μέρος της οργάνωσης ONE του Bono, την οποία και ίδρυσε το 2004 για να καταπολεμήσει τη φτώχεια και τις αρρώστιες στην Αφρική.

Ο Bono, από πλευράς του, δήλωσε πως «δεν είναι σίγουρος πως του αξίζει» αυτή η τιμή αλλά πρόσθεσε πως θα παραλάβει το βραβείο καθώς «είναι μια ευκαιρία να πούμε πως η μάχη κατά της ανισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα δεν μπορεί να κερδηθεί αν δεν μπουν μπροστά οι άντρες για να πολεμήσουν στο πλευρό των γυναικών. Είμαστε κατά μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για το πρόβλημα, οπότε πρέπει να αναμειχθούμε στη λύση του». Ακριβώς όπως αναμείχθηκε, δηλαδή, το 2014 στις μουσικές προτιμήσεις του κόσμου, βάζοντας το άλμπουμ των U2 «Songs of Innocence» με το ζόρι στο iCloud περίπου 500εκ. χρηστών της Apple, μόνο και μόνο για να αναγκάσει την Apple να δημιουργήσει ξεχωριστή εφαρμογή ώστε να μπορεί κάποιος να το αφαιρέσει από τη μουσική βιβλιοθήκη του, έπειτα από τα εκατομμύρια παράπονα που έλαβαν από το κοινό, και στη συνέχεια ο ίδιος να ζητήσει επίσημα συγγνώμη από τον κόσμο λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «οι καλλιτέχνες είμαστε επιρρεπείς σε τέτοια πράγματα, λίγη μεγαλομανία από εδώ, λίγη γενναιοδωρία από εκεί, λίγη αυτοπροβολή...».

Χάρη στο «Poverty is Sexist», λοιπόν, τη μία (1) καμπάνια που ξεκίνησε πριν δύο περίπου χρόνια για τις γυναίκες, ο Bono, εντελώς αξιοκρατικά, θα είναι ο πρώτος άντρας στην ιστορία των Women of the Year Awards του Glamour που θα βραβευθεί για το τεράστιο έργο του προς στήριξη του γυναικείου φύλου. Εντάξει, μπορεί να «έφαγε» τη θέση μιας, ξέρετε, πραγματικής γυναίκας που βιώνει από πρώτο χέρι τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κοινωνία το φύλο της και έχει αφιερώσει τη ζωή της στο να αλλάξει αυτή την αντιμετώπιση, αλλά το αξίζει.

Γιατί κορίτσια, ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτό που έχουν πραγματικά ανάγκη οι γυναίκες σήμερα, είναι να δουν έναν άντρα να βραβεύεται από ένα από τα μεγαλύτερα γυναικεία περιοδικά στον κόσμο, επειδή δείχνει στις γυναίκες πώς να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Τι, όχι;

Υ.Γ.: Εκτός από τον Bono, οι υπόλοιπες γυναίκες που θα τιμηθούν στα φετινά Women of The Year Awards του Glamour είναι η τραγουδίστρια Gwen Stefani, η Ολυμπιονίκης της ενόργανης Simone Biles, οι τρεις ιδρύτριες του οργανισμού Black Lives Matter, η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, η ποπ σταρ Zendaya, η σχεδιάστρια μόδας Miuccia Prada, η ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Nadia Murad και το plus-size μοντέλο Ashley Graham. Η σύγκριση των βιωμάτων και των δράσεών τους με αυτών του Bono είναι, τουλάχιστον, αναπόφευκτη. Μιλάμε για σχεδόν πλήρη ταύτιση.