Πώς ένα meme κατάφερε να βοηθήσει ένα αγοράκι από τη Γκάνα να πάει σχολείο

Το 2015, ο φωτογράφος Carlos Cortes επισκέφθηκε τη Γκάνα για να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τον αυτοδίδακτο καλλιτέχνη και φιλάνθρωπο, Solomon Adufah. Ο Adufah γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Odumasi στη Γκάνα και, παρότι σήμερα ζει και εργάζεται στο Σικάγο, ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς του έχει ρίζες στη Γκάνα. Μάλιστα, στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού του project «Homeland», ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στο οποίο διδάσκει σε νεαρά αγόρια και κορίτσια της περιοχής πώς να σχεδιάζουν και να ζωγραφίζουν.

Σε ένα από αυτά τα τμήματα ζωγραφικής, ο Cortes γνώρισε τον Jake, ένα 5χρονο αγοράκι από το χωριό Asempanaye στο νότιο μέρος της Γκάνα, που τον εντυπωσίασε με το όμορφο, πεντακάθαρο δέρμα του και τη σοφία που αντανακλούσε το βλέμμα του. Η φωτογραφία του μικρού Jake έγινε γρήγορα διάσημη στο παγκόσμιο ίντερνετ χάρη στο έντονο συναίσθημα που κατάφερε να αιχμαλωτίσει ο Cortes με το φακό του, με το BBC να περιγράφει το νεαρό αγόρι «σκεπτικό, ντροπαλό και ήσυχο χαρακτήρα».

#kenya #africa @natgeotravel #natgeotravel #chicago #art

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Carlos Cortes (@therealcarloscort) στις

Μάλιστα ο ενθουσιασμός των χρηστών του ίντερνετ ήταν τόσο μεγάλος που στην πορεία έκαναν αυτό που ήξεραν καλύτερα: μετέτρεψαν τον Jake σε meme.

Από τη στιγμή που το πορτρέτο του Jake έγινε viral, ο Solomon αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του ίντερνετ για καλό σκοπό και πιο συγκεκριμένα για να βοηθήσει τον Jake και τους συμμαθητές του να αποκτήσουν πρόσβαση στην εκπαίδευση που αξίζουν. Έτσι, δημιούργησε μια καμπάνια στο GoFundMe και, μέσα σε μόλις 24 ώρες, κατάφερε να συγκεντρώσει $2.000 -το 10% του στόχου του. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η καμπάνια «Support Jake» έχει συγκεντρώσει τα $8.900 από τα $20.000 που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί.

«Αυτά τα χρήματα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη ζωή αυτών των παιδιών -μπορεί να συντελεσθεί ένα πολύ θετικό βήμα προς τα μπροστά», γράφει ο Solomon. «Θα επιστρέφω συχνά στη Γκάνα και το χωριό Asempanaye ώστε να συνεχίσω να διδάσκω τα παιδιά και να τους παρέχω εφόδια. Κυρίως, θα ήθελα να βοηθήσω τον Jake στην εκπαίδευσή του, καθώς και άλλα παιδιά που λαχταρούν τη γνώση».

Ο Cortes συμπλήρωσε: «Θυμάμαι μια μέρα που περάσαμε 20 λεπτά προσπαθώντας απλά να βεβαιωθούμε πως είχαμε αρκετά μολύβια για όλα τα παιδιά... Αυτός είναι ο σκοπός της καμπάνιας».

Εμπρός λοιπόν, κόσμε του ίντερνετ. Κάνε τα μαγικά σου και βοήθησε τον Jake και την παρέα του.