Τσίπρας: Έχουμε τη βούληση αλλά οι μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν αρκούν

Τσίπρας: Έχουμε τη βούληση αλλά οι μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν αρκούν
|
SOOC

«Η Ελλάδα αναδύεται δυναμικά έπειτα από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, αναβαθμίζοντας σταθερά τον ρόλο της, του πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας. Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία μας», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την εναρκτήρια ομιλία του στις εργασίες της Ευρωαραβικής Συνόδου «Εταίροι για την Ανάπτυξη», που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ζητώντας εκ νέου ελάφρυνση του χρέους.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε δραστικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στην οικονομία» επισήμανε και πρόσθεσε πως «οι καταθέσεις επιστρέφουν σταδιακά και αυτό αποτελεί «σημαντική ένδειξη της εμπιστοσύνης στο οικονομικό μας σύστημα».

«Χρειάζονται τομές και αλλαγή νοοτροπίας και στρατηγική προκειμένου η Ελλάδα να γίνει ελκυστική χώρα για τους επενδυτές. Η Ελλάδα ήταν πάντα η γέφυρα ανάμεσα σε Ευρώπη και Μ. Ανατολή» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της α' αξιολόγησης απέδειξε ότι υπάρχει μεταρρυθμιστική βούληση, αλλά οι μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν αρκούν. Χρειάζονται πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση του χρέους. Σήμερα βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο και τον Δεκέμβριο θα πρέπει να αποφασιστούν τα άμεσα μέτρα για την παρέμβαση στο χρέος, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Συνέχισε την ομιλία του λέγοντας ότι τον Δεκέμβριο θα πρέπει να αποφασιστούν τα άμεσα μέτρα ώστε να αρχίσουν οι συζητήσεις για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και έπειτα.

«Παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα επιτρέψει στη χώρα μας να επιστρέψει στην αγορά και να απεμπλακεί από τις δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια. Στόχος μας είναι να έχουμε μόνιμους υψηλούς στόχους ανάπτυξης» είπε.

Η οικονομία μας, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός «χρειάζεται τομές και στροφή όσον αφορά στην πραγματική οικονομία και όχι εμμονή στη συζήτηση περί δημοσιονομικών». Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στα λάθη του παρελθόντος» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως είναι τεράστιες οι δυνατότητες της Ελλάδας όπως και τεράστιες είναι οι δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στους επενδυτές.

«Η σημερινή διάσκεψη, σε μια κρίσιμη στιγμή γαι την ελληνική οικονομία, σε μια στιγμή ανάκαμψης, αλλα και σε μια κρίσιμη στιγμή για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, μπορεί να συνεισφέρει πάρα πολλά» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία του γεγονότος ότι αυτή η διάσκεψη πραγματοποιείται στην Ελλάδα, μια χώρα -όπως σημείωσε- «που αναδύεται δυναμικά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, αναβαθμίζοντας σταθερά τον ρόλο της, του πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας».

Ο κ. Τσίπρας, με την ομιλία του, ανέπτυξε τρία βασικά στοιχεία τα οποία αναδεικνύει η σημερινή διάσκεψη για το μέλλον της ευρωαραβικής και της ελληνοαραβικής συνεργασίας.

Σημείωσε ειδικότερα:

Πρώτον, βασίζεται στη στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών.

Δεύτερον, η διάσκεψη πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη περίοδο, για την Ευρώπη, για τον αραβικό κόσμο, αλλά και για τις σχέσεις μεταξύ τους. «Μια περίοδο που απαιτεί γενναία βήματα. Για την ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Υεμένη. Και βέβαια - ως προς το Παλαιστινιακό- για την επανέναρξη αξιόπιστων συνομιλιών με στόχο τη δίκαιη λύση στη βάση δύο κρατών που συνυπάρχουν με ασφάλεια. Με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους επί τη βάσει των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η διάσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο που επιβάλλεται η ενίσχυση της ευρωαραβικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση μεγάλων διεθνών προκλήσεων, όπως η τρομοκρατία, το προσφυγικό και η μετανάστευση. Μια περίοδος, τόνισε, που απαιτεί ένα νέο συνολικό όραμα για το μέλλον των ευρωαραβικών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της ενέργειας και του τουρισμού». «Αυτό το όραμα είναι απαραίτητο σήμερα περισσότερο από ποτέ» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τρίτον, η σημερινή διάσκεψη πραγματοποιείται στην Ελλάδα, «μια χώρα με ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς αλλά και διπλωματικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο», μια χώρα, όπως τόνισε, που διαχρονικά «έχει αποτελέσει λιμάνι και γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής», «μια παρακαταθήκη εμπιστοσύνης σ' ένα ρευστό και συγκρουσιακό παγκόσμιο και περιφερειακό περιβάλλον».

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα