Μια απόφοιτος του Χάρβαρντ και του ΜΙΤ εξηγεί ποια είναι τα 7 μεγαλύτερα λάθη που κάνουν στις αιτήσεις τους οι υποψήφιοι φοιτητές

Ποια είναι τα 7 μεγαλύτερα λάθη που κάνουν στις αιτήσεις τους οι υποψήφιοι φοιτητές
Female making notes.
Female making notes.
kieferpix via Getty Images

Η συμπλήρωση της αίτησης για την εισαγωγή των ενδιαφερόμενων σε κάποιο πανεπιστήμιο έχει μεγάλη σημασία.

Δεδομένου ότι πλησιάζουν οι καταληκτικές ημερομηνίες για τη συμπλήρωση των αιτήσεων, μια απόφοιτος του Χάρβαρντ και του ΜΙΤ μοιράζεται μαζί μας ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι φοιτητές, λόγω των οποίων χάνουν την ευκαιρία να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο των ονείρων τους.

1) Τις συμπληρώνετε πολύ αργά

«Προσωπικά μου πήρε μήνες για να γράψω την έκθεση που με έκανε αποδεκτή στο Χάρβαρντ, στο Yale, στο MIT, στο Stanford, στο Cornell, και στο Columbia.

Στο μόνο πανεπιστήμιο που δεν με δέχθηκαν ήταν το Princeton, στο οποίο αντί για την ίδια έκθεση έστειλα τέσσερις σύντομες απαντήσεις μια βδομάδα πριν από την καταληκτική ημερομηνία. Δεν με εκπλήσσει που με απέρριψαν. Χρειάζεστε χρόνο ώστε να γράψετε τη δική σας ιστορία. Οπότε μην περιμένετε, αρχίστε να γράφετε σήμερα κιόλας την έκθεσή σας, αν δεν το έχετε κάνει ήδη».

2) Είστε πολύ γενικόλογοι

«Είναι πολύ εύκολο για εσάς να μιλάτε με γενικότητες όταν συμπληρώνετε την αίτησή σας και να μοιάζετε σαν όλους τους άλλους τους υποψήφιους φοιτητές, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι οι αρμόδιοι καθηγητές ξοδεύουν μόνο λίγα λεπτά για να διαβάσουν την αίτησή σας. Οπότε είναι σημαντικό να ξεχωρίσετε. Στο δοκίμιό σας θα πρέπει να αναφέρετε τους λόγους για τους οποίους είστε μοναδικοί και να τονίσετε επίσης τι θα κερδίσει το πανεπιστήμιο αν επιλέξει εσάς κι όχι τους υπόλοιπους υποψηφίους».

3) Εξαντλείστε χωρίς λόγο

«Αυτό συνήθως το κάνετε πριν καν συμπληρώσετε την αίτησή σας. Πολλοί φοιτητές θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος για να μπουν στο Harvard ή στο Yale, είναι με το γίνουν μέλη σε 17 λέσχες, να παίζουν τρία αθλήματα, να κάνουν εθελοντισμό λίγες ώρες κάθε εβδομάδα και να παρακολουθούν προχωρημένα μαθήματα ενώ ακόμα πηγαίνουν στο Λύκειο.

Αυτό συνήθως οδηγεί στην εξάντληση και δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση την εισαγωγή σας στο πανεπιστήμιο των ονείρων σας. Στην πραγματικότητα, τα πανεπιστήμια μπορούν να ερμηνεύσουν τις παραπάνω κινήσεις ως απόδειξη ότι δεν γνωρίζετε καλά τον εαυτό σας και τι θέλετε να κάνετε. Είναι προτιμότερο να εστιάσετε σε μερικά ενδιαφέροντα που πραγματικά σας αρέσουν και να εμβαθύνετε σε αυτά».

4) Δεν είστε προετοιμασμένοι

«Η αίτησή σας πρέπει να είναι προετοιμασμένη από όλες τις πλευρές. Προφανώς δεν πηγαίνετε να δώσετε εξετάσεις χωρίς να έχετε προετοιμαστεί. Με την ίδια λογική δεν μπορείτε να πάτε σε συνέντευξη για την εισαγωγή σας σε ένα πανεπιστήμιο ενώ δεν έχετε κάνει εξάσκηση και δεν έχετε σκεφτεί για τι ακριβώς θα μιλήσετε. Κάντε πρόβες και υποβάλλετε ερωτήσεις στον εαυτό σας όπως πχ: “Γιατί θέλετε να μπείτε σε αυτό το πανεπιστήμιο;”».

5)Δεν πουλάτε σωστά τον εαυτό σας

«Η συγκεκριμένη αίτηση αποτελεί ίσως μία από τις μοναδικές στιγμές στις οποίες πρέπει να καυχηθείτε. Οπότε αν ιδρύσατε μία λέσχη, αν έχετε μαζέψει χρήματα και έχετε συγκεντρώσει πάνω από 20 φοιτητές που θέλουν να συμμετέχουν σε αυτήν, ΠΕΙΤΕ ΤΟ!. Απλά μην πείτε ότι γίνατε πρόεδρος της λέσχης για να βοηθήσετε τα φτωχά παιδιά. Να είστε ακριβείς και να αναφέρετε συγκεκριμένα στοιχεία αν θέλετε η αίτησή σας να είναι επιτυχής. Το βλέπω συχνά, αλλά πραγματικά οι αιτήσεις για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια δεν είναι το σωστό μέρος όπου πρέπει να είστε περιεκτικοί».

6) Συμπεριφέρεστε αδιάφορα

«Οι υψηλές φιλοδοξίες παίζουν σημαντικό ρόλο για την επιλογή σας σε κορυφαία πανεπιστήμια. Αν το παίζετε αδιάφορος και δείχνετε ότι δεν σας απασχολεί η εισαγωγή σας σε κάποιο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, το πιο πιθανό είναι να μπείτε στη λίστα με τους υποψηφίους σε αναμονή ή ακόμη και στους απορριφθέντες. Δείξτε ενδιαφέρον, επισκεφτείτε αν μπορείτε το πανεπιστήμιο που σας αρέσει και επιδιώξτε επικοινωνία με τους καθηγητές του και ψάξτε για ειδικούς που θα σας βοηθήσουν στη συγγραφή της έκθεσης ενδιαφέροντος».

7) Παραλείπετε την προαιρετική έκθεση

«Τα πανεπιστήμια σας ρωτούν γιατί θέλετε να εισαχθείτε στην ακαδημαϊκή ομάδα τους, και εσείς έχετε την επιλογή να παραλείψετε αν θέλετε τη συγκεκριμένη ερώτηση. Μην πέσετε σε αυτή την παγίδα. Πάρτε τον χρόνο σας και γράψτε αυτή την έκθεση τόσο καλά όπως θα γράφατε κάθε «υποχρεωτική» έκθεση. Είναι η ευκαιρία σας να αποδείξετε σε όλους ότι έχετε κάνει έρευνα προκειμένου να καταλήξετε σε αυτό το πανεπιστήμιο και πως διαθέτετε όλα τα απαραίτητα προσόντα για την εισαγωγή σας σε αυτό».

Δημοφιλή