ΔΙΕΘΝΕΣ
05/11/2016 05:25 EET

Κίνα: Πώς η τροχαία τιμωρεί όσους οδηγούς τυφλώνουν τους άλλους με τους μεγάλους προβολείς

Bloomberg via Getty Images
A taxi driver smokes a cigarette while waiting in traffic at night in the Luohu district of Shenzhen, China, on Monday, Aug. 4, 2014. China's consumer-price index (CPI) is scheduled to be released on Aug. 9. Photographer: Brent Lewin/Bloomberg via Getty Images

Η αστυνομία στην πόλη Shenzhen της Κίνας εφαρμόζει μια ευφάνταστη αλλά και αμφιλεγόμενη τιμωρία για όσους οδηγούς κάνουν κατάχρηση των φώτων πορείας και τυφλώνουν τους οδηγούς των διερχόμενων οχημάτων με κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.

Η αστυνομία για να συνετίσει τους οδηγούς όχι μόνο τους επιβάλει πρόστιμο αλλά τους υποχρεώνει να σταθούν με τα μάτια ανοιχτά επί ένα λεπτό μπροστά από τα ένα όχημα της αστυνομίας.

Η τιμωρία αυτή ανακοινώθηκε αρχικά μέσω του Sino Weibo, το κινέζικο Twitter, το 2014, όμως πολύ σύντομα αποσύρθηκε έπειτα από καταγγελίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως η επαναφορά του πριν από μερικές ημέρες έτυχε μιας απροσδόκητης θετικής υποδοχής καθώς το ενέκριναν 261 εκατομμύρια χρήστες του Sino Weibo.

Η αστυνομία διευκρίνισε πως όποιος κάνει κατάχρηση των φώτων πορείας και τον σταματά η αστυνομία θα πληρώνει πρόστιμο 300 yuan ( περίπου 40 ευρώ) θα αφαιρούνται πόντοι από την άδειά του και θα του επιβάλλεται να καθίσει σε μια ειδικά σχεδιασμένη καρέκλα μπροστά από τα αναμμένα φώτα ενός οχήματος της αστυνομίας.

Τα σχόλια των χρηστών στου Sino Weibo είναι ενδεικτικά της ευρείας αποδοχής που έτυχε το μέτρο.

«Σύντροφοι αστυνομικοί, πιστεύω ότι το μέτρο δεν είναι σωστό, είναι απάνθρωπο. Δεν πρέπει να κάθονται μόνο ένα λεπτό αλλά πέντε μπροστά από τα αναμμένα φώτα» γράφει ένας χρήστης, ενώ ένας άλλος ζητά την εφαρμογή στο σύνολο της χώρας.

Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την ποινή αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στον ποινικό κώδικα, ενώ τονίζουν και τον κίνδυνο για την όραση των παραβατών.

Σημειώνεται ότι η αστυνομία στην πόλη Shenzhen είναι γνωστή για τις ευφάνταστες ποινές που κατά καιρούς επιβάλει για διάφορες παραβάσεις.\

Για παράδειγμα πριν από κάποιο χρονικό διάστημα επέβαλε σε όσους πεζούς περνούσαν το δρόμο ενώ το φανάρι ήταν κόκκινο να κυκλοφορούν με ένα πράσινο καπέλο.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost