Μάθετε όλα όσα μπορεί να αποκαλύψει το όνομά σας για εσάς

Μάθετε όλα όσα μπορεί να αποκαλύψει το όνομά σας για εσάς
Sketches of pupils with their English and Hawaiian names.
Sketches of pupils with their English and Hawaiian names.
Titchen via Getty Images

Oι δύο λέξεις που αναγράφονται στην αστυνομική σας ταυτότητα μπορούν να αποκαλύψουν την οικονομικοκοινωνική σας τάξη, το μορφωτικό σας επίπεδο ακόμη και τη σωματική σας διάπλαση.

Όταν ο Raymond και η Rosa Judge έφεραν στον κόσμο τον γιο τους Igor, ήταν σχεδόν προφανές πιο επάγγελμα θα επέλεγε το παιδί τους. To φανέρωνε ακόμη και το πατρικό όνομα της Rosa, «Micallef», μία αραβική λέξη που στα αγγλικά παραπέμπει στη λέξη «Judge» και στα ελληνικά σημαίνει δικαστής.

Όταν πέρασαν τα χρόνια ο Igor μπήκε στις δικαστικές αίθουσες και έγινε δικαστής. Kάθε φορά που ενοχλούνταν με τα πειράγματα για το όνομά του, μπορούσε απλά να σκέφτεται ότι υπάρχουν άτομα με πολύ πιο ατυχή ονόματα από ό,τι εκείνος, όπως ο πρώην Αρχιεπίσκοπος της Μανίλα, ο Jaime Sin, δεδομένου ότι το «Sin», σημαίνει αμαρτία.

Tελικά όμως κατά πόσο καθορίζει το όνομά μας τη μοίρα μας; Μέχρι στιγμής όλες οι ανάλογες περιπτώσεις όπως αυτή του Igor, ως απλές συμπτώσεις, όμως νέες έρευνες υποστηρίζουν ότι το όνομά μας έστω και σε μικρό βαθμό επηρεάζει τη συμπεριφορά μας στο σχολείο, τις επαγγελματικές μας προοπτικές και τη δημοτικότητά μας. To επώνυμό μας μπορεί ακόμα να μας δώσει ενδείξεις ακόμη και για τη φυσική μας κατάσταση και τη ζωντάνια μας.

Mία εξήγηση πίσω από αυτό είναι ότι ασυνείδητα μας ελκύουν λέξεις και ονόματα που μας θυμίζουν το δικό μας. Αυτό ονομάζεται «έμμεσος εγωκεντρισμός» και εξηγεί πώς πολλοί οδοντίατροι στο εξωτερικό ονομάζονται Dennis, αν λάβουμε υπόψιν ότι η αγγλική λέξη που σημαίνει οδοντίατρος είναι το dentist.

Tα ονόματά μας ωστόσο μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο και στο πώς μας βλέπουν οι άλλοι. Το 2013, η Βρετανίδα τηλεπερσόνα Katie Hopkins παραδέχθηκε ότι συνδέει τα ονόματα των παιδιών με το κοινωνικό – οικονομικό τους υπόβαθρο. Μάλιστα είχε δηλώσει ότι προτιμάει να κάνουν παρέα με τα παιδιά της, οι συμμαθητές τους που έχουν βικτωριανά ή λατινικά και ελληνικά ονόματα.

Παρά τη θύελλα αντιδράσεων που μπορεί να προκάλεσε αυτή η είδηση, μια έρευνα περιουσιακών στοιχείων απέδειξε ότι η συγκεκριμένη διάκριση γίνεται πολύ συχνά, όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε.

Ο David Figlio, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Northwestern, έχει διεξαγάγει πολλές έρευνες για να διαπιστώσει τον αντίκτυπο που έχουν τα ονόματα.

Οι πρώτες του έρευνες έγιναν σε άτομα που τα ονόματά τους συνδέονταν με την εργατική τάξη των Αφροαμερικανών. H κατάληξη «isha», όπως στο όνομα «Lakisha», καθώς και η απόστροφος σε ονόματα, όπως στο όνομα «Du’Quan» τείνει να παραπέμπει σε άτομα που εκπροσωπούν τις κατώτερες οικονομικές τάξεις.

Στη συνέχεια συνέκρινε ζεύγη αδελφών, με ονόματα προερχόμενα από τις εργατικές και μεσαίες τάξεις και ανακάλυψε ότι τα παιδιά με τα ονόματα που παρέπεμπαν στην εργατική τάξη είχαν χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο από ό,τι τα παιδιά που το όνομά τους παρέπεμπε στη μεσαία τάξη. «Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι οι οικογένειες που ανήκουν στις εργατικές τάξεις δίνουν στα παιδιά τους αντίστοιχα ονόματα», λέει ο Figlio, αλλά οφείλεται επίσης στις κοινωνικές προσδοκίες που συνδέουν το όνομα με την κοινωνική τάξη.

Αυτό το φαινόμενο μπορεί να επεκταθεί και πέρα από τα σχολικά πλαίσια, όπως απέδειξε μία έρευνα που έγινε σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο Gregory Clark συνέκρινε το μικρό 14.000 φοιτητών που σπούδαζαν στο πανεπιστήμιο το διάστημα 2008 -2013. Ανακάλυψε ότι υπήρχαν τρεις φορές περισσότερες Eleanors – ένα όνομα που παραπέμπει στους αριστοκράτες της Δυτικής Ευρώπης - στην Οξφόρδη, ενώ ακολουθούσαν οι Peters, Simons, Annas and Katherines. Οι Shane, Shannon, Paige and Jade είχαν λιγότερη τύχη.

Εκτός όμως από την κοινωνική τάξη, οι ευκαιρίες ζωής μπορούν επίσης να επηρεαστούν από το πόσο συχνά προφέρουν οι γύρω σας το όνομά σας.

Mία έρευνα, που έγινε σε 49 ενήλικους Ασιάτες Αμερικανούς, έδειξε ότι όταν οι δάσκαλοι προφέρουν λάθος τα ονόματα των μαθητών τους, οι τελευταίοι πέφτουν συχνά θύματα ρατσισμού. Πολλοί από αυτούς είχαν βιώσει ρατσιστικές επιθέσεις λόγω του ονόματός τους στο σχολείο και πολλές φορές αυτό τους οδήγησε στο να νιώθουν απομονωμένοι και νευρικοί.

To φαινόμενο «Bouba/Kiki»

Μερικές φορές τα γράμματα και ο τρόπος που ηχούν οι λέξεις παραπέμπουν σε συγκεκριμένα πράγματα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ονόματά μας. Για παράδειγμα το όνομα «Βοuba» παραπέμπει σε ένα στρογγυλό και εύπλαστο σχήμα ενώ το όνομα «Κiki» λόγω του σχήματος των γραμμάτων του παραπέμπει σε κάτι πιο μυτερό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το συγκεκριμένο φαινόμενο επεκτείνεται και στους διάφορους τύπους προσωπικότητας. Τα πιο «στρογγυλεμένα» ονόματα συνδέονται συχνά με πιο συγκαταβατικούς, εξωστρεφείς, ανοιχτούς και αστείους χαρακτήρες ενώ τα πιο «μυτερά» παραπέμπουν σε πιο επιθετικούς, νευρικούς, αποφασιστικούς, ευέξαπτους και σαρκαστικούς χαρακτήρες.

Ας δούμε όμως τι αποκαλύπτει το επώνυμό σας για την γενεαλογία σας. Οι ερευνητές εξέτασαν διάφορα ονόματα λαμβάνοντας υπόψιν το χρωμόσωμα «Υ», που μεταβιβάζεται από τον πατέρα στον γιο και συνέκριναν τα αποτελέσματα που βρήκαν σε τρεις διαφορετικές χώρες: Ισπανία, Αγγλία, Ιρλανδία.

Ανακάλυψαν ότι τόσο στην Ισπανία όσο και στην Αγγλία όσο πιο σπάνιο ήταν το επώνυμο τόσο πιο μεγάλη ήταν η πιθανότητα των ανθρώπων με το ίδιο επίθετο να ανήκουν στο ίδιο γενεαλογικό δέντρο.

Τα επώνυμά μας αποκαλύπτουν επίσης ποια είναι η φυσική μας κατάσταση, δεδομένου ότι μπορούμε να κληρονομήσουμε συγκεκριμένους σωματότυπους από τους προγόνους μας.

Οι ερευνητές ρώτησαν περισσότερους από 200 άνδρες με το Tailor ή Smith ποια είναι η ηλικία τους, το ύψος και το βάρος, όπως επίσης ποιες είναι οι ικανότητες στην άθληση.

Βρήκαν ότι οι Tailors έτειναν να είναι πιο κοντοί, πιο αδύνατοι και λιγότερο μεγαλόσωμοι από τους Smiths. Όποιο κι αν είναι το όνομα που σας χάρισαν μετά τη γέννησή σας το σημαντικό είναι να μάθετε πώς αντιμετωπίζετε τις αντιδράσεις των άλλων.

Η έρευνα του Figlio έδειξε ότι τα αγόρια με κοριτσίστικα ονόματα έμπλεκαν σε περισσότερους μπελάδες από ό,τι τα αγόρια με τα καθαρά ανδρικά ονόματα και η διαφορά ήταν ακόμη πιο έντονη όταν στην ίδια σχολική αίθουσα υπήρχε ένα κορίτσι με το ίδιο όνομα.

Το ότι τα ονόματά μας μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την παιδική μας ηλικία έχει αρχίσει να γίνεται ένα ολοένα και πιο γνωστό θέμα. Μάλιστα εκστρατείες όπως η «My Name, My Identity» προσπαθούν να ενημερώσουν για τη σημασία που έχει στη ζωή του καθενός μας το ονοματοεπώνυμό μας.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή