Αξιολόγηση, ανάπτυξη, απασχόληση και καθημερινότητα οι στόχοι και η λογική του ανασχηματισμού

Αξιολόγηση, ανάπτυξη, απασχόληση και καθημερινότητα οι στόχοι και η λογική του ανασχηματισμού
sooc

Η αξιολόγηση, η ανάπτυξη, η απασχόληση και η καθημερινότητα προσδιορίζονται από την ίδια την κυβέρνηση ως οι στόχοι του ανασχηματισμού. Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν το βράδυ της Παρασκευής ότι ο ανασχηματισμός ήταν μία πρωτοβουλία ενταγμένη στις προτεραιότητες που θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα το προσεχές κρίσιμο εξάμηνο. Και αυτό θα φανεί από τις κατευθύνσεις που θα δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός το μεσημέρι της μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών (στη 1 μ.μ.).

Στο Μαξίμου έχουν καταλάβει ότι πολλά για το μέλλον της χώρας παίζονται τις προσεχείς μέρες και τους επόμενους μήνες. Το πρώτο που θέλουν να πετύχουν είναι την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εντός του Νοεμβρίου, ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη να διεξαχθεί συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Γι’ αυτό υπουργοί που θα δυσκολεύονταν να κλείσουν την αξιολόγηση είτε μετακινήθηκαν είτε βρέθηκαν εκτός υπουργικού σχήματος είτε τους αφαιρέθηκαν οι «επίμαχες» αρμοδιότητες (Σκουρλέτης, Κατρούγκαλος, Δρίτσας κ.α.).

Το επόμενο στοίχημα είναι αυτό της ανάπτυξης και ο πρωθυπουργός τα δίνει όλα. Η «ανάκληση» στην Ελλάδα του Δημήτρη Παπαδημητρίου για να αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης αποδεικνύει το ενδιαφέρον. Ο Δ. Παπαδημητρίου είναι άνθρωπος παγκοσμίου κύρους, διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας και με άποψη για την ανάπτυξη όπως έχει αποδειχθεί από την θητεία του στο ινστιτούτο Λεβί. Και ο Γιώργος Σταθάκης που μετακινήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει μία κομβική θέση με ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη της χώρας.

Κυβερνητικοί παράγοντες υπογράμμιζαν την στροφή στην βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. «Για πρώτη φορά», έλεγαν, «τοποθετείται υπουργός με αντικείμενο την καθημεερινότητα». Ο Αλέκος Φλαμπουράρης είναι υπουργός Επικρατείας για την καθημερινότητα του πολίτη και ταυτόχρονα θα χειρίζεται συν θέματα συντονισμού της ανάπτυξης και μεγάλων έργων.

Ο έτερος υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης θα αναλάβει τον στρατηγικό σχεδιασμό και τον συντονισμό της κυβέρνησης στο σύνολό της.

Ο δε Δημήτρης Λιάκος θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.

Ο «ψηφιακός» Ν. Παππάς

Από τις δομικές αλλαγές που επήλθαν στο κυβερνητικό σχήμα, στο Μαξίμου εστιάζουν στην ψηφιακή πολιτική. Πρόκειται για μία ιδέα που ήρθε από την Γαλλία και απέσπασε τα συγχαρητήρια των Παρισίων. Το νέο υπουργείο που θα επιβλέπει ο Νίκος Παππάς θα αφορά την ψηφιακή πολιτική, τις τηλεπικοινωνίες και την ενημέρωση. Ουσιαστικά ο Ν. Παππάς δεν χάνει την σημαντική αρμοδιότητα των ΜΜΕ (άλλωστε εκτός από το Μαξίμου θα έχει γραφείο στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας). Μάλλον θα λέγαμε ότι φορά το ίδιο κοστούμι, αλλά φόρεσε άλλο παλτό.

Η «γενιά του Τσίπρα»

Ένα από τα διακυβεύματα του ανασχηματισμού ήταν η ηλικιακή ανανέωση του κυβςερνητικού σχήματος, η οποία εκφράσθηκε με την συνθηματική φράση «να κυβερνήσει ο Τσίπρας με την γενιά του». Πέντε άτομα της γενιάς του πρωθυπουργού προσωποποιούν την ανανέωση: η (μόλις 30χρονη) Έφη Αχτίογλου, ο έμπειρος πια Αλέξανδρος Χαρίτσης, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Δημήτρης Λιάκος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η διεύρυνση

Ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισε να κάνει την πολιτική διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με άφθαρτα πρόσωπα. Για παράδειγμα το υπουργείο Οικονομίας άλλαξε πλήρως με τους Δ. Παπαδημητρίου (που ήλθε από τις ΗΠΑ), την αναβάθμιση του Αλ. Χαρίτση και την υφυπουργοποίηση του Στ. Πιτσιόρλα. Και στο υπουργείο Πολιτισμού η Λυδία Κονιόρδου μόνο για κομματικό πρόσωπο δεν μπορεί να κατηγορηθεί. Αυτοί επιλέχθηκαν επειδή θεωρούνται κατάλληλοι για την δουλειά που αναλαμβάνουν, λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Επισημαίνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας θα έχει «πρωινό καφέ» τέσσερις φορές την εβδομάδα με τους 3 υπουργούς Επικρατείας (Τζανακόπουλος, Βερναρδάκης, Φλαμπουράρης), τον Ν. Παππά, την Ολγ. Γεροβασίλη, τον Π. Σκουρλέτη και τον Δ. Λιάκο.

Δημοφιλή