Η PETA συγκρίνει τα ζώα που ωθούνται σε αναπαραγωγή με τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμού

Η PETA συγκρίνει τα ζώα που ωθούνται σε αναπαραγωγή με τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμού
PETA

Η PETA, η διεθνής οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, δημοσίευσε τις προάλλες ένα νέο διαφημιστικό που συγκρίνει τα ζώα που γεννήθηκαν μέσα στις βιομηχανίες κρέατος και γαλακτοκομικών με τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμού.

Καθώς η διαφήμιση ξεκινά, βλέπουμε γυναίκες να μοιράζονται τις τραυματικές ιστορίες βιασμού τους. «Ένας άντρας με έβαλε κάτω ενώ ένας άλλος με ακουμπούσε», λέει μία γυναίκα ενώ μια άλλη συνεχίζει «Ήμουν τόσο φοβισμένη. Δεν ήξερα τι είχα κάνει λάθος».

Τα πάντα στη διαφήμιση -από το ασπρόμαυρο φιλμ και τις εκφράσεις πόνου στα πρόσωπα των γυναικών μέχρι την ήπια αλλά δραματική μουσική που παίζει ως χαλί στο βίντεο- υποδεικνύουν πως το μήνυμα που θέλει να περάσει αφορά τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Στην πορεία όμως, η διαφήμιση κάνει μια αναπάντεχη στροφή και αποκαλύπτει πως οι γυναίκες που βλέπουμε αντιπροσωπεύουν τα αισθήματα των αγελάδων και των γουρουνιών που γεννιούνται μέσα στη βιομηχανία τροφίμων. Η διαφήμιση κλείνει με αυτό το μήνυμα:

Κάθε χρόνο, δισεκατομμύρια ζώα γεννιούνται μέσα στις βιομηχανίες κρέατος, αυγών και γαλακτοκομικών. Σχεδόν όλα τους είναι αποτέλεσμα βίαιης τεχνητής γονιμοποίησης. Σχεδόν όλα τους είναι αποτέλεσμα βιασμού. Μην παίρνετε μέρος σε αυτό, γίνετε χορτοφάγοι.

Η διαφήμιση πυροδότησε γρήγορα την οργή του κόσμου, με πολλούς χρήστες του Twitter να καταδικάζουν την PETA για αναισθησία απέναντι στα ανθρώπινα θύματα του βιασμού.

Η PETA, ωστόσο, δεν υποχώρησε και αρνήθηκε κατηγορηματικά πως η διαφήμισή της μειώνει τη σοβαρότητα της ανθρώπινης σεξουαλικής κακοποίησης.

Η Ingrid Newkirk, πρόεδρος της PETA, υποστήριξε ακόμα περισσότερο το μήνυμα της διαφήμισης μέσω μιας δήλωσής της στη Huffington Post US.

«Είναι βιασμός όταν κάποιος χώνει το χέρι του μέσα σε ένα αιδοίο ή ένα πρωκτό χωρίς συγκατάθεση», λέει η Newkirk. «Κάθε αξιοπρεπής άνθρωπος απεχθάνεται και καταγγέλλει τη σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε ελαφρά τη καρδία τη σεξουαλική κακοποίηση άλλων θηλυκών που τυχαίνει να μην είναι άνθρωποι αλλά διαθέτουν την ίδια ευπάθεια στον πόνο».

Η PETA είναι γνωστή για τις αμφιλεγόμενες και προσβλητικές διαφημίσεις της, και αυτή δεν είναι σίγουρα η πρώτη φορά που η οργάνωση προκαλεί κύμματα αντιδράσεων με το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει -ή μάλλον, με τον τρόπο που επιλέγει να το επικοινωνήσει.