Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα προς τους υπουργούς και υποσχέσεις για τελική έξοδο από την κρίση και στροφή στην καθημερινότητα

Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα προς τους υπουργούς και υποσχέσεις για τελική έξοδο από την κρίση και στροφή στην καθημερινότητα
EUROKINISSI

Μάχη για το χρέος, κατά της διαπλοκής και για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων είναι το τρίπτυχο του έργου της νέας κυβέρνησης, όπως το προσδιόρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο «αναδομημένο» υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός έδωσε τον «καθαρό διάδρομο δεκαετίας» για την οικονομία που περιλαμβάνει τρία βήματα που θα γίνουν τους επόμενους μήνες:

-Κλείνουμε την δεύτερη αξιολόγηση

-Ξεκινά η συζήτηση για το χρέος.

-Εντός πρώτου τριμήνου τα ελληνικά ομόλογα εντάσσονται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να βγούμε στις αγορές

Ακόμη πρόσθεσε την έμφαση στην ανάπτυξη λέγοντας ότι «η βελτίωση της δουλειάς μας στον τομέα της προσέλκυσης και υλοποίησης επενδύσεων είναι ένα στοίχημα».

«ΝΔ και παλαιό σύστημα τρομοκρατούνται από τον φόβο της επιτυχίας μας»

Το δεύτερο κεντρικό σημείο της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα ήταν η καταπολέμηση της διαπλοκής του προηγούμενου πολιτικού συστήματος με το οποίο, όπως είπε, έχει ταυτιστεί η ΝΔ.

«Η προοπτική της έγκαιρης κατάληξης των διαπραγματεύσεων και το άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος ανοίγει μία χαραμάδα ρεαλιστικής ελπίδας για τον ελληνικό λαό για την υπέρβαση της κρίσης. Αυτό τρομοκρατεί τη ΝΔ και τα συμφέροντα που προτιμούν η χώρα να σέρνονται μήπως και επιστρέψουν στην εξουσία. Προτιμούν να σέρνεται η χώρα γιατί ξέρουν ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τελειώνει ο κύκλος του δράματος με τα μέτρα», υπογράμμισε και τόνισε: «αυτή η κυβέρνηση δεν θα γίνει ποτέ αρεστή σε αυτό το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Δεν θα θεωρηθεί ποτέ μία εναλλακτική, όπως οι κυβερνήσεις της κεντροαριστεράς, γιατί δεν θα γίνει κομμάτι του παλαιού πολιτικού συστήματος. Ο πόλεμος θα είναι ανελέητος. Το παλαιό σύστημα δεν θα δεχθεί εύκολα την ήττα του»

«Η καθημερινότητα εξασφαλίζει την ηγεμονία»

Για την καθημερινότητα ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η επίλυση των προβλημάτων των πολιτών είναι αυτή που «θα εξασφαλίσει την ηγεμονία» του ΣΥΡΙΖΑ. Κάλεσε τους υπουργούς «να ανοίξουν την πόρτα των γραφείων τους στους πολίτες και τα αιτήματά τους», προσθέτοντας με νόημα ότι στο προηγούμενο διάστημα γνωρίζει ότι υπήρχαν υπουργοί που δεν το έκαναν. Σημείωσε ακόμη ότι για πρώτη φορά υπάρχει υπουργός (ο Αλέκος Φλαμπουράρης) που αναλαμβάνει την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη.

Ξεχωριστό και ιστορικό γεγονός η επίσκεψη Ομπάμα

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Ελλάδα και την συνέδεσε με την ανάδειξη του διεθνούς ρόλου που διαδραματίζει πια η χώρα μας, αλλά και με το την συζήτηση που θα ανοίξει για το χρέος. Χαρακτήρισε «ρεαλιστικό και δίκαιο στόχο» να γίνει η συζήτηση στο Eurogroup του Δεκέμβρη για το χρέος και τόνισε: «δεν είμαστε μόνοι μας, η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει το έργο μας».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «ξεχωριστό και ιστορικό γεγονός το ότι αποτελεί η Ελλάδα έναν από τους τελευταίους σταθμούς του προέδρου Ομπάμα».

«Η Ελλάδα που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μετατράπηκε από μαύρο πρόβατο και παρία σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, την ανθρωπιστική διάσταση στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του δικαιώματος του λαού \κατά την διαπραγμάτευση.

«Μην ξεχνάμε που ήμασταν πριν από 1,5 χρόνο και που είμαστε σήμερα», είπε υπενθυμίζοντας ότι μεταξύ άλλων την Ελλάδα επισκέφθηκαν Ολάντ. Πούτιν, οι ηγέτες των 7 της Ευρωμεσογειακής, ο Πάππας Φραγκίσκος και τώρα ο Ομπάμπα. «Η Ελλάδα σήκωσε το κεφάλι και διεκδικεί όλα όσα προβλέπονται», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Κανείς δεν θα εκπέμπει ως καταληψίας συχνοτήτων»

Αναφερόμενος στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών ο πρωθυπουργός έδωσε σαφές μήνυμα ότι «δεν θα υποχωρήσουμε στο τηλεοπτικό τοπίο» και ότι πλέον όλοι συμφωνούν πως πρέπει να γίνει διαγωνισμός και να υπάρξει τίμημα. Για το ΕΣΡ τόνισε ότι «η ΝΔ δεν έχει καμία δικαιολογία να αρνείται. Οφείλει να προσέλθει με καλή πίστη. Η συνεχόμενη άρνησή της αποτελεί θεσμική εκτροπή». «Κανείς δεν θα συνεχίσει να εκπέμπει ως καταληψίας συχνοτήτων» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε με έμφαση «η επιλογή στο παλαιό καθεστώς δεν αποτελεί για μας επιλογή»

«Τομή μέσα στη συνέχεια ο ανασχηματισμός»

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό «τομή μέσα στη συνέχεια» και σημείωσε ότι «βρισκόμαστε πλέον στα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου για να βγούμε στο ξέφωτο. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στον τερματισμό μιας μακράς περιόδου πολύ δύσκολων αποφάσεων τόσο για την κυβέρνησή όσο και για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, τα συμφέροντα των οποίων αυτή η κυβέρνηση θέλει να εκφράζει».

Κάνοντας μία πρόχειρη αποτίμηση του κυβερνητικού έργου ο πρωθυπουργός έστειλε εμμέσως μήνυμα στον Νίκο Φίλη κάνοντας θετικότατες αναφορές για το έργο του στο υπουργείο Παιδείας.

Ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο του 2016

Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας «περνάμε σε άλλη περίοδο. Με την ανάκαμψη της οικονομίας να κατανέμουμε όχι πια τα βάρη, αλλά τα οφέλη». Υπογράμμισε ακόμη ότι η ανάπτυξη πρέπει «να πατάει στην εργασία και όχι να είναι υπέρ των συμφερόντων που επί δεκαετίες νέμονταν την οικονομία».

Αναφερόμενος στην οικονομία ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε τέσσερις «πολύ θετικές ενδείξεις»

-το τρίτο τρίμηνο του 2016 πέρασε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης

-επιτεύχθηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος

-υπάρχει υπεραπόδοση στα έσοδα

-η ανεργία αποκλιμακώνεται σταθερά (τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ)» παρά το ότι είναι απαράδεκτα υψηλά».

Η επιτυχία της Εφ. Αχτσιόγλου

Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην παρουσία της νέας υπουργού Εργασίας λέγοντας ότι «από την επιτυχία της θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η επιτυχία της κυβέρνησης». Σημείωσε ότι «για τα εργασιακά έχουμε σύμμαχο το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την έκθεση των «σοφών»» και κατήγγειλε τη ΝΔ ότι «επιμένει να ταυτίζεται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για περαιτέρω απολύσεις. Η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει αυτό το αποτυχημένο μοντέλο, γιατί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν είναι αποκομμένη από την εργασία, Το αντίθετο συμβαίνει».

Για το ασφαλιστικό σύστημα ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «το ασφαλιστικό σώθηκε, η κατάρρευση αποσοβήθηκε, αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους». «Δεδομένου των συνθηκών αποφύγαμε τα χειρότερα», που θα επέρχονταν από τις «δεσμεύσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», υπενθύμισε.

«Ανοίξτε τις πόρτες στους πολίτες»

Ακόμη ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε δύο φορές ότι κανείς υπουργός δεν είναι μόνιμος στη θέση του. «Κανενός η καρέκλα δεν γράφει το όνομά του» είπε χαρακτηριστικά ενώ νωρίτερα είχε σημειώσει ότι «τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα, είναι σαν τα δωμάτια ενός σπιτιού που επικοινωνούν μεταξύ τους». «Παλαιοί και νέοι υπουργοί έχουν συνευθύνη. Η κυβερνητική πολιτική είναι ενιαία και αδιαίρετη σε κάθε σκέλος της», υπογράμμισε

Δημοφιλή