Νίκος Αναστασιάδης: Με αυτοπεποίθηση συνεχίζουμε την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού

Νίκος Αναστασιάδης: Με αυτοπεποίθηση συνεχίζουμε την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Anadolu Agency via Getty Images

Με αυτοπεποίθηση συνεχίζουμε στο Μον Πελεράν την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε σε ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στον λογαριασμό του στο twitter.

Παράλληλα, ανήρτησε φωτογραφίες από τη χειραψία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που προηγήθηκε της δήλωσης του κ. Μπαν, από το ορεινό θέρετρο όπου διεξάγονται οι συνομιλίες για το εδαφικό και άλλα εκρεμμούντα ζητήματα.

Επίσης, αναρτήθηκαν φωτογραφίες από το εσωτερικό της αίθουσας όπου διεξάγονται οι συνομιλίες, παρουσία των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε και της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Εν τω μεταξύ ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν ενεθάρρυνε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο το μομέντουμ που υπάρχει αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας πως η προοπτική μιας λύσης στην Κύπρο είναι εφικτή και πως οι προσδοκίες και στις δυο κοινότητες είναι υψηλές.

Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους, στο Μοντ-Πελεράν, όπου άρχισαν πριν λίγο επίσημα οι συνομιλίες για το εδαφικό και όλα τα άλλα εκκρεμούντα ζητήματα που είναι αλληλένδετα, ο κ. Μπαν είπε πως διαβεβαίωσε τους δυο ηγέτες για την πλήρη στήριξή του και τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να τους βοηθήσουν, με οποιονδήποτε τρόπο, για να φθάσουν στον κοινό τους στόχο, σεβόμενοι πως το μέλλον της Κύπρου θα καθοριστεί από τους Κυπρίους, για όλους τους Κυπρίους.

Κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη και ιδιαίτερα τις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και ΗΒ, καθώς και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξουν τους ηγέτες στις προσπάθειές τους να ξεπεράσουν εν τέλει τη διαίρεση του νησιού.

Η θέση της Κομισιόν

Την «πλήρη υποστήριξη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα για το Κυπριακό στο Μον Πελερέν της Ελβετίας, όπου πραγματοποιείται συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο και χαιρετίζει την πρόοδο και τις προσπάθειες που πραγματοποιούνται σε αυτό το πλαίσιο» υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς, ενώ αναφέρθηκε και στην «προσωπική» εμπλοκή του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος «παρακολουθεί στενά» και βρίσκεται σε «στενή επαφή» με τους διαπραγματευτές.

Όσον αφορά συγκεκριμένα τις συζητήσεις στην Ελβετία, ανέφερε πως η Επιτροπή είναι «έτοιμη» να συμβάλει και «πρακτικά» στις συζητήσεις, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία, ο Μ. Σχοινάς ανακοίνωσε πως την Τετάρτη αναμένεται το Κολέγιο των Επιτρόπων να συζητήσει και να υιοθετήσει την ετήσια δέσμη εκθέσεων προόδου της Επιτροπής για τη διεύρυνση της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και αυτή που αφορά την Τουρκία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή