Άρχισαν στην Ελβετία οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Κύπρου

Σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Κύπρου
Twitter/Nicos Anastasiades

Άρχισαν λίγο πριν τις επτά ώρα Ελλάδος, το απόγευμα της Δευτέρας, στο Mont Pelerin της Ελβετίας, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε τελετουργική έναρξη της πενθήμερης διαδικασίας, παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ενώ στις συναντήσεις που ξεκίνησαν το απόγευμα, μετέχουν, εκτός των δύο ηγετών, κι οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.

Στην αποψινή συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί διαπραγμάτευση επί των εκκρεμούντων ζητημάτων των τεσσάρων κεφαλαίων που έχουν συζητηθεί (διακυβέρνηση, περιουσιακό, οικονομία και ΕΕ) τα οποία συνδέονται με το εδαφικό, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί από πριν η ακριβής ατζέντα και με ποια κεφάλαια θα αρχίσει.

Ο σχεδιασμός των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει ολοήμερες διαπραγματεύσεις στο ξενοδοχείο La Mirador, στο οποίο έχουν καταλύσει οι δύο αντιπροσωπείες, μέχρι τις 11 Νοεμβρίου. Αυτό δεν αφορά μόνο τους δύο ηγέτες, αλλά και τις ομάδες τους. Έτσι, την ίδια ώρα μπορεί να πραγματοποιείται συνάντηση των δύο ηγετών σε ένα δωμάτιο, συνάντηση των διαπραγματευτών σε άλλο και συνάντηση των ομάδων εργασίας (για το εδαφικό) σε διαφορετικό χώρο. Στόχος είναι να διεξάγονται συνομιλίες από τις 9 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

Πάντως, επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα είναι το εδαφικό, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί αύριο το απόγευμα ή το πρωί της Τετάρτης, εκτός και εάν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων αποφασίσουν διαφορετικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί ο Μπαν Κι Μουν αναφέρθηκε σε «καθοριστικές και κρίσιμες στιγμές στο Κυπριακό» και αποτίμησε την έως τώρα κατάσταση, αναλύοντας το πού υπάρχουν διαφωνίες και συμφωνίες επί των έξι κεφαλαίων.

Ειδική αναφορά έκανε στο εδαφικό και στο περιουσιακό, ως τα κεφάλαια με τις περισσότερες διαφορές, ενώ τόνισε τη σημασία να είναι όλα έτοιμα για την εφαρμογή ενδεχόμενης συμφωνίας.

Αναφέρθηκε επίσης, στη σημασία που έχει η διευθέτηση της οικονομικής πτυχής της λύσης. Ο Μπαν Κι Μουν είχε και κατ' ιδίαν συνομιλία με τους δύο ηγέτες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησης του προέδρου Αναστασιάδη αφορούσε το εδαφικό. Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε τις θέσεις του χωρίς αναφορά σε «κόκκινες» γραμμές, και για τα έξι κεφάλαια του Κυπριακού.

Τη θέση ότι μπορεί να αλλάξει το σύστημα των εγγυήσεων, εξέφρασε σε συνέντευξη στο τουρκικό NTV ο Μουσταφά Ακιντζί, λίγο πριν αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη για την Ελβετία.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η θέση του είναι πως «μπορεί να αλλάξει το σύστημα των εγγυήσεων μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν οι οικονομίες των δύο πλευρών θα είναι πλέον αλληλοεξαρτώμενες».

Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε επίσης την θέση, ότι στην περίπτωση που οι δύο ηγέτες φθάσουν στο σημείο να συζητούν χάρτη, «θα πρέπει να οριστεί ημερομηνία για την πενταμερή διάσκεψη». Προσδιόρισε μάλιστα την «πενταμερή», στις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή