Θολό τοπίο για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών

Θολό τοπίο για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών
SOOC

Στον «αέρα» βρίσκεται ακόμη το θέμα της νέας διοίκησης στην Εθνική Τράπεζα. Συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προκειμένου να δει τι μέλλει γενέσθαι, αλλά ακόμη....η αγορά βρίσκεται στο σκοτάδι.

Οι πληροφορίες ποικίλουν. Σύμφωνα με κάποιους κύκλους, ελήφθη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία θα κοινοποιηθεί την Τρίτη. Σύμφωνα με άλλους κύκλους, δεν ελήφθη καμία απόφαση και το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο, οπότε και θα αποφασίσει,κρίνοντας παράλληλα και το αν θα ζητήσει παραιτήσεις, προκαλώντας έκατκτη γενική συνέλευση, ή αν θα υπάρξει συμβιβασμός με το ΔΣ της Εθνικής.

Πληθαίνουν οι ψίθυροι που θέλουν παραιτήσεις μελών, και ειδικότερα, του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας, κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, δεδομένου ότι δεν «υπάκουσε» στις συστάσεις του Ταμείου να προτείνει ως νέο πρόεδρο, τον κ. Δ. Τσιτσιράγκο, πρόσωπο της επιλογής του ΤΧΣ.

Βέβαια, είναι σημαντικό ότι μόνο 2 από τα 12 μέλη του ΔΣ της Εθνικής, υποστήριξαν την επιλογή Τσιτσιράγκου, και υπήρξε πλειοψηφία 10 μελών στην πρόταση Π. Θωμόπουλου, οπότε πράγματι, είναι ένα θέμα «πώς σβήνεις την απόφαση της πλειοψηφίας ενός ΔΣ»;

Άλλες πηγές, θέλουν τους δύο συνυποψήφιους για τη θέση του προέδρου της Εθνικής, κ.κ.Τσιτσιράγκο και Θωμόπουλο, να παραιτούνται από τη διεκδίκηση της ηγετικής θέσης στην Τράπεζα, βοηθώντας εκ των πραγμάτων τις διαδικασίες σε νέα πορεία.

Από την άλλη πλευρά, το Ταμείο ως βασικός μέτοχος στην Εθνική με ποσοστό 40%, λογικό είναι να θέλει να παραδώσει τη σκυτάλη του προέδρου σε πρόσωπο της δικής του επιλογής.

Πίσω από όλες αυτές τις χαοτικές αλλαγές που επέφερε η επιτακτική αλλαγή προσώπων στα διοικητικά συμβούλια των συστημικών τραπεζών, φωτίζεται μια κρίση εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η Τράπεζα της Ελλάδος επιδιώκει με ηρεμία και ψυχραιμία να αποκατασταθούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέων διοικήσεων, έστω και αν αυτό απαιτήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μέχρι στιγμής πάντως, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κάνει χρήση του δικαιώματός του για τριήμερο πάγωμα της διαδικασίας και συνεδριάζουν τα ανώτατα όργανά του, για να δουν πώς θα χειρισθούν το ευαίσθητο θέμα που έχει προκύψει μετά την αποχώρηση πια της τέως προέδρου του, κυρίας Λούκα Κατσέλη. Νέα συνεδρίαση αναμένεται την Τρίτη.

Η επόμενη κίνηση δεν είναι σίγουρο από που θα προκύψει. Αιφνιδιασμός με παραίτηση ή παραιτήσεις μελών και στελεχών από την Εθνική και την πλευρά των υποψηφίων διευθυνόντων συμβούλων ή απόφαση για έκτακτη γενική συνέλευση, με πρωτοβουλία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οπότε εκ των πραγμάτων...θα γίνουν αναγκαστικές αλλαγές;

Πηγή: News247.gr

Δημοφιλή