Οι παραδόσεις - παραλαβές των υπουργείων

Οι παραδόσεις - παραλαβές των υπουργείων
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τους στόχους για το μέλλον αλλά και τα πεπραγμένα έως τώρα, ανέλυσαν οι νέοι και απερχόμενοι υπουργοί στις τελετές παράδοσης - παραλαβής των υπουργείων.

Η πρώτη που είχε προγραμματιστεί ήταν εκείνη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, στις 9.00, όπου ο Γιώργος Σταθάκης παρέδωσε στον νέο υπουργό Δημήτρη Παπαδημητρίου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξανδρου Χαρίτση και του υφυπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα.

Παπαδημητρίου: Πρώτος στόχος οι επενδύσεις

Την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, με απόλυτο σεβασμό στο ευρώ και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου. Μια τοποθέτηση που έρχεται στον απόηχο παλαιότερων δηλώσεών του για υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος. Αυτή η λύση παραλλήλου νομίσματος δεν υπάρχει, η κυβέρνηση το έχει κάνει γνωστό αυτό, είπε για το θέμα ο υπουργός. «Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα εγώ ήμουν ακαδημαϊκός και οι ακαδημαϊκοί μπορούν να λένε πράγματα. Όταν όμως έρχεται η στιγμή που καλούνται να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα, τότε διαπιστώνουν ότι κάποια πράγματα που έχουν πει μπορεί να είναι και λάθος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε τις επενδύσεις «ατμομηχανή της οικονομίας» και επισήμανε πως η κυβέρνηση «διάκειται φιλικά» και είναι «ανοιχτή στο επενδυτικό κοινό». «Σηκώνουμε τα μανίκια από σήμερα. Θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις παθογένειες που εμποδίζουν την επανεκκίνηση της οικονομίας», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημητρίου και καταλήγοντας είπε ότι φιλοδοξεί να υπηρετήσει την πατρίδα και την κυβέρνηση με όλες του τις δυνάμεις.

Με αιχμές κατά Τσίπρα η αποχώρηση Φίλη

Αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά και του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, άφησε ο τέως υπουργός Παιδείας κατά την παράδοση του υπουργείου στον νέο υπουργό, Κώστας Γαβρόγλου.

«Όλοι βρισκόμαστε στις θέσεις μετά από εντολή του λαού και του πρωθυπουργού. Προβλήματα δεν επισημάνθηκαν στις συναντήσεις μου με τον πρωθυπουργό ενώ ήταν πολύ θετικές οι αναφορές στο έργο μας και στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Ξαφνικά, το άριστα 20 μετατράπηκε σε ένα μήνα σε μη προβιβάσιμο βαθμό», σημείωσε. Παράλληλα αναφερόμενος στην πρόσφατη συνέντευξη του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, είπε ότι «οργανώθηκε και εκτελέστηκε συμβόλαιο πολιτικού θανάτου μου».

Αχτσιόγλου: Στόχος η ανάκτηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων

«Δεν θα δεχθούμε καμία περαιτέρω απορρύθμιση στην αγορά εργασίας» ανέφερε η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατά τη διάρκεια παραλαβής του χαρτοφυλακίου από τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για τις εργασιακές σχέσεις τόνισε ότι «θα συνεχιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την κ. Αχτσιόγλου, με εθνική θέση την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων», την οποία όπως είπε δεν την έχει υποστηρίξει ακόμη η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η... προίκα του Κουρουμπλής στον Σκουρλέτη

«Σου δίνουμε, κ. υπουργέ, καλή προίκα. Οκτώ νομοσχέδια και ένα στικάκι» είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, παραδίδοντας το υπουργείο Εσωτερικών στον Πάνο Σκουρλέτη.

Ο απερχόμενος υπουργός αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου με στόχο τη σταδιακή δημοσιονομική αποκατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έκανε ειδική αναφορά στην προσπάθεια του υπουργείου Εσωτερικών και τη διαβούλευση που είχε με το σύνολο των δημάρχων της χώρας και πρόσθεσε πως εξασφαλίστηκαν περισσότερα από 300 εκατομμύρια για τα ληξιπρόθεσμα των δήμων.

«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο... η δική μας κυβέρνηση αναμετράται με τα προβλήματα, είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πάνος Σκουρλέτης παραλαμβάνοντας το υπουργείο Εσωτερικών.

«Θα κάνουμε τα πάντα ο όρος καλή δουλειά να έχει πραγματικό νόημα» τόνισε ο νέος υπουργός Εσωτερικών και αναφέρθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι πρέπει να είναι ένας λαϊκός αυτόνομος συμμετοχικός θεσμός, να διαπνέεται από περισσότερη δημοκρατία και να απελευθερώνει τις κοινωνικές δυνάμεις».

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Κερδίσαμε τη μάχη για τα δημόσια δίκτυα του ΑΔΜΗΕ»

«Επί 13 μήνες κάναμε μια πολύ σοβαρή δουλειά, αλλά πολλά σοβαρά πράγματα δεν αναδείχτηκαν από τα ΜΜΕ, αντίθετα πολλές φορές υπήρξαμε αντικείμενο επίθεσης, διαστρέβλωσης, από τις δυνάμεις μέσα και έξω από τη χώρα» δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, παραδίδοντας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στον Γιώργο Σταθάκη. «Μπορέσαμε -παρότι υλοποιήσαμε μια πολιτική που δεν είναι δική μας- να βάλουμε το δικό μας άρωμα», συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης. «Ήμασταν συνεπείς με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου του 2015... Θεωρώ ότι κερδίσαμε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές μάχες. Τη μάχη για τα δημόσια δίκτυα του ΑΔΜΗΕ. Είναι πλέον σημείο αναφοράς σε όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε ο απερχόμενος υπουργός.

«Μπορέσαμε και μείναμε συνεπείς με βάση αυτό που λέγαμε όταν ξεκινάγαμε […] Ακυρώσαμε το παλιό σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ, εξασφαλίσαμε έκτακτη ρευστότητα για τη ΔΕΗ, ύψους 1 δισ. για το 2017» είπε ο κ. Σκουρλέτης και ζήτησε να μην πωληθεί το 17% της ΔΕΗ, για το οποίο είπε πως είναι ένα δογματικό και παρωχημένο σχέδιο της προηγούμενης διακυβέρνησης Σαμαρά. Από όποια θέση και να είμαι, συμπλήρωσε, «και μέσα από τη Βουλή θα υπερασπιστώ το να μην πωληθεί το 17% της ΔΕΗ».

«Πιο εύκολη είναι η δουλειά μου, αφού παραλαμβάνω από τον Πάνο Σκουρλέτη» είπε από την πλευρά του ο Γιώργος Σταθάκης και συμπλήρωσε πως οι στέρεες βάσεις αποτελούν ισχυρή παρακαταθήκη για να συνεχίσουμε. Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτήρισε, «τεράστιας στρατηγικής σημασίας το ενεργειακό για την ελληνική οικονομία» και συμπλήρωσε πως συνολικά η ενέργεια βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο σε διεθνές επίπεδο.

Παππάς: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος εμπορίου και τηλεπικοινωνιών

Ο τομέας των επικοινωνιών μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης, υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς, παραλαμβάνοντας από τον Χρήστο Σπίρτζη. «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις αμέλησαν να αφοσιωθούν στο να αξιοποιήσει η χώρα το συγκριτικό της πλεονέκτημα, τη γεωγραφική της θέση και το αξιοθαύμαστο ανθρώπινο δυναμικό» είπε ο νέος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος εμπορίου και τηλεπικοινωνιών» τόνισε και συμπλήρωσε «είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη. Νομίζω ότι μπορεί να δοθεί μια καινούργια πνοή , το νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα. Να μπει η χώρα στο κύμα της τεχνολογικής επανάστασης» σημείωσε ο Νίκος Παππάς.

Γεροβασίλη: Στόχος μια γρήγορη και λειτουργική δημόσια διοίκηση

Τη διαμόρφωση «ενός αποτελεσματικού δημόσιου τομέα με σταθερές αρχές τη διαφάνεια και την αξιοκρατία» έθεσε ως προτεραιότητά της η Όλγα Γεροβασίλη παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης από τον Π. Κουρουμπλή.

Η νέα υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή και ευθύνη» την ανάληψη της ηγεσίας του υπουργείου και τόνισε την ανάγκη να καταστεί η δημόσια διοίκηση γρήγορη, λειτουργική, αλλά και φιλική προς όλους τους πολίτες.

Κοντονής: Προέχει η γρηγορότερη έκδοση δικαστικών αποφάσεων

«Τελειώνοντας με τη β’ αξιολόγηση πρώτο και κύριο μέλημα θα είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης δικαστικών αποφάσεων», δήλωσε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιό του από τον απελθόντα υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο.

Ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι ναι μεν η ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων να είναι υψηλοτάτου επιπέδου, αλλά «η καθυστέρηση στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων δημιουργεί μείζονα κοινωνικά προβλήματα».

Αλεξιάδης: Έκανα ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό

«Επιστρέφω ως υπάλληλος στο υπουργείο Οικονομικών. Έκανα το καθήκον μου, δεν διεκδικώ το αλάθητο, δεν θεωρώ ότι τα έκανα όλα σωστά. Έκανα ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό», δήλωσε ο απελθών υφυπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του χαρτοφυλακίου του στη νέα υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου.

Κονιόρδου: Ο πολιτισμός πρέπει να συνδεθεί με την Παιδεία

Και επίσημα ανέλαβε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η Λυδία Κονιόρδου, από τον απερχόμενο υπουργό Αρ. Μπαλτά, τον οποίο αποχαιρέτησαν οι εργαζόμενοι στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και αφού πρώτα ο ίδιος έκανε τον απολογισμό πεπραγμένων της θητείας του στο υπουργείο, στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, του σύγχρονου πολιτισμού και του παραγωγικού έργου του ΕΣΠΑ.

«Μετά το σπουδαίο έργο θα είμαι φειδωλή, γιατί είναι καλό κάποιος να μιλά με έργα αντί με λόγια» είπε η νέα υπουργός, ευχαριστώντας και δημόσια τον πρωθυπουργό για την επιλογή του «για την τεράστια τιμή» στο πρόσωπό της.

«Χρειάζεται μεγάλη συστράτευση των δυνάμεων αυτή την κρίσιμη στιγμή που περνά η χώρα» τόνισε η νέα υπουργός, υπογραμμίζοντας: «Ο πολιτισμός πρέπει να συνδεθεί με την Παιδεία-που είναι το μέλλον του τόπου, με τον Τουρισμό και την παραγωγικότητα, με ήπιους τρόπους. Να αναδειχθεί η παραγωγικότητα, τα περίφημα προϊόντα και οι δυνάμεις του τόπου μας, μέσα από μια υγιή επιχειρηματικότητα και την φιλοσοφία της αειφόρου ανάπτυξης, επειδή πρέπει να διατηρηθεί η μνήμη και η μοναδική ομορφιά του τόπου. Η πόρτα του υπουργείου θα είναι πάντοτε ανοιχτή στους αρχαιολόγους, τους καλλιτέχνες, τους λογοτέχνες, τους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης για να τους διευκολύνουμε να φέρουν το έργο τους στον κόσμο» κατέληξε η υπουργός, παραλαμβάνοντας το υπουργείο.

Δημοφιλή